Resepti: hippisämpylät ja naminami hummus

Olen määritellyt hippiruoan ruoaksi, jossa on käytetty ei-niin-perinteisiä raaka-aineita. Esimerkkinä toimii hyvin nämä sämpylät; normaalisämpylät tehdään usein vehnäjauhosta, mutta hippisämpylöihin käytetään hieman erikoisempia ainesosia, kuten mantelijauhoa ja kookosjauhoa.

Hummusreseptistä muutama sana: se on paras. Olen kehitellyt siitä täydellisen, sen jälkeen kun maistoin puolitoista vuotta sitten Unkarissa Hummus bar -ravintolassa taivaallista hummusta. Se oli niin hyvää, että baarissa tuli käytyä neljä kertaa viikon aikana.

paras-hummus-ressepti.jpg

kookosjauho-mantelijauho.jpg

Jos nyt hieman vakavoidutaan, niin tosiasiassa tein näitä sämpylöitä, en pelkästään siksi, että tykkään hippiruoasta, vaan sen vuoksi että minulla on menossa ”kaapin tyhjennys ruokaa” -operaatio. Tarkoituksenani on tehdä kaapin perukoille unohtuneista raaka-aineista ruokaa seuraavien viikkojen aikana. Siksi käytin kookos- ja mantelijauhoa näissä sämpylöissä. 

Gluteenittomat hippisämpylät 

Näistä tuli hyviä, hieman makeita pikkusämpylöitä, joihin siemenet tuo kivasti pientä purutuntumaa. Inspiraatiota otin Soseessa-blogin viljatonta leipää -reseptistä.

5 kananmunaa
2 dl mantelijauhoja
2 dl kookosjauhoja
2 dl seesaminsiemeniä
2 dl auringonkukansiemeniä
3 tl psylliumkuitua
2 rkl vaahterasiirappia (tai hunajaa)
1/2 tl suolaa
1 dl vettä
loraus oliiviöljyä

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna taikinan hillua paikallaan noin 10 minuuttia (jotta psyllium ehtii vaikuttaa) ja taikinan koostumus jähmettyy. Muotoile taikinasta käsin, noin kämmenen kokoisia melko pieniä, sämpylöitä. Paista 185 asteessa noin 25 min, kunnes sämpylät saavat kullanruskean pinnan ja vaikuttavat kypsiltä. Nauti!

hummus-resepti.jpg

Paras, pieteetillä kehitetty hummusresepti

1 tölkki kikherneitä 
n. 1/2 dl kikherneiden lientä
1/2 sitruunan mehu
1 valkosipulin kynsi pilkottuna
1 tl juustokumina
3/4 tl smoked paprika 
1 rkl tahini
2 rkl oliiviöljy

Kaada kikherneet siivilään ja ota liemi talteen. Huuhtele kikherneet siivilässä. Kippaa kikherneet ja kaikki muut ainesosat kulhoon, ja soseuta sauvasekoittimella tahnaksi. Jos hummus vaikuttaa liian paksulta, lisää hieman lientä. Säilytä hummusta jääkaapissa. Tarjoile sämpylöiden kanssa, tai lisää minkä tahansa leivän päälle, syö lämpimän ruoan kanssa lisukkeena, tai kauho suoraan suuhun, njam!

Kuka muu tykkää hummuksesta? Ja kerro toki, jos aiot kokeilla reseptiä!   

Puheenaiheet Ruoka ja juoma DIY Vastuullisuus