Lisää lemiläistä kulttuuria

Lemi, tuo Etelä-Karjalan himmeä helmi, on siitä mainio kesäpaikka, että se todella herää henkiin mökkikauden koittaessa. Tai mistä minä tiedän, miten vilkasta elo on reilun 3 000 asukkaan pitäjässä kaamoksen keskellä, mutta ainakin kesäkuukausina lähiseudun mökkiläisiä hemmotellaan niin musiikki- kuin kuvataiteellakin. (Sikäläisestä ruokakulttuurista olenkin jo kirjoittanut täällä ja nuorisomusiikin airueen maininnut tässä jutussa. Kesäteatteri vain puuttuu, sitä pitää hakea esim. Lappeenrannasta.)

Tässä omat suosikkini kesä-Lemin kulttuuritarjonnasta:

1. Taikalyhty

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Helsinkiläisten rakastaman Laterna Magica -antikvariaatti-gallerian kesäinen haarakonttori: Pekarin veljesten sukunsa entisessä sekatavara- ja kirjakaupassa pitämä aarreaitta, jossa on kasoittain kiehtovia kirjoja, kiinnostavia valokuvanäyttelyitä, taustalla pyörimässä koskettavia vanhoja filmejä (enimmäkseen dokkareita), ja takahuoneessa vielä vino pino vanhoja koulujen opetustauluja. Sieltä ovat peräisin blogissanikin vilahdelleet alkoholivalistusjulisteet ja vanhat leffamainokset. Mökillekin sieltä on jotain saatava – valintaa vain vaikeuttaa runsaudenpula.

2. Vanha pappila

image.jpg

image.jpg

Flyygeli tuohon erkkeriin, suunnittelin muinoin kymmenvuotiaan sofistikoituneisuudella. Mitä väliä sillä, etten osannut soittaa?

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Pienenä rakastin tätä taloa niin, että halusin muuttaa isona sinne asumaan. Kysyin jopa ihan vakavissani isältä, voisiko kokonaisen talon siirtää… kun halusin vain talon, en sen sijaintia Lemin kirkonkylässä! 😀 Vuonna 1921 valmistunut talokaunotar on vuosien saatossa toiminut myös kirjastona ja kunnanviraston sivupisteenä, mutta sai rapistua vuosikaudet, ennen kuin riemukseni kuulin, että se vihdoin viime talvena saatiin EU:n tuella rempattua. Oi että! Nyt siellä on syyskuun puoleen väliin asti esillä Ville Haapasaloa Venäjällä paljon kuvanneen Juha Metson valokuvanäyttely Venäjä lähellä. Kannattaa käydä kurkkaamassa, jos osuu nurkille. Pappilassa pyöritetään myös talkoovoimin näyttelyn aukioloaikoina kahvilaa ja paikallisten käsityöläisten puotia. Ostin sieltä mökille silkinpehmeän katajaisen voiveitsen.

3. Lemin musiikkijuhlat

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

(1., 2., 4. ja 6. kirkkokuva by HS.)

Heinäkuun lopun actionviikonloppu, jolloin pienessä pitäjässä nähdään valtakunnallisestikin (toisinaan kansainvälisestikin) merkittäviä klassisen ja kevyen musiikin tähtiä. Minä ehdin tänä vuonna juhlien päätöskonserttiin Lemin kauni(skatto)iseen puukirkkoon, missä esiintyivät ah niin karismaattinen laulaja-näyttelijä-lauluntekijä Susanna Haavisto, iik-ihana pianisti-säveltäjä-laulaja Anna-Mari Kähärä ja huu-hurmaava sellisti Lea Pekkala (sekä ”trion neljäs jäsen”, 1700-luvulta peräisin oleva sello; jestas mikä ääni!). Esittivät musiikkia Haaviston viime syksynä julkaistulta ”Tässä iässä” -albumilta. Kyllä osui ja upposi, vaikken ihan rouvien ikään ole ehtinytkään.

….Mikä taas ei osunut eikä uponnut musiikkijuhlilla aivan yhtä hyvin oli kunnianhimoinen yritykseni saattaa musiikkifani-ipanani oopperan maailmaan. Tarjolla oli siis lastenooppera Ferninand-härkä, ikäsuositus 3 – 8 v. No, suositus on suositus ja Eddiehän tykkää musiikista kuin hullu puurosta, ajattelin. Niin. Sen jälkeen kun kersa oli saanut raivarit kiellettyäni häntä koskemasta pianoon ja lavasteisiin ennen konsertin alkua ja oli mielenosoituksellisesti kaatanut nuottitelineen niin, että viulisti oli hälytettävä paikalle järjestämään nuottinsa uudelleen (…anteeksi!), vietimmekin suurimman osan 35-minuuttisesta oopperasta pihalla hiekkaa heitellen ja pallon perässä juosten. Ehkä ensi vuonna uudestaan? Jospa siihen mennessä järjestäjät ovat jo unohtaneet meidät…

image.jpg

Mitenkäs teidän kesäaktiviteettinne? Jaksatteko harrastaa kulttuuria vai riittääkö ruumiinkulttuuri makkaroineen ja puuhamaissa juoksemisineen?

***

Like so many other rural municipalities in Finland, Lemi near our summer house truly comes alive during the short summer. My favourite cultural activities there this summer have been the atmospheric second-hand book store-cum-art gallery Taikalyhty, the recently renovated Old Vicarage with its photographic exhibition, cosy café and craft shop, and the Lemi Music Festival, a jolly mix of classical and popular music. Eddie disagrees on the last one, though: he preferred sitting in a sandpit to his first attempt at a children’s opera. Oh well.

kulttuuri musiikki suosittelen matkat
Kommentit (1)
  1. Kun ei ole makkaroita eikä puuhamaita (eikä nyt niin ole väliksikään juuri noista ajanvietteistä), niin Globe/Hayward/Udderbelly -akselilla on tullut liikuttua. Taas uhkaa hurahtaa yksi kesä ilman että aktivoidun Promseihin, mutta sen tiedän kertoa, että Inside Out -animaatio on kaiken saamansa hehkutuksen arvoinen, joskaan ei ihan teidän tenavalle vielä soveltuva.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *