Matkavinkki: taianomainen Frantsilan yrttitila Hämeenkyrössä

Heipsis! Kävin puolitoista viikkoa sitten Hämeenkyrössä Frantsilan luomuyrttitilalla, joka on aivan mahtava matkakohde kaikille kasveista, villiyrteistä ja luonnonkosmetiikasta kiinnostuneille. Tässä postauksessa kerron miten oma matkani sujui ja jaan muutamia vinkkejä vierailemisen arvoisista kohteista Frantsilassa. 🙂

Mainitsinkin jo edellisessä postauksessa lukevani parhaillaan Virpi Raipala-Cormierin kirjaa Luonnonkaunis, jossa kerrotaan luonnonyrteistä naisten kauneuden ja terveyden tukena. Raipala-Cormier on luonnonmukaisen kauneudenhoidon sanansaattaja ja perustanut miehensä kanssa 1980-luvun alussa Hämeenkyröön Frantsilan luomuyrttitilan, jonka tavoitteena on edistää yrttitietoutta, luonnonmukaista viljelyä ja terveitä elämäntapoja. Tajusin muutama viikko sitten, että hitsi, tuo paikkahan on ihan oikeasti olemassa ja sinne on päästävä!

(Huom. Olen maksanut matkan ihan itse joten tämä ei ole minkäänlainen yhteistyöpostaus Frantsilan kanssa. Haluan muuten vain vinkata tästä taianomaisesta paikasta! 😉 )

Frantsilan luomuyrttitila villiyrtit

Frantsilan luomuyrttitila

Frantsila on suomalainen perheyritys ja yrttien luomuviljelyn edelläkävijä Pohjoismaissa. Joka kevät kymmenet tuhannet siemenet kylvetään käsin Frantsilan kasvihuoneilla. Kesäkuussa kasvin taimet istutetaan peltoon käsityönä.

Frantsilassa viljellään suomalaisia villiyrttejä sekä ulkomailta kotoisin olevia rohto- ja maustekasveja. Kasveista valmistetaan Hämeenkyrössä luonnonmukaisia ja terveyttä edistäviä tuotteita kuten uutteita, mausteita ja ihonhoitotuotteita.

Lisätietoa Frantsilan yrttitilasta ja tuotteista voi lukea heidän verkkosivuiltaan.

villiyrtit siankärsämö frantsila

Nähtävää ja koettavaa Frantsilassa

Miten mun matka siis kaiken kaikkiaan meni? Reissasin ensin junalla aikaisin perjantaiaamuna Tampereelle, josta pyöräilin 40 kilometriä Hämeenkyröön. (Matkan saa taitettua myös bussilla tai muulla sinulle sopivalla tavalla.)

Hämeenkyröön saapuessa suuntasin heti ensimmäisenä Frantsilan Kehäkukka-ravintolaan lounaalle (kuva alla). Ai että, olin niin iloinen! Söin lounasta pöydässä, josta oli suorat näkymät luonnonkosmetiikalla täytettyihin hyllyihin. Mietin, että jos nyt kuolen, voin kuolla onnellisena – selvisin ensimmäisestä, hieman pidemmästä pyöräilymatkasta, söin Kehäkukan ihanaa kasvislounasta aivan mahdottoman kauniissa vuonna 1875 rakennetussa talossa ja näin edessäni yrttipurnukoiden valtakunnan.

Frantsilan Kehäkukka ravintola

Kehäkukka-ravintolassa tarjotaan vain kasvisruokaa ja raaka-aineissa on hyödynnetty lähiruokaa, luomua ja ravintolan puutarhasta löytyviä yrttejä. Samassa tilassa toimii myös kahvila sekä yrtti- ja luonnonkosmetiikkamyymälä (kuva yllä), josta ostinkin itselleni tuliaiseksi Frantsilan koivu-turvehoitoainetta.

Frantsila Kehäkukka yrttitarha villiyrtit

Lounaan jälkeen suuntasin ravintolan kauniiseen pihapiiriin, josta löytyy jopa 300 yrtin näytepuutarha (kuva yllä). Opastekylteistä voi lukea erilaisista kasveista ja niiden käyttötarkoituksista. Lisäksi pihapiiristä löytyy piipahtamisen arvoisia käsityöpuoteja sekä kirpputori.

Illemmasta suuntasin vielä varsinaisille yrttipelloille (kuva alla), jotka sijaitsevat noin neljän kilometrin päässä Frantsilan Kehäkukka-ravintolasta. Koska minulla oli pyörä reissussa mukana, niin matkan sai näppärästi taitettua polkupyörällä. Pyörän saa vuokrattua (jos oikein muistan nähneeni) myös ravintola Kehäkukan pihapiiristä Hämeenkyrön matkailuinfosta, jos sellaista ei ole itsellä matkassa.

Frantsila yrttipolku villiyrtit blogi

Yrttipelloilla on opastein varustettu Yrttipolku (4 km / 2 km reitti), jonka varrelta löytyy opastekylttejä ja tietoa erilaisista kasveista. Ajatella, siellä sitä vaan esimerkiksi nokkosta ja siankärsämöä viljellään – samoja ”rikkaruohokasveja” mitä pihaojista löytyy.

Yöksi suuntasin untenmaille Villa Rauhasaloon, joka on aivan ihastuttava vuonna 1928 valmistunut matkustajakoti. Tuntui ihan siltä, kuin olisin yöpynyt mummolan vintillä. Villa sijaitsee näppärästi vain kivenheiton päässä Frantsilan Kehäkukka-ravintolasta, joten majoituspaikasta pääsee nopeasti esimerkiksi lounaalle Kehäkukkaan. Suosittelen tätä majoituspaikkaa erittäin lämpimästi!

Frantsila villiyrtit kasvihuone

Seuraavana aamuna hyppäsin taas pyörän selkään ja kävin tsekkaamassa kasvihuoneet (yllä) sekä Frantsilan Hyvän Olon Keskuksen (alla), jotka sijaitsevat lähellä yrttipelttoja.

Frantsilan Hyvän Olon Keskus

Hyvän Olon Keskuksessa (alla) järjestetään erilaisia kursseja ja siellä on myös mahdollisuus majoittua sekä käydä erilaisissa hemmotteluhoidoissa. Ihastelin rakennusta vain ulkoapäin, sillä samaan aikaan sisällä oli käynnissä jokin kurssi. Aloin jo haaveilemaan jollekin kurssille osallistumisesta, niin ihana paikka!

Frantsila villiyrtit

Lopuksi suuntasin vielä luontopolulle Jatulintarhaan (alla), joka sijaitsee Hyvän Olon keskuksen tien toisella puolella. Polku alkaa Raipala-Cormierien kotipihasta ja polun päätepisteeltä löytyy itse Jatulintarha eli spiraalinmuotoinen kivilabyrintti, joita on rakennettu ympäri Eurooppaa tuhansia vuosia sitten tuottamaan esimerkiksi hyvää kalaonnea.

Jatulintarha Hämeenkyrö Frantsila

Ensimmäinen pidempi pyörämatka

Lopuksi pyöräilin takaisin Hämeenkyröstä Tampereelle ja vitsit, mikä fiilis oli kun selvisin pyöräilystä hengissä. 😄 En ole koskaan aiemmin ”matkapyöräillyt”, joten ensimmäinen kerta jännitti aikalailla. En saanut lähtöä edeltävänä yönä juuri yhtään unta, koska samaan aikaan sekä jännitin että olin todella innoissani.  Yllätyin miten keposasti pyöräily sujui.

Pyörällä matkustaminen tuntui paljon meditatiivisemmalta matkustustavalta kuin autolla tai julkisilla matkaaminen ja maisemia pystyi fiilistelemään ihan eri tavalla kuin ikkunasta katsoessa. Plussana pyöräilyssä on tietysti ekologisuus ja liikunnan tuoma hyvä olo! Heti reissun jälkeisenä päivänä aloin suunnittelemaan jo uutta matkaa. 🙂

Jatulintarha villiyrtit Frantsila

Koe ja näe siis nämä:

Ihan sfääreissä,
Iisa

P.S: Lilyllä on menossa #kivakesäkaupunki-kamppis, jossa jaetaan kotimaan reissukohteita. Kannattaa tsekata kamppiksen sivu tästä, jos haluaa saada muita hyviä matkavinkkejä kotisuomeen!

Voisit tykätä myös näistä:

Blogiani voit seurata täällä:
INSTAGRAM // BLOGIT.FI // BLOGLOVIN

hyvinvointi vastuullisuus piha-ja-puutarha matkat
Kommentit (3)
  1. Oi vaikuttaapa Frantsila kiinnostavalta kohteelta – kiitos vinkistä! 🙂

    1. Moikka, joo ehdottomasti suosittelen käymään! ☺️ Onpas muuten hauska sattuma, joskus luin ahkerasti blogiasi ja reseptejä, kiva että olet siirtynyt Lilyyn. Reseptisi ovat ihania! 😊

      1. Voi kuinka kiva kuulla! 🙂 Olen ollut Lilyssä nyt kesäkuusta ja olen kyllä viihtynyt. Jotenkin tuntuu että nyt on helpompi kirjoittaa muistakin kuin ruoka-aiheista, vaikka toki reseptit ovat edelleen keskeisessä osassa blogissani. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *