Resepti: hippisämpylät ja naminami hummus

Olen määritellyt hippiruoan ruoaksi, jossa on käytetty ei-niin-perinteisiä raaka-aineita. Esimerkkinä toimii hyvin nämä sämpylät; normaalisämpylät tehdään usein vehnäjauhosta, mutta hippisämpylöihin käytetään hieman erikoisempia ainesosia, kuten mantelijauhoa ja kookosjauhoa.

Hummusreseptistä muutama sana: se on paras. Olen kehitellyt siitä täydellisen, sen jälkeen kun maistoin puolitoista vuotta sitten Unkarissa Hummus bar -ravintolassa taivaallista hummusta. Se oli niin hyvää, että baarissa tuli käytyä neljä kertaa viikon aikana.

paras-hummus-ressepti.jpg

kookosjauho-mantelijauho.jpg

Jos nyt hieman vakavoidutaan, niin tosiasiassa tein näitä sämpylöitä, en pelkästään siksi, että tykkään hippiruoasta, vaan sen vuoksi että minulla on menossa ”kaapin tyhjennys ruokaa” -operaatio. Tarkoituksenani on tehdä kaapin perukoille unohtuneista raaka-aineista ruokaa seuraavien viikkojen aikana. Siksi käytin kookos- ja mantelijauhoa näissä sämpylöissä. 

Gluteenittomat hippisämpylät 

Näistä tuli hyviä, hieman makeita pikkusämpylöitä, joihin siemenet tuo kivasti pientä purutuntumaa. Inspiraatiota otin Soseessa-blogin viljatonta leipää -reseptistä.

5 kananmunaa
2 dl mantelijauhoja
2 dl kookosjauhoja
2 dl seesaminsiemeniä
2 dl auringonkukansiemeniä
3 tl psylliumkuitua
2 rkl vaahterasiirappia (tai hunajaa)
1/2 tl suolaa
1 dl vettä
loraus oliiviöljyä

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna taikinan hillua paikallaan noin 10 minuuttia (jotta psyllium ehtii vaikuttaa) ja taikinan koostumus jähmettyy. Muotoile taikinasta käsin, noin kämmenen kokoisia melko pieniä, sämpylöitä. Paista 185 asteessa noin 25 min, kunnes sämpylät saavat kullanruskean pinnan ja vaikuttavat kypsiltä. Nauti!

hummus-resepti.jpg

Paras, pieteetillä kehitetty hummusresepti

1 tölkki kikherneitä 
n. 1/2 dl kikherneiden lientä
1/2 sitruunan mehu
1 valkosipulin kynsi pilkottuna
1 tl juustokumina
3/4 tl smoked paprika 
1 rkl tahini
2 rkl oliiviöljy

Kaada kikherneet siivilään ja ota liemi talteen. Huuhtele kikherneet siivilässä. Kippaa kikherneet ja kaikki muut ainesosat kulhoon, ja soseuta sauvasekoittimella tahnaksi. Jos hummus vaikuttaa liian paksulta, lisää hieman lientä. Säilytä hummusta jääkaapissa. Tarjoile sämpylöiden kanssa, tai lisää minkä tahansa leivän päälle, syö lämpimän ruoan kanssa lisukkeena, tai kauho suoraan suuhun, njam!

Kuka muu tykkää hummuksesta? Ja kerro toki, jos aiot kokeilla reseptiä!   

Puheenaiheet Ruoka ja juoma DIY Vastuullisuus

#hävikkiviikko – miten meillä vältetään ruokahävikkiä?

Jos suunnitelmallisuutta ei lasketa, niin minun mielestä paras tapa välttää ruokahävikin syntymistä on kokeileva ja LEIKKISÄ asenne ruoanlaittoa kohtaan. Listasin tällä viikolla vietettävän hävikkiviikon kunniaksi omassa arjessa hyväksi havaittuja tapoja, joiden avulla ruoka menee meidän huushollissa yleensä sinne, minne pitääkin, eli masuun asti. 

1. Ensinnäkin, minä toimin kotimme ”jäteastiana”. 
Teemme kotona yleensä isoja ruokasatseja kerralla, ja niistä jää yleensä pieniä jämiä kattiloiden ja säilytysrasioiden pohjalle. Minulla on tapana kerätä näitä jämiä ensin pieniin kippoihin, joista sitten lopulta kippaan jämät yhdelle isolle lautaselle yhdeksi annokseksi. Tällöin lautaselta saattaa löytyä viittäkin erilaista ruokalajia. Voisin kuvitella, että monelle tällainen tapa on lähinnä vastenmielinen, mutta itseäni ei häiritse ollenkaan syödä sörsseliruokaa. Minusta se on vain suuri nautinto, kun lautaselta löytyy erilaisia makuja!

2. Voisiko ruoan, esimerkiksi kasviksen osan sittenkin syödä? 
Kukka- ja parsakaalien lehdet voi paistaa pannulla muiden kasvisten mukana. Porkkanoiden naateista ja erilaisista siemenistä voi tehdä levitettä tai pestoa. Aurinkokuivattujen tomaattien öljyn voi käyttää pannulla paistorasvana tai lisätä kastikkeeksi salaattiin. Onkohan olemassa muita kasviksien osia, joita voisi hyödyntää ruoanlaitossa?

ruokahavikki-miten-valttaa-2018.jpg

3. Mitä tänään syötäisiin?  Anna kaappien kertoa se.
Kun kauppalistaa lähtee miettimään, kannattaa tarkistaa, mitä aineksia kaapeista jo löytyy. Ruokamenuun suunnittelusta tulee helpompaa, kun sitä lähtee miettimään kotoa löytyvien raaka-aineiden ympärille. 

4. Kun tekee ruoan itse, ei sitä halua heittää poiskaan. 
Syön todella vähän valmistuotteita, harvoin edes maito- tai leipätuotteita. Sen sijaan pyrin tekemään erilaisia syötäviä omin kätösin, esimerkiksi leipiä. (Aina ei tietenkään jaksa, jolloin ostan valmiina.) Kun syötäviä tekee itse, tulee kiinnitettyä enemmän huomiota siihen, että ruoka päätyy varmasti syötäväksi eikä roskiin. En halua, että ruoanlaittoon käytetty aika ja vaiva menee hukkaan. Euroista puhumattakaan!

5. Parasta ennen -merkintä ohittunut  haistelen, maistelen, ja syön sitten.
Itse suhtaudun merkintään vähän liiankin löysin rantein. Saa nähdä milloin saan ruokamyrkytyksen. :’D Kannattaa huomioida, että viimeinen käyttöpäivä on taas eri juttu kuin parasta ennen -merkintä. Esimerkiksi lihatuotteet on merkitty viimeinen käyttöpäivä -merkinnällä, jota noudatan aina. Jos viimeinen käyttöpäivä uhkaa lähestyä, heitän pakkauksen pakastimeen. 

havikkiviikot-vinkit-2018.jpg

6. Ja se pakastin  mikä ruokien aarrearkku! 
Jos esimerkiksi hedelmät uhkaavat pehmetä liikaa, heitän ne usein pakkaseen. Sauvasekoittimella saa tehtyä pakastetusta banaanista, marjoista ja maapähkinävoista supernamia jäätelöä. Vakkari iltapalani. 

7. Kaikkiin edellisiin vinkkeihin viitaten, kokeile rohkeasti erilaisia ruokia. 
Oma luovuus ruoanlaitossa on noussut ihan uusiin sfääreihin, kun olen antanut mielikuvituksen laukata erilaisten raaka-aineiden yhdistelyssä. Elämä on liian lyhyt mauttoman ja tylsän ruoan syömiseen! Turvallisuus ja terve järki kannattaa tietysti pitää mukana. Ja aina ei tietenkään jaksa panostaa ja silloin saa mennä sieltä, mistä aita on matalin. 

Kuvituskuvina muutamat puhelinräpsyt viime aikojen sörsseliruoista.

Kuka muu tykkää sörsseliruoasta? 

 

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Vastuullisuus