Superhieno Lettukakku

DSC_0611.JPG

DSC_0600.JPG

DSC_0610.jpg

DSC_0617.jpg

”Siis MINÄ tein tämän kakun ystävänpäiväksi! Voitteko ikinä uskoa? ” ihan niinku jossain leipomossa, haha…

Ja siksi sen nimi onkin: 

Näin hieno lettukakku!(koska chocolate-Chambord-Black-Rasperry-Crépe-Cake olis ehkä vähän hassu)

En todellakaan ole mikään kakkuleipuri, saati lettujenpaistaja, ja alunperin mietinkin, että saankohan edes ehjiä lettuja aikaiseksi. Koko satsista meni tällä ohjeella YKSI lettu rikki, aika hyvin minusta.

Ohjeen löysin täältä, Sprinkle Bakes -blogista, ja koska englanninkieliset ohjeet on vähän haasteellisempia (ainakin mulle, ja ainakin mittojen osalta!), niin tein heti taikinassa pienen virheen, ja menin laittamaan tavallista sokeria puoli desiä tomusokerin sijasta. Tiesin kyllä, että confectioners sugar on tomusokeria, mutta jotenkin sen unohdin, kun välillä laskin mittoja, ja samaan aikaan oli auki sekä resepti, mittamuuntotaulukko ja sanakirja koneella…  (Ja sitten hölmönä vielä lisäsin sen tomusokerinkin…)

Lettutaikina:

  1. 6 munaa
  2. 2,5 dl maitoa
  3. 1 dl kermaa
  4. 1 tl vaniljaa
  5. 2,5 dl vehnäjauhoja
  6. ripaus suolaa
  7. 1/2 dl tomusokeria

​Laitoin kaikki blenderiin, surrasin hetken, ja laitoin jääkappiin. 

Tein siis tuon taikinan edellisenä iltana (itse asiassa luulin, että siitä pitäs tulla jotenkin paksua, ja ajattelin koko jutun olevan tuhoon tuomittu jo alkujaan) Surrasin ja surrasin, ja se oli vaan jotenkin tosi litkua.

Sitten laitoin jääkaappiin yöksi, kun ajattelin, että ehkä kylmäkohotus tekee hyvää sille (?). No aamulla koostumus oli ihan samanlainen, en siis tiedä oliko siitä yön yli seisottamisesta hyötyä (ainakin ihan ohuetkin letut pysyi kasassa, ja niitä oli helppo paistaa).

DSC_0634.JPG

DSC_0618.jpg

Aamulla otin blenderikannun jääkaapista ja surautin vielä kerran hetken aikaa taikinaa. Sitten aloin saman tein paistamaan lettuja.

”Huom. Ennen kuin alat paistamaan lettuja, niin ota vierelle lasiin voisulaa ja pullasuti/silikonisuti. Voitele ennen jokaista lettua pannu kunnolla sutien raitoja pannun pohjaan, joka kohtaan ohuelti. Näin lettu ei jää kiinni pannuun.”

Kaada taikinaa pannulle ja kääntele pannua niin, että taikinaa valuu suuremmalle alueelle. Itse koitin tehdä tosi ohuita lettuja, enkä kääntänyt lettuja ollenkaan, vaan odotin, kunnes lettutaikina oli päällipuolelta ”jähmettynyt”, ja sitten nostin sen pois pannulta. Käytin nuolijaa lettujen teossa, sillä musta sillä on hirmu kätevää kurkkia taikinan alle ja nostaa lettua niin, ettei hajota sitä (pari vähän paksumpaa lettua käänsin, mutta ohutta lettua ei tarvii välttämättä kääntää ollenkaan).

Kun kaikki letut oli paistettu, niin laitoin ne jäähtymään. Ensin sivuun ja hetken päästä jääkaappiin. Sitten aloin tekemään ”kermavaahtotäytettä”:

Alkuperäisessä ohjeessa oli tosiaan Amarettolikööri, mikä varmasti olis ollu hyvä vaihtoehto, mutta meillä ei sitä ollut. En viitsinyt lähteä kauppaan sen takia, ja löysin kaapista tuon Chambord-vadelmaliköörin, joka oli tarkoitettu shampanjan maustamiseksi.

”Alkon sivuilla siitä sanotaan näin: Tummanpunainen, keskitäyteläinen, karhunvatukkainen, mustaherukkainen, vaniljainen, hennon kaakaoinen, kevyen konjakkinen, aromikas.”  (kesällä tästä tehdään loistavia, ihanan vadelmaisia alkudrinksuja!).

Päätin siis vaihtaa Amaretton tuohon Chambord-likööriin, koska sitä meillä oli kaapissa. Alla ohje täytteeseen:

DSC_0617.jpg

Tämän jälkeen tein vielä suklaakastikkeen, tryffelitäytteen, vai miksi sitä nyt voisi kutsua? Alkuperäisessä ohjeessa luki ganache, enkä keksinyt oikein, mitä se olis suomeksi… Ehkä tryffelitäyte? 

Se oli helppo ja nopea: 

  1. Murskaa veitsellä 200g tummaa suklaata (mulla oli fazerin leivontasuklaata, sitä tumminta, 70% kaakaota, yht 200g eli kaksi levyä).
  2. Laita kattilaan 2dl kermaa ja sekoittele vispilällä rauhallisesti, kunnes alkaa kiehua, niin heti pois! Niin että ei ehdi kiehua, melkein siis kiehua…
  3. Kaada kuuma kerma suklaamurskan joukkoon ja sekoita vispilällä, kunnes suklaa on sulanut kokonaan kerman kanssa sekaisin.
  4. Anna jäähtyä, mutta älä anna kovettua (jos se nyt kovettuu vahingossa, niin voit sulattaa nopeasti vaikka mikrossa tai vesihauteessa uudelleen). Mulla ei kovettunut ja en tehnyt mitenkään nopeasti kakkua, että ei se nyt kovin helposti kovetu. 

DSC_0625.jpg

Suklaatryffelitäytteen ylijäämästä saa tryffeleitä niin, että laitoin sekaan lopuksi vielä kaakojauhetta puoli desiä, sekoitin ja nostin jääkaappiin. Mutta, siis tässä välissä kokosin lettukakun!

”Kun suklaa oli siis kovettunut, niin laitoin leivinpaperille kaakaojauhetta, ja pyörittelin tryffelipalloja siinä jauheen päällä. Ihania!”

DSC_0622.JPG

DSC_0606.JPG

Lettukakun kasaus: 

  1. Laita lautaselle lettu, sivele silikonisudilla suklaatryffeli-kastiketta letun päälle. Laita sitten kermavaahto-täytettä ohuelti suklaan päälle, ja sitten uusi lettu. Sivele taas sudilla suklaata, täytettä ja taas uusi lettu…. ja niin edelleen, kunnes letut ja täytteet loppuu. Siis vähän niinkun lasagnen tekoa!
  2. Laita viimeiseksi suklaakerros ja koko komeus jääkaappiin jäähtymään.
  3. Ennen tarjoilua, siivilöi pinnalle kaakaojauhetta ja koristele marjoilla, tai sitten niillä tryffelipalleroilla, ihan millä tahansa! 

Minä laitoin koristeeksi muutaman viikunan, pari karviaiskoisoa/ananaskirsikkaa, karhunvatukoita ja mustikoita. Olis ollut kaapissa vielä mansikoitakin, mutta ne jäi laittamatta, kun näin se oli minusta jo valmis. Ainoastaan kakun reunojen kanssa olis voinu vähän petrata, ja sivellä niihin tuota suklaata enemmän, niin siitä oli saanut tasaisemman. 

Tämänhän voi tehdä etukäteen jääkaappiin vaikka edellisenä päivänä. Se vain paranee kaapissa ja jähmettyy paikoilleen. 

Loistavaa tässä lettukakussa on se, että tästäkin voi varioida vaikka mitä makuja! Tämä oli tosi tuhti annos suklaata, riittäis tosi monelle, koska ei tätä pysty yhtä palaa enempää syömään. Likööri maistui aika vahvasti, ja näin kakun maku oli sellainen… hmmm… likööri-tryffelin makuinen? aikuisten kakkumainen?

Mutta sain minä kehuja, että ”kyllä tää maistuu ihan sille kuin olis jossain leipomossa tai ravintolassa tilannu kakunpalan jälkkäriksi!)

DSC_0623.jpg

Mitä mieltä? vaikka ohje tuntuu pitkälle ja monivaiheiselle, niin musta se oli kuitenkin suht helppo ja kiva tehdä.

DSC_0616.JPG

Kuvat: Anna / A&A at HoMe

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.