Nerouden häikäisevää säihkettä
Ei tarvitse olla haute couture -fani eikä edes muotifriikki hurmaantuakseen dokumentista Dior and I. Aiemminkin menestyneitä muotidokumentteja ohjannut ranskalainen Frédéric Tcheng on onnistunut tallentamaan vangitsevasti sen, miten Diorin taiteelliseksi johtajaksi nimitetty Raf Simons onnistui luomaan kahdessa kuukaudessa ensimmäisen haute couture -mallistonsa. Yleensä malliston luominen vaatii vähintäänkin tupla-ajan.
Ohjaaja itsekin murehti tiukkaa aikataulua peläten, saisiko hän niin lyhyessä ajassa riittävästi materiaalia dokumenttia varten. Turhaan huolehti, sillä katsojan kannalta puolitoista tuntinen dokumentti on täynnä kiinnostavaa kerrontaa kuten myös visuaalista herkuttelua. Taitavasti ohjaaja esittelee nykykatsojille ranskalaissuunnittelun suuren ikonin Christian Diorin menneisyyden autenttisen kuvamateriaalin avulla, johon aina välillä hetkellisesti hypätään.
Dokumentti avaa muotitalon kulissien takaista työskentelyä kuten myös Simonsin luovan mielen virtauksia sykähdyttävän hienosti. Tällä tavalla tehdään taidetta. Kun lopputulos liitelee jossain kaukana keskinkertaisuuden syövereistä, silloin ei ole väliä, syntyykö muotia vai jonkun muun kulttuurin osa-alueen luomus. Simons haluaa käyttää puvuissaan kankaana ihailemansa taiteilijan tekemiä maalauksia sekä esitellä mallistonsa rakennuksessa, jonka huoneet on tapetoitu kokonaan peittoon elävillä kukilla. Hankaluuksista ja kuluista huolimatta visiot toteutetaan – ja komeaa katsottavaahan kummastakin syntyy. Kiitos Simonsin ideoiden soveltaa aiemmin luotua omiin tarkoituksiinsa.
Uutuusdokumentti esitetään Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla kolme kertaa. Ensimmäinen näytös on sunnuntaina 21. kuluvaa kuuta ja seuraavat sen jälkeen keskiviikkona ja torstaina.