Kestävä paistinpannu loppuelämäksi

Meitä rupesi miehekkeen kanssa ärsyttämään teflon-pannut, koska ne menevät aina niin nopeasti käyttökelvottomaan kuntoon. Lopulta kaikki ruoka tarttuu pohjaan kiinni ja pinnoite alkaa irtoamaan. Yksi teflon-pannu kestää käytössämme noin vuoden, jonka jälkeen on ostettava aina uusi pannu, mikä ei ole minun mielestä järkevää niin ekologiselta, taloudelliselta kuin hermojenkaan kannalta. 😀

Kun entinen tefloni tuli tiensä päähän pohdimme, mikä voisi olla kestävämpi ja pitkäikäisempi vaihtoehto. Päädyimme hiiliteräspannuun.

ekologinen-paistinpannu.jpgLueskelin hiiliteräspannuista käyttökokemuksia ja niitä kehuttiin monistakin eri syistä: ne kestävät hyvin huollettuina kymmeniä vuosia, paranevat käytön myötä ja lämpenevät nopeasti. Lisäksi hiiliteräspannuissa ei ole kemikaaleja sisältävää pinnoitetta, kuten teflon-pannuissa. 

Googlettelimme varteenotettavia vaihtoehtoja ja päädyimme de Buyerin maalaispannuun (60 €), jonka pohjan halkaisija on 28 cm eli juuri meidän lieden levyn kokoinen. Maalaispannussa on normaalia pannua korkeammat reunat, joten niissä on helpompi tehdä wokkiruokia ja pihvejä paistaessa rasva ei roisku yli. Minä tiesin veljeni omistavan kyseisen pannun, jota muistan hänen kehuneen ja käyttävän edelleen vuodesta toiseen.

Tässä listattuna meidän käyttökokemuksiamme:

1. Ennen käyttöönottoa on tehtävä rasvapoltto, jossa pannun pohja ”poltetaan” mahdollisimman mustaksi. Tämä luo pannun pintaan luonnollisen, tarttumattoman pinnan. Kuulemma mitä tummemmaksi pannu muuttuu, sen parempi. Teimme rasvapolton vain kaksi kertaa (koska laiskuus), vaikka sitä suositellaan tehtäväksi vähintään kolme-neljä kertaa. Ajattelimme, että tarttumattomuus paranee kyllä varsinaisen käytön ja ruoan paistamisen myötä. Teimme rasvapolton Paista.fi ohjeilla. 
2. Pannu painaa 2,5 kiloa eli kokkaamisen aikana tulee tehtyä samalla habatreeni. #gains
3. Puhdistukseen tulee käyttää vain kuumaa vettä, eikä tiskiainetta. Pannu täytyy myös kuivata puhdistuksen jälkeen, jotta pannu ei ala ruostumaan.
4. Pannua tulee huoltaa voitelemalla pintaan silloin tällöin (rypsi)öljyä.

debuyer-kokemuksia.png

Kaiken kaikkiaan olemme olleet varsin tyytyväisiä, vaikka tämä on ollut käytössämme vasta kolmisen viikkoa. Kananmunat meinaavat jäädä vielä kiinni, mutta tarttumattomuus paranee ajan myötä. Paistolämpötila on tärkeää pitää normaalia alempana. Parasta pannussa on se, ettei sen kuumentumista tarvitse odottaa, kuten tefloneissa.

Toivottavasti tästä tulee pitkäaikainen kaveri keittiöön. 🙂

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *