Kestovaippoja, kiitos!
Olen kovasti sitä mieltä, että meidän vauvahan sitten kestovaippailee. Tämä asia on itse asiassa ollut minulle aika itsestäänselvyys siitä asti, kun vauvaa on lähdetty yrittämään – siitä huolimatta, että ainoat tuntemani lontoolaiskestovaippailijat luovuttivat pahan vaippaihottuman takia kesken muutaman kuukauden jälkeen. Ainakin haluan yrittää, niin paljon järkevämmältä kestovaippailu tuntuu varsinkin maatumattomiin muovivaippoihin verrattuna. (Disclaimer, disclaimer! Ei ole tarkoitus syyllistää ketään muuta vanhempaa muunlaisista ratkaisuista; tämä nyt vain on oma valintani.)
Viime viikolla parin korttelin päässä kotoa sattui olemaan The Washable Nappy Companyn kestovaippainfo tai, kuten he sitä kutsuivat, Nappuccino Nappy Talk. Ilmoittauduin ja menin mukaan. Yllätyksekseni olin ainoa infottava! Edellisviikolla ollut Lontoon-laajuinen Real Nappy Week oli kai syönyt kävijämäärää. No, sainpahan omakohtaisen opastuksen kestoiluun. Enkä kahvia, höh.
WNC:n perustaja-omistaja Juliet kertoi erilaisten kestovaippojen ominaisuuksista mielestäni aika puolueettomasti. Olin etukäteen imenyt opastusta varsinkin Isyyspakkauksen Tommin ja Nuorgamin Emmin vaippajutuista ja valinnut ennakkosuosikikseni BumGeniuksen vaipat. (Kotona meillä on jo valmiiksi pari äitiyspakkauksen ImseVimseä ja yksi Muksut.) BumGeniuksia Julietkin myy, samoin kuin TotsBotseja, IttiBittejä, Wonderooseja, Bummiseja, MotherEaseja ja FuzziBunzeja (joo-o; on näillä nimet).
Juliet esitteli eri merkkejä, erilaisia lisäimuja ja oheistuotteita. Kyselin, paljonko niitä vaippoja sitten ylipäätään tarvittaisiin yhden vauvan tarpeisiin; Juliet suositteli noin 24:ää, sillä ajatuksella, että jos päivässä vaippoja menee kahdeksan (KAHDEKSAN? Kiesus sitä eritteiden määrää, jota noviisi ei vielä tajua!), niin nuo riittäisivät siihen, ettei pyykkikonetta tarvitse pyörittää ihan joka päivä. Pesemisestä kun kysyin, sain vastaukseksi, että ihan hyvin voi pestä muiden 60:n asteen pyykkien kanssa samassa, mutta non-bio-pesuaineella (ja pesuainetta tosi vähän per lasti) ja ilman huuhteluainetta, tai imukyky menee. Kuoria tarvitsee pestä tietysti harvemmin kuin imuja, jos käyttää kaksiosaisia vaippoja. Vaippa-astiassa kannattaa olla verkkopussi, jonka voi (avonaisena) panna suoraan pesukoneeseen, ja vaippa-astian pohjalle voi laittaa pari tippaa teepuu- tai laventeliöljyä, jos hajuhaittoja pelkää.
Julietin mielestä kestovaipat haisevat vähemmän kuin kertikset; kun kestoissa käyttää vessanpönttöön meneviä paperisuojia, suurin osa haisevista jätöksistä katoaa pyttyyn eikä jää vaippaan hautumaan kuten kertiksissä (ainakin jos on laiska, eikä vie kertisroskista ulos päivittäin). Eikä vastasyntyneen kakka kuulemma oikein edes haise. Jaa?
Kaikki kestovaipat eivät sovi ihan vastasyntyneille, mutta nykyisin parhaissa merkeissä on aika hyvin muunteluvaraa (esim. BumGenius V4, kuulemma). Vaikea sanoa, ennen kuin näkee, minkäkokoinen vauva sieltä ulos pullahtaa. Monet kuulemma käyttävät kertiksiä ihan ensimmäiset viikot ja siirtyvät vauvan vähän kasvettua kestoiluun.
Sen Juliet myös vinkkasi, että jos vauvalle käyttää mitään peppuvoiteita, sitten varsinkin kannattaa kestovaipoissa käyttää noita paperisuojuksia, koska rasvatkin alentavat ajan myötä vaippojen imukykyä.
Harjoittelin sitten vaipanvaihtoa erilaisilla kestovaipoilla teddykarhun kanssa. Olin kuulemma mallioppilas. (Elämäni ensimmäisen oikean vaipanvaihdon tosiaan suoritin taannoin ystäväni luona Göteborgissa.) Ja kuulin Lontoon kestovaippakupongeista: minun kaupunginosassani saa rekisteröitymällä ja raskautensa todistamalla £54.15:n arvoisen alennuskupongin kestovaippaostoksiin. Näin kaupunki pyrkii alentamaan jätevuorta. Tästä huolimatta Julietin karkea arvio oli, että lontoolaisvanhemmista vain alle 10% kestovaippailee (maanlaajuisesti luku oli muutama vuosi sitten surkea 4%). Huh!
Mitään ostopakkoa ei infotilaisuudessa ollut, mutta kun kerran kaupoista sai 10%:n alennuksen (ja sitä paitsi säälitti, että Juliet oli tullut Hastingsista asti vain minua tapaamaan), niin toki ostin koepakkauksen erilaisia vaippoja. Valkkasimme pakettiin BumGenius Freetimen ja V4 Pocketin, TotsBots Bamboozle Stretchin ja siihen Bummisin sekä OneLifen muovikuoret, sekä vielä hieman eksoottisemman 6 kpl:n paketin Bummis Prefoldeja, jotka on kiinnitettävä Nappi Nippas -hakasilla. Viimemainitun puolesta puhui, että ne olivat Julietin mukaan sopivimmat ja mukavimmat vastasyntyneelle. Ostin vielä yhden bambulisäimun ja sain kaupanpäällisiksi toisen fleeceboosterin. Lisäksi minulle luvattiin, että jos alun jälkeen en kokisikaan kestovaippailua omakseni, Juliet lunastaisi kaikki käyttämättömät vaipat takaisin.
Eli nyt tarvitaan vain se sinappikone koekappaleeksi kestovaippailuun!
Miehen mielipidettä vaippa-asiaan en muuten paljon edes kysellyt, heh. Tai no, sen jälkeen, kun olin kassillisen vaippoja raahannut infotilaisuudesta kotiin… Herra kuulemma lupaa kiltisti vaihtaa ihan minkälaiset vaipat rouva haluaa, kunhan minä hoidan niiden pyykkäämisen.
Jos huonosti käy, onneksi Lontoosta löytyy myös kestovaippavuokrauspalveluja, jotka pesevät ja toimittavat puhtaat vaipat talouteen viikoittain…! Ja onhan sitten myös pahan päivän ja Granny-vierailujen varalta Naty.
(Ei kaupallisia pyrkimyksiä tai yhteistyökuvioita mainittujen tuotteiden kanssa; kunhan vain mainitsin, mistä tuli keskusteltua.)
Miten on, Lilyn kestovaippailijat (tai siitä luopuneet), millaisia kokemuksia teillä on? Onko kestovaippailu muka oikeasti noin simppeliä?
Me käytettiin kestovaippoja Tildalla koko se pari vuotta paitsi öisin kertiksiä (ettei tarvitse vaihtaa yöllä vaippaa). Mulla oli säädettäviä taskuvaippoja, mutta koska ne olivat jotain kiinalaisia kopioita niin niiden kanssa täytyi alkaa käyttää kuoria 6kk:n jälkeen, koska ne vuosivat saumoista. Nyt Elsalle me ostettiin uudet, joita pystyy säätämään erikseen reisistä, Tildalla oli niin kapeat reidet että monet vaipat eivät istuneet. Vauvat ovat niin erimuotoisia että kannattaa kokeilla monen merkkisiä. Ittibittin Bittilish’t oli mun lemppareita ja tykkään noista nykyisistä Cutie Bumseista.
Me asennettiin vessanpönttöön vaippasuihku (käsisuihku josta tulee paineella kylmää vettä) ja sillä huuhdellaan kakat pois ja kerätään kestovaipat kannelliseen roskikseen odottamaan pesua joka toinen päivä. Ne ei haise paljoa ja koko operaatio on aika tuskatonta. Nyt Elsalla ollaan jouduttu käyttämään kertiksiä muutama viikko kun on ollut pesukoneongelmia. Ja voi jessus ne haisevat hirveälle!
Me ollaan käytetty ainoastaan vaippoja joissa on sisällä kuiva mikrokuitupinta eikä oo tullut vaippaihottumaa kummallekaan tytölle. Mä en oo innostunut harsovaipoista tai mistään froteisista kun kävi sääliksi vauva jonka pitäis olla oikeasti märissä vaipoissa. Me kokeiltiin välillä niitä paperisuojuksia, mutta meillä toimii paremmin mikrokuituiset suojukset, jotka sitten huuhdellaan.
Ja muista että aurinko on paras valkaisuaine – tahrat häviävät vaipoista kun niitä kuivattaa ulkona (ainakin täällä…) Yksi kuluttajajärjestö teki täällä vertailun pesuaineiden pesutehokkuudesta ja melkein kaikki vaipoille sopivat egopesuaineet olivat lähes yhtä hyviä pesutulokseltaan kuin pelkkä vesi (lue: yhtä tyhjän kanssa…) mutta hyvistä aineista kertyy vaippoihin liikaa jäämiä ja ne pilaavat ne. Suo siellä vetelä täällä.
Vau, tänks, Sari! Hmm, mikrokuitupinta…? Mä en ole noihin vielä perehtynytkään. Meidän kaikissa vaipoissa näyttäisi olevan froteeta, fleeceä tai jotain hamppua. Pitää vissiin etsiä noita mikrokuituliinoja sit kans.
Hih, ego- vai ekopesuainetta? 😉 Mitä sä olet käyttänyt? Mä meinasin kokeilla ihan (miniannoksilla) perus-Persil Sensitiveä… Ja juu, meinasin pilata Miehen tyylikkään uuden puutarhan ripustamalla sinne pyykkinarun. 🙂
Heh, siis jos kuitenkin ekoa… 🙂
Me ollaan kokeiltu varmaan jokaista EKOpesuainetta mutta en oo löytänyt lempparia. Täällä on varmaan eri merkit kuin siellä. Väliin sitten pesu omolla (alle puoli annosta ja extrahuuhtelu) jos näyttää että vaippoihin jää tahroja.
Riippuen merkistä taskuvaippojen sisäpinta on microfibre / microfleece / suedecloth. Bambu ja hamppu ja frotee imevät hyvin kosteutta joten boosteriksi ne sopivat mutta mä en raaskinut käyttää sellaisia vaippoja missä ne ovat ihoa vasten kun ne ovat heti märkiä ja tuntuvat märiltä. Ja mun mielestä ne kuivuvat aika koviksi tönköiksi narulla.
Jep, ensin pilaantuu puutarha ja sitten koko sisustus. Vaikka kuinka ajattelin että ostan lapsille vain kauniita ja tyylikkäitä leluja, jotka sopivat sisustusväreihin niin silti on koko talo täynnä kirjavaa muoviroinaa…
Ooh, kiitos taitteluvinkistä, Celia! Mä olen saanut yhdet villahousut ja myös vinkin, että harsoilla voisi aloittaa. Kokeillaan. Ehkä kuitenkin sen paperisen kakkasiepparin kanssa…