Kielikerho

Meillä oli tänään kuulema syksyn ensimmäinen viron oppitunti. Siis kielikerho, jossa päiväkoti-ikäiset lapset opettelevat eestin kieltä. Ihmeteltiin yhdessä miten numero yksi onkin yks ja mikä onkaan pupu eestiksi. Ymmärrän toisaalta tämän kerhon logiikan; lapsen on kiva ja tärkeääkin oppia jotain uutta, eikä se mikään koulumainen oppitunti ollut, vaan ihan hauska tuokiomainen hetki. 

Kotimatkalla kuitenkin pohdin, että miksi juuri eesti? Viroa ei kuitenkaan opeteta (mielestäni, korjatkaa jos oon väärässä) enää ala-asteella eikä ilmeisesti yläasteellakaan, joten tuntuu ”turhalta” opettaa viron numeroita ja värejä lapsille. Eikö olisi järkevämpää aloittaa vaikkapa englannin, ruotsin tai esimerkiksi venäjän opiskelu jo pienenä? 

Ruotsi on kuitenkin toinen kotimainen kielemme ja mielestäni sen taitaminen olisi kaikille suomalaisille ihan hyvää yleissivistystä. Englanti on yksi (luultavasti ainoa suomen ja/tai ruotsin lisäksi) kieli mitä jokainen suomalainen joutuu luultavammin joskus käyttämään. Kuitenkaan moni suomalainen ei uskalla käyttää kieltä syystä tai toisesta. Englantia enemmän pelätään kuitenkin ruotsia. Jos suomenkielinen joutuu tekemisiin ruotsia puhuvan kanssa, yleensä kieli vaihtuu kuin itsestään englanniksi. 

En sano, että jos kolmivuotias opettelee numeroita ruotsiksi, osaa hän kielen aikuisena täydellisesti. Mutta mielestäni kuitenkin olisi järkevää, että kielen opiskelu (tai vaikka sen englannin) aloitettaisiin leikkien ja lorutellen, niin että jo vaikka ala-asteella siirryyttäisiin hieman haastavampaan (ehkä kielioppia, sanastoa…?) ja yläasteella osattaisiin jo huomattavasti paremmin. Ruotsin opiskelu taidetaan aloittaa vasta 7-luokalla ja englantikin 3-luokalla. Mielestäni ihan liian myöhään jatkuvan kehityksen kannalta. Ehkä tässä on paikkakunnittain ja kouluttain eroja, mutta tämä taitaa olla se normi kieleten suhteen.

Eli lyhyesti. Mielestäni kieliä pitäisi aloittaa harjoittelmaan jo paljon, paljon pienempänä. Vaikka jo siitä kolmivuotiaasta

Kulttuuri Lapset Suosittelen Ajattelin tänään

Huhuu, kuuleeko kukaan?

Meilläkin näyttää olevan aina pulaa työntekijöistä. Tänään oli ilmeisesti muutama aikuinen sairaana ja sen huomasi heti. Olin ulkona oman 3-5 vuotiaiden ryhmäni kanssa, kun pienten puolelta kysyttiin jos ottaisin jo yhden heidän lapsistaan ulos. Minuutin päästä huomasin, että minulla oli kaksi pikkuista rattaissa, kolmas sylissä ja neljäs roikkui kädessäni. Samalla oman ryhmäni väsyneimmät vaativat huomiota ja tappelivat minkä kerkesivät. 

Tuntui pahalta sanoa, että en voi antaa vauhtia kiikussa tai leikkiä hippaa, kun minulla on pienemmät nyt. On vaan tosiasia, että kaksivuotiaankin on pärjättävä jo itsenäisesti ja oltava iso kun pihan valloittaa kymmenen vuoden ikäistä, Vaikka lapsilla olisi ikäeroa alle vuosi, on ero valtava. 2-vuotias on jo niin omatoiminen, kun vuoden ikäinen ei välttämättä puhu, kävele tai edes istu itse.

Miten siinä hallitset koko ryhmän? Jopa kaksi? En tietenkään ollut pihalla ainut aikuinen, mutta jokaisella meistä oli enemmän ja vähemmän näitä pieniä hoidettavana.

Paitsi niillä muutamalla, jotka tuntuvat ottanneen elämäntehtäväkseen haaveilun. Pihaa saatetaan haravoida tai oksia katkoa puista, vaikka jalan juuressa on monta huutavaa lasta. Tekisi silloin aina mieli huutaa, että etkö kuule. Sinuakin tarvitaan täällä!

Mutta koska olen harjoittelija, vasta kolmatta viikkoa työympäristössä, ei minulla ole oikeutta mennä muita neuvomaan. On vain otettava itse ne viisi lasta syliin ja lohdutettava jokaista. (Ensimmäinen postaukseni käsittelee enemmän tätä tyydyttämistä)

Mutta on totta, että ammattilaisia tarvittaisiin joka paikkaan aina vaan lisää. Toisaalta ei ole työtä (koska suomen on säästettävä keinolla millä hyvänsä…), mutta sitten kun työpaikka on itsellä, voisi sitä tehdfä 24/7 eikä työ loppuisi siltikään…

Puheenaiheet Lapset Työ Uutiset ja yhteiskunta