Brittien tarpeettomimmat ja tarpeellisimmat vauvanvarusteet

The Guardianissa oli viime viikolla raportti brittiperheiden hyödyttömimmiksi ja hyödyllisimmiksi arvioimistaan vauvantarvikkeista – tai siis juttu oli lainaus Which? -tuotearvostelulehden tutkimuksesta, johon oli haastateltu pariatuhatta alle 5-vuotiaiden lasten vanhempaa. Olen jauhanut aiheesta ennenkin, mutta pidemmittä puheitta – tällaisilta listat näyttävät:

Tarpeettomimmat vauvantarvikkeet – kymmenen kärki

  1. Oviaukkoon ripustettava hyppykiikku
  2. Vauvan pesuvati (”for top & tail” eli eri lokerot kasvojen ja pepun pesua varten – onkohan tällaisia edes myynnissä Suomessa?)
  3. Käsikäyttöinen rintapumppu
  4. Vauvan riippumatto
  5. Kantoliina
  6. Vaippateline
  7. Bumbo-tuoli (eli muovinen sitteri, joka käy – muka – jo kolmikuiselle)
  8. Pinnasängyn mobile
  9. Kapalopeitto
  10. Vaipparoskis

Meille on Top Tenistä tullut hankittua puolet. Ovikiikkuja on ollut peräti kolme (kaksi saatu, kolmas ostettu itse) ja kieltämättä ne ovat olleet aika turhia, sillä Eddie ei ole missään vaiheessa kunnolla lämmennyt kiikussa pomppimiselle, vaikka nykyisin tykkääkin jumperoosta. Top & tail -pesuvadin saimme serkkujen peruja eikä sitä ole käytetty kertaakaan varsinaiseen tarkoitukseensa; se on alusta asti toiminut likaisten vaippojen välisijoituspisteenä hoitopöydällä matkalla vaipparoskikseen – joka myös saatiin serkuilta ja jota kyllä on käytetty ahkerasti, Edmundon hoitopöytä kun on hänen makuuhuoneessaan. Kantoliinoja hommasin kaksi, joustavan trikoisen (saatu) ja joustamattoman puuvillaisen (ostettu), enkä kumpaakaan ole käyttänyt kodin ulkopuolella kertaakaan. Pinnasängyn mobile sen sijaan oli aiemmin yksi meidän (ja varsinkin Eddien) suosikkivarusteistamme! Mutta meillähän olikin Wimmer-Fergusonin palkittu mustavalkoinen mobile – minäkään kun en tajunnut, mitä iloa olisi pastellinsävyisestä pehmomobilesta, jonka alla makaavalle vauvalle siitä näkyisi vain teddykarhujen vatsanaluset…

image.jpg

Eddien hoitopöytä top & tail -vateineen. Kengurulokerikon teki muuten äitini minulle (ja samanlaisen siskolle) suloisella 70-luvulla.

Tarpeellisimmat vauvantarvikkeet – kymmenen kärki

  1. Rappusten turvaportti
  2. Hoitolaukku
  3. Itkuhälytin
  4. Sähköinen tuttipullojen sterilointilaite
  5. Tuttipullojen mikrosterilointilaite
  6. Itkuhälytin videonäytöllä
  7. Unipussi
  8. Korvakuumemittari
  9. Sitteri tai muu keinutin
  10. Vauvan matkasänky

Tarpeellisimpien listasta meille on kulkeutunut kuusi varustetta. Turvaportteja on tällä hetkellä kaksi odottamassa sitä, että Eddie kiinnostuu kiipeämisestä, ja kolmaskin varmaan vielä tarvitaan yläkertaan. Meillä on SkipHopin hoitolaukku – jälkikäteen arvioituna vähän tylsän musta peruskassi, mutta ehdottoman tarpeellinen ja kätevä kaikkine lokeroineen. AngelCaren itkuhälytin on yhä jokaöisessä (ja liki jokapäiväisessäkin) käytössä, joten jeps, sitäkin kutsuisin korvaamattomaksi. Tuttipullot on meillä steriloitu mikrosterilointilaitteella alusta asti (täällä suositellaan maitopullojen sterilointia juomaveden laadun takia koko 1. vuoden). Unipusseja olemme saaneet lahjaksi sekä uutena että käytettynä ja ostaneet itsekin – ehdottomasti kätevämpiä kuin peitto vielä tässä vaiheessa, kun poju ei tassuttele keskellä yötä sängystään meidän väliin. Korvakuumemittari on ostoslistalla, ja BabyBjörnin sitteri on yhä päivittäisessä käytössä keittiössä – Eddie tykkää ottaa siinä hurjat vauhdit ruokaa odotellessaan. Matkasänkyä emme ole tarvinneet, sillä molemmissa mummoloissa on varasängyt ja hotelleissa sellaisen saa aina lainaksi. Videonäyttöistä itkuhälytintä emme harkinneetkaan – mitä siitä muka pimeässä huoneessa näkyisi? 

image.jpg

SkipHopin Dash-hoitolaukku. Plussaa tilavista taskuista, vaunukiinnityslenkeistä, magneettikiinnityksestä, likaahylkivästä pinnasta ja avotaskun vaipanvaihtoalustasta. Miinusta pullotermarin puutteesta.

Aika oikeaan listat minun mielestäni osuvat. Mitäs mieltä te muut olette – onko teidän vauvaperheeseen hankittu mitään näistä ja onko niille ollut tarvetta? Mitä teidän listoillenne kuuluisi? 

***

The Guardian reported recently on the Which? study of the silliest and the most useful baby purchases in the UK. We acquired five for the top ten least useful buys, and six of the most useful ones. I tend to agree with the study, with the exception of the cot mobile (which I found very entertaining for Eddie), the nappy bin (handy when the changing table is in the nursery), the travel cot (hotels always lend one, and Eddie’s grandparents have a spare), and the video baby monitor (does it work in a darkened bedroom anyway?). What were your least and most useful baby purchases?

suhteet ystavat-ja-perhe hyva-olo sisustus
Kommentit (42)
  1. Katsotaas meidän tilanne, ”vauva” siis nyt vähän päälle vuoden vanha.

    Tarpeettomimmat vauvantarvikkeet – kymmenen kärki

    1. Oviaukkoon ripustettava hyppykiikku Miksi oviaukkoon? Meillä roikkuu katosta. Satunnaisesti käytetty, mutta aina hurjan hauskaa.
    2. Vauvan pesuvati (”for top & tail” eli eri lokerot kasvojen ja pepun pesua varten – onkohan tällaisia edes myynnissä Suomessa?) Normi vauva-amme, jossa liukastumisen estomatto pohjassa ettei tyyppi ollut aina selällään ja uppeluksissa.
    3. Käsikäyttöinen rintapumppu Sähkökäyttöinen rintapumppu tuplapulloilla. Amedan sairaalalaatua meilläkin, lämpimästi suosittelen. Tietääkseni markkinoiden ainoa rintapumppu johon voi ostaa kuluvia osia varaosina. Ensimmäiset 5 kk pumppasin 4h välein vuorokauden ympäri, ei oltais ikinä pärjätty ilman tätä. Tyyppi syntyi keskosena, eikä ensimmäiseen kahteen kuukauteen jaksanut imeä rinnasta, eikä sen jälkeen enää oppinut yrityksistä huolimatta. Kahta ekaa päivää sairaalassa lukuun ottamatta sai silti rintamaitoa ensimmäiset 6kk. Ja pakastimessa oli pitkään yli 30 litraa rintamaitoa.
    4. Vauvan riippumatto En edes tiedä mikä tämä on, kantoliinaa voi käyttää myös tähän.
    5. Kantoliina Tämän tilalle vaihtaisin turhakkeeksi ennemmin vaunut ja rattaat. Maailman kätevin vauvankuljetuslaite. Mies halusi vaunut ja ne myös sai, isi vaunuilee (tai rattailee nykyään) ja äiti kantaa.
    6. Vaippateline Hoitopöydän alataso.
    7. Bumbo-tuoli (eli muovinen sitteri, joka käy – muka – jo kolmikuiselle) En ollut koskaan kuullutkaan.
    8. Pinnasängyn mobile Olis ehkä ollut mukava unille menon venyttäjä, onneksi ei koskaan hankittu.
    9. Kapalopeitto Olisi toiminut tällä vauvalla, esikoisella ei todellakaan. Mutta ei siis löydy, ihan tavalliseen peittoon kapaloin jos oli tarve.
    10. Vaipparoskis Harkittiin, mutta todettiin että tavallinen kannellinen roskis ja litran pakastuspussit ajaa saman asian noin kymmenesosan hinnalla.

    Tarpeellisimmat vauvantarvikkeet – kymmenen kärki

    1. Rappusten turvaportti Ei rappusia, muuten tarvittais kyllä. Tosin tähänkin tarkoitukseen saa kotikonstein viriteltyä hyviä vaihtoehtoja.
    2. Hoitolaukku Tuli yllä mainittujen vaunujen mukana, totesin pian että kunnon reppu on noin sata kertaa kätevämpi. Plus että siihen mahtuu sitten myös vaikka ne kauppareissun ostokset jne. Termarin saa tehtyä itse helposti kun ottaa villasukan ja kastelee sen kylmällä vedellä, pullo sisään ja muovipussiin.
    3. Itkuhälytin Monesti mietitty, ei koskaan hankittu ja hyvin on pärjätty ilman. Ihan alkuun oli miehen vanhat radiopuhelimet käytössä jotka sai toimimaan myös äänestä aktivoituneina. Herran harrastuksista oli taas hyötyä. 😉
    4. Sähköinen tuttipullojen sterilointilaite Meillä oli Aventin höyrysteriloija, alkuun ihan ehdoton, mutta aika äkkiä jäi pois. Ekat pari kuukautta oli kyllä tosi tärkeä juuri tuon keskosuudenkin takia. Varsinkin kaikki rintapumpun osat oli steriloitava joka käytön jälkeen ja niitä osia oli riittävästi ettei ihan joka kerran jälkeen tarvinnut pestä ja steriloida. Pumppaustahti oli sen verran tiukka ettei siinä olisi ehtinyt enää edes nukkua tai syödä yhdellä setillä pelatessa. Samoin tuttipulloja ja tutteja oli kierrossa ”sopivasti”.
    5. Tuttipullojen mikrosterilointilaite Sähköinen höyrysteriloija riitti meidän tarpeisiin.
    6. Itkuhälytin videonäytöllä Ei tarvittu, ei hankittu.
    7. Unipussi Olisin tehnyt itse, mutta kun en ehtinyt. Ja hyvinpä tuo on peiton allakin nukkunut. Lisäksi meillä on niin lämmintä sisällä ettei peittokaan ole välttämättömyys, varsinkaan kesäaikaan.
    8. Korvakuumemittari Ei ole. Ehkä joskus vielä hankitaan, mutta tuskin. Esikoisella oli, ja ainakin silloin oli tosi epätarkka. Kolme peräjälkeistä mittausta samasta korvasta antoi kolme täysin eri lukemaa riippuen parin asteen heitosta mittauskulmassa.
    9. Sitteri tai muu keinutin En olisi vauva-ajasta selvinnyt ilman tätä. Pieni kun oli niin pieni, niin hän vietti pitkät ajat sitterissä keittiön pöydällä kun äiti pumppasi, pesi ja steriloi. Myös kiinteiden aloituksessa ei muualla olisi syöttäminen onnistunutkaan. Syöttötuolissa alkoi onnistua vasta reilusti yli puolen vuoden iässä.
    10. Vauvan matkasänky Hankittiin juuri ennen kun tyyppi täytti vuoden verran. Siihen asti nukkui vieressä jos oltiin kotoa pois. Päikkäreiden ottaminen vieraspaikan sängyllä muuttui mahdottomaksi kun tyyppi lähti liikkeelle.

    Jokaisen perheen tarpeet vaihtelee ihan tilanteen mukaan. Kehotan käyttämään kaikkia apuvälineitä mitkä vaan teillä toimii!

    Itse esimerkiksi pidän vaunuja turhakkeena sen takia, etten itse näe niissä mitään tarpeellista. Ne on isot ja kohlot, vaikeat saada mahtumaan mistään, joudut pysähtymään jos vauvalla on hätä, etsimään hissejä milloin mistäkin, arvuuttelemaan suostuuko joku auttamaan jos tarvitset oven auki pitäjää tai vaunujen nostajaa… Ei vain ole mulle kaiken sen vaivan arvoisia. Vauva kulkee mulla liinassa etupuolella, ja hoitoreppu selässä. Reppuun mahtuu melkoinen kasa ostoksia, ja omatkin tarpeet juomapullosta lähtien.

    Ehkä tuonne tarpeellisiin lisäisin vielä turvaistuimen, sillä meillä on kaksi autoa joilla kummallakin liikutaan melko aktiivisesti kun joukkoliikenne ei vain kulje kaikkialle. Kaupungille sen sijaan en lähde suurin surminkaan omalla autolla, vaan kietaisen pojan liinaan ja lähden julkisiin. Ja maksan mielelläni siitä hyvästä ettei tarvitse niitä vaunuja/rattaita raahata mukana! 😉

    1. Niinpä – toisen hyödyke on toisen turhake! Mä en tulisi toimeen ilman vaunuja, en ikipäivänä. Meidän Bugikset on näppärät, kevyet, mahtuvat bussiin, ja pääsee niillä ilman apuja portaitakin sekä ylös että alas. Mun kokemus kantorepusta taas on ollut, että selkä väsyy parin tunnin jälkeen, hiki on hirmuinen sekä kantajalla että kannettavalla, ja hoitolaukkua on hankala kantaa mukana. Kantoliinaa en siis tosiaan edes kokeillut kodin ulkopuolella, samoista syistä plus siitä, että alun epävarmuudessa pelkäsin tekemieni solmujenkin puolesta… 😉

      1. Meillä vaunujen ykkösvaatimuksena oli että niillä pitää pystyä menemään myös metsässä. Vaikka kaikki Bugiksista kohkaa, täytyy tunnustaa että en tiedä miltä ne edes näyttävät. Mutta valitettavasti suurin osa varsinkaan kaupunkirattaista ei täyttänyt meidän ”maastoajoneuvo”-vaatimuksia 😉 Mies kun on kova eräilemään, ja nykyään pikkuherra viihtyy isosisaruksilleen hankitussa kantorinkassa miehen kyydissä.

        Lämmin tietysti tulee kantoliinalla liikkuessa, mutta se voi olla talvella etukin. Pahimmilla pakkasilla (yli -20C) me liikuimme vielä niin että pojalla oli vain kevyt sisähaalari omien vaatteidensa päällä liinan sisällä, töppöset jaloissa ja hattu päässä. Käsiinkään ei tarvinnut tumppuja kun olivat liinan suojassa. Itselläkin oli vain huppari t-paidan päällä ja sitten kantoliinatakki, pipo ja sormikkaat. Ja hyvin tarkeni molemmat! 🙂 Kesällä taas on helppo kun voi olla liinassa ihan samoilla vaatteilla kun sisälläkin.

        Liinaanhan saa laitettua jos jonkinlaista solmua, itse olen todennut että perus merimies käy vallan mainiosti melkein mihin tarkoitukseen tahansa. Ja jos tuntuu että liina ei ole kunnolla kiinni, niin hyppii/hytkyy muutaman kerran niin sen kyllä huomaa jos jossain on löysää. 🙂 Ja tietysti kantoliinatukihenkilöitä kannattaa ”vaivata” heti jos on kysyttävää!

  2. Hah, vai voi Bumboa käyttää noin! Kas kun olisin hoksannut aikoinani, niin oltais ehkä kokeiltu. Eddie nimittäin käy vieläkin joka ilta kylvyssä eikä oikein tykkää suihkusta, kun ei ole tottunut. Mutta kaipa se joskus siihen tottuu… siis suihkuun, Bumbolle ei enää ole tarvetta.

    Mulla oli se sairaalatason megajättipumppu, joten en osaa suositella muita malleja. Ei kun Medelan pumppu oli kans, mutten ehtinyt käyttää sitä kuin pari kertaa ennen ku Eddie päätti lopettaa rintaruokinnan. Nyt se on kaverilla lainassa eikä kaveri ainakaan ole valittanut, että ois kehno kapine…? Paitsi että se oli järjettömän kovaääninen, muistan. Ei toivoakaan pumpata ja katsoa telkkaria samaan aikaan, esimerkiksi.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *