2. luento

2. luento Yksilöiden ja ryhmien johtaminen

 

Kurssin toinen luento pidettiin kello kahdeksalta kylmänä perjantaiaamuna. Tästä johtuen luennolla oli paikalla tavallista vähemmän opiskelijoita, joka toisaalta loi mukavan rennon tunnelman. Luento alkoi mukavalla videotehtävällä, jossa piti pohtia videolla esiintyvien henkilöiden johtamista. Videomateriaali koostui elokuvista, kuten Braveheart ja Rautarouva. Johtajuutta piti havainnoida ja jaotella esimerkiksi autoritääriseen, karismaattiseen ja valmentavaan johtamiseen. Mielestäni tällainen tehtävä oli mukavaa vaihtelua perinteiseen luennointiin.

Videotehtävän jälkeen luentotaululle ilmestyi Powerpoint-esitys, josta kävi ilmi luennon aiheet ja oppimistavoitteet. Tavoitteina olivat muun muassa osata kertoa erilaisista persoonallisuusteorioista, määritellä tiimin ja ryhmän eron ja kuinka välttää myrkyllisiä tunteita organisaatiossa. Luento käsitteli vahvasti psykologian roolia yksilöiden ja ryhmien johtamisessa. Luennolla puhuttiin, kuinka kaikki käytös organisaatiossa ei ole tietoista ja kuinka arvot ja skeemat vaikuttavat kaikkeen organisaatiotoimintaan.

Havainnointi on tärkeä osa johtamista. Eräällä dialle lukeekin, että: ”Kaikki johtaminen alkaa havainnoinnista”. Tunnilla oli hyvä havainnointiharjoitus, jossa piti pohtia mitkä väittämistä olivat oikeita havaintoja kuvassa esiintyvistä laatikoista. Testi toi ilmi miten helppo onkaan tehdä vääriä havaintoja erilaisten olettamien vuoksi. Yleisiä virheitä havainnointiin luovat esimerkiksi stereotypiat, itseään toteuttavat ennustukset, halo- ja paholaisefekti, minää tukeva arviointivinouma ja kognitiivinen dissonanssi.

Seuraavaksi luennolla siirryttiin ihmisten arvoihin ja persoonallisuuksiin. Schwartzin (1992;1994) mukaan arvot ovat joukko uskomuksia ja tavoitteita, jotka palvelevat ohjaavina periaatteina kunkin elämässä. Ihmisillä on erilaisia arvoja erilaisissa arvojärjestyksissä, joita johtajan olisi tärkeä ymmärtää. Johtaja ei voi olla suvaitsematon ja empatiakyvytön olento, joka katsoo maailmaa vain omasta arvonäkökulmastaan.

Ihmisten arvot vaikuttavat persoonallisuuteen ja päinvastoin. Persoonallisuus on melko pysyvä kokonaisuus, joka ohjaa ihmisen toimintaa ja käyttäytymistä. Luennolla käytiin läpi muutamia persoonallisuusteorioita, kuten piirreteoria, sosio-kognitiivinen teoria ja psykoanalyyttinen teoria. Mieleeni muistui lukion psykologiantunnit, joissa samoja aiheita käsiteltiin vielä tarkemmin. Aiheet saivat minut myös pohtimaan omaa persoonallisuuttani ja vertailemaan sitä muihin tietämiini persoonallisuuksiin. Eräällä kalvoista oli linkki internetissä tehtävään persoonallisuustestiin. Nykyään internetissä on saatavilla lukuisia erilaisia persoonallisuustestejä ja niitä itsekin muutaman tehneenä voin suositella kokeilemaan. Testien avulla on helpompi ymmärtää omaa persoonallisuuttaan mutta samalla myös ymmärtää muiden ihmisten erilaisia persoonallisuuksia.

Viimeisenä aiheena luonnolla käsiteltiin ryhmiä ja tiimejä. En ole ennen tiennyt mitä eroa ryhmällä ja tiimillä on vaan olen käyttänyt niitä toistensa synonyymeinä. Nyt kuitenkin tiedän, että ryhmässä ei ole psykologista sopimusta jäsenten välillä eikä yleensä jaettuja vastuita ole, toisinkuin tiimissä. Näinollen tiimiä voi pitää ryhmää yhtenäisempänä kokonaisuutena. Tiimin jäsenillä voi olla useita erilaisia tiimirooleja, joista kävimme joitakin luennolla läpi. Taas kerran mielessäni aloin pohtimaan mihin roolin minä tai muut tuntemani ihmiset sijoittuisivat. Armeijan kokemukset ovat yhä hyvässä lähimuistissa, joten ryhmien toiminnasta, tiimirooleista ja näiden johtamisesta on paljon henkilökohtaista kokemusta.

Työ ja raha Opiskelu