Mitä lahjaksi kaksivuotiaalle?

IMG_4281.jpg

Jos joku vielä pohdiskelee, mitä keksisi joululahjaksi parivuotiaalle naperolle, tässä meikäläisen Top Ten -vinkit siihen, mistä ainakin meidän 2v 5kk vanha tiitiäinen ja hänen kaverinsa tykkäävät aivan erityisesti. (Ei kaupallisia kytköksiä; olen linkannut mammonaa sen perusteella, mikä meillä uppoaa ja mistä ko. tavaraa saa, jos valmistajan nettisivut eivät informoi tarpeeksi.)

1. Leikkiastiat, keittiötarvikkeet, leikkiruoka ja, jos kotiin mahtuu, leikkikeittiö: Kaksivuotiaalla alkaa mielikuvitus kehittyä hurjaan tahtiin, ja mielikuvitus- ja roolileikkeihin onkin tuonikäistä hyvä kannustaa. Esim. Ikeasta saa edullisesti kivoja Duktig-sarjan leivonta- ja ruuanlaittovälineitä ja kankaisia vihanneksia. Ikean leikkikeittiö taitaa nakottaa varsin monen suomalaisen lastenhuoneen nurkassa, ja muita meikäläisen silmää miellyttäviä minikeittiöitä on ainakin Briolla ja KidKraftilla. Myös meidän Eddien isoin lahja tänä jouluna on leikkikeittiö, jonka olemme hommanneet täkäläiseltä John Lewisilta – koska toisin kuin Ikean mallissa, siinä on naksahtavat hellannappulat (ehdoton jees) ja vielä kellokin viisareineen väänneltäväksi. Mikro tosin puuttuu.

231663437.jpeg

(Kuva.)

2. Muut mielikuvitusleikkeihin kannustavat lelut, esim. kassakone, puhelin, lääkärinlaukku, roolivaatteet: Ikea näkyy myyvän myös kassakonetta, jossa on oikea numeronäyttö – ooh! Eddie tykkää myös Fisher-Pricen klassikkopuhelimesta ja kaikista mahdollisista valojavälkyttävistä leikkikännyköistä. Ainakin Amazonilta voi tilata rooliasun poikineen – tietysti käsistään kätevä ompelee itse vielä hienomman. Eddien suosikkeja ovat myös pattereilla toimiva Fisher-Pricen porakone ja työkalupakki.

3. Palapelit: Kehittävät hienomotoriikkaa ja avaruudellista hahmotuskykyä. Amerikkalainen Melissa & Doug on täällä supersuosittu puisten palapelien valmistaja, saakohan sen tuotteita Suomesta? 6 – 10 -palaiset puupalapelit ovat juuri nyt Edmundon lemppareita (nupeilla tai ilman), kuvioina numeroita, aakkosia, eläimiä, ajoneuvoja… Vielä ihanampia ovat päiväkodin palapelit, joista kuuluu ääni! Isommat palapelit, joissa pitäisi paloista koota yksi iso kuva, ovat vielä vähän vaativia eikä ipanalla riitä keskittymiskyky niihin. 

IMG_4247.jpg

4. Rakennuspalikat: Simppeleistä palikkasarjoista on iloa pitkään. Tämänikäiset tyytyvät usein vielä pinoamaan palikoita päällekkäin ja kaatamaan tornit (uudelleen ja uudelleen ja uudelleen…), mutta vähän isommat alkavat jo innostua monimutkaisempien rakennelmien kokoamisesta. Meillä on em. Melissa & Dougin mainio sadan peruspalikan sarja, mutta oikeasti haaveilen tästä ihanasta Miller Goodmanin Shapemaker-sarjasta.

shapemaker_3.jpg

(Kuva.)

5. Soittimet, erityisesti lyömä-: Jos rummuista ja tamburiineista lähtee liian helvetillinen mökä ja minikoskettimiston riitasoinnut satuttavat sävelkorvaa, suosittelen kellopeliä – siitä ei saa irti kovin karmeaa meteliä. Metalliset ksylofonit tuntuvat yleensä olevan paremmin vireessä kuin puiset; meillä on tämä BeeSmartin metallinen, jossa on tarpeeksi koskettimia monien lastenlaulujen pimputteluun, joka on pysynyt vireessä myös puolen vuoden heittelyn jälkeen ja jonka mukana tulee myös värikoodatut nuotit muutamaan rallatukseen. Myös huuliharppu, melodika tai pikkuinen kitara kiehtovat tämänikäisiä.

6. Puisen junaradan osat: Brion klassikkojunaradan kanssa sopivat onneksi yhteen melkein mitkä vain puiset junaradat, esim. Ikean ja BigJigsin. Siltapalat (varsinkin nostosillat), risteykset ja erilaiset veturi – vaunu -yhdistelmät ovat meidän huudien ipanoiden suosikkeja.

2_165425-1974x2301.jpeg

7. Nukkekoti tai vaikkapa Muumitalo: Parivuotias on ehkä vielä liian pieni monimutkaisiin kotileikkeihin, mutta tämänikäistä kiehtoo ovien ja ikkunaluukkujen aukominen ja sulkeminen, huonekalujen siirtely ja mini-ihmisten asettelu jonoihin ja riveihin. Ja tähänhän on sitten helppo vuosien myötä ostaa lisäosia!

8. Potkupyörä, potkulauta tai kolmipyörä: Polkimettomalla potkupyörällä tasapainottelu kehittää ipanoiden tasapainoaistia kuulemma niin kummasti, että oikeaan polkupyörään siirtyminen parin vuoden potkuttelun jälkeen käy yleensä näppärästi. Meillä on brittimerkki Islabiken Rothan-malli, jonka Mies valitsi pitkällisen vertailun tuloksena valikoiman kevyimmän alumiinirungon ja käsijarrun ansiosta; muita täällä päin suosittuja merkkejä ovat esim. Strider, Puky ja Chicco. Puisista potkupyöristä olen kuullut lähinnä huonoa (raskas, ei käänny helposti, kuluu nopeasti), joten sellaista me emme harkinneet. Tosin täytyy tunnustaa, ettei Eddie vielä ole kesällä synttärilahjakseen saamaa potkupyörää kovasti innostunut kokeilemaan, vaan häntä näyttävät kiinnostavan muiden muksujen potkulaudat enemmän. Mini Micro Scooter on täällä potkulautojen must-merkki, mutta halvempia saa joka urheilukaupasta. Ja Scuttlebug on täällä tosi suosittu muovinen kolmipyörä varsinkin sisätiloissa potkutteluun: sen kovat muovipyörät eivät jätä lattiaan jälkiä ja sen voi taittaa myös näppärästi kokoon kuljetusta varten. Eddien ”ötökkä” taitaakin lähteä jouluksi mukaan kesämökille ja mummolaan.

IMG_4513.jpg

Myös Lidlin parkkitalo käy yhteen Brion junaradan ja Ikean liikennematon kanssa; taustalla Eddien Scuttlebug.

9. Muovailuvaha, muotit ja leikkurit, taikahiekka: Lapsukaisemme ykkössuosikkitouhua tällä hetkellä on muovailu ainakin pariin otteeseen joka päivä, ja koska muovailuvaha ei valitettavasti ole ikuista, uudet purkit tulevat pikku kädentaitajalle tarpeeseen. Kivoja muotteja, pruuttia, vahasaksia ja muoviveitsiä saa ihan supermarketistakin (Lidlissä bongasin toissa viikolla). Kineettinen taikahiekka on muovailuvahan hieman sofistikoituneempi versio eikä sen pitäisi kai kuivua ollenkaan.

10. Maalausteline, esiliina, pensseleitä, maaleja tai – jos sotku hirvittää – Aquadoodle: Maaleilla sotkeminen on edelleen meidän pikku Picasson lempitouhua päiväkodissa. Ikea näyttää myyvän edullista maalaustelinettä, jonka toisella puolella on liitutaulu, toisella tussi-. Maalipurkeiksi suosittelen tällaisia, joissa on vain pieni ”sisäänpäinkäännetty” reikä pensselille – tulee vähemmän roiskeita. Myös sormi- ja vesivärit ovat tämänikäiselle taiteilijanalulle omiaan. Jos siis vanhemmat vain kestävät sen sotkun…! Jos tilaa ei ole kovin kummoiselle taiteilijanstudiolle, suosittelen Aquadoodlea, jossa voi vedellä ”maalata” alustan värit esiin. Jaksaa kiehtoa meidän vesipetoa kuukausien jälkeenkin.

Muistakaahan myös, että kirppareilta löytyy paljon ihan priimakuntoisia leluja, eivätkä parivuotiaat yleensä edes huomaa ”uuden” lelun paria naarmua. Suosittelen esim. eBayn nettihuutokauppaa lämpimästi varsinkin kalliimpien lelujen kohdalla.

Kirjoja en tähän lähtenyt listaamaan, koska Suomessa asuvat varmasti osaavat suositella paremmin suomenkielisten naperoiden lempparilukemistoa. Sitä paitsi Eddiellä on juuri jokin kirjojen vastainen vaihe, mrrr. 

Mitäs mieltä olette listastani? Jäikö puuttumaan jotain teidän parivuotiastanne suuresti kiehtovaa? Listaa saa täydentää!

***

My Top Ten toy recommendations for a 2-year-old: toy kitchen, pretend food and mini utensils; other role play toys, such as telephones, cash registers, costumes; wooden puzzles; building block sets; musical instruments, particularly the xylophone, melodica or mini-guitar/ukulele; wooden railway sets and parts thereof; a toy house or a dolls’ house; a balance bike, mini-scooter or a Scuttlebug; play dough, cutters, tools, and kinetic sand; and an easel, paints, or an Aquadoodle. Did I miss anything?

tyo-ja-raha raha lapset lasten-tyyli
Kommentit (8)
  1. *Juulianna*
    9.12.2015, 19:12

    Itse jättäisin ainakin leikkikeittiön, roolivaatteet ja Muumitalon/nukkekodin vielä odottamaan. Kyllä parivuotiaskin niillä leikkii sujuvasti, mutta todellisen ilon niistä saa mielestäni irti vasta vähän myöhemmin. Ja jos ne on saanut jo ”vähän liian aikaisin”, uutuudenviehätys on ehtinyt kadota siinä vaiheessa, kun ne kolahtaisivat todella. Muut tosi mainioita ideoita.
    P.s. Meillä koko nelikko, etenkin kolme vanhinta, rakasti parivuotiaana just palapelejä. Meillä on niitä vieläkin tallessa pari hyllyllistä, kun en ole raaskinut kaikkia niitä panna kiertoon.

  2. Listalla myös meiän 4-vuotiaalle sopivia. Itseasiassa leikkikeittiö ja Muumitalo on saatu joskus joululahjaksi. 

    Tänä jouluna tytöt saa yhteiseksi lahjaksi nukkekodin, pienempi pääsee sillä leikkimään kun vähän vielä kasvaa. 🙂

    1. Kivaa! Tosin epäilen, että Tiiduskan mielestä pikkusisko saattaa ainakin aluksi lähinnä sotkea isonsiskon leikit. 😉 

      1. Joo! Täytyy varmaan tytöille tehdä leikkivuorolista. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *