Kesän paras gazpacho

Ipanaisen synttäreiltä jäi syömättä niin paljon dippivihanneksia, että oli keksittävä niille jotain helle-Lontooseen sopivaa käyttöä. Keksin gazpachon.

image.jpeg

Käytin pohjana tätä tuoreista tomaateista tehtyä reseptiä, mutta korvailin puuttuvia ainesosia niin vapaalla kädellä, että on kenties ihan asiallista kirjoittaa ohje tähän uusiksi. Tuli nimittäin niin herkkua, että samaa voisi tehdä ihan tarkoituksella uudestaankin. (Tosin harvemminpa gazpachosta pahaa saakaan, jos minulta kysytään.)

Ainekset:

  • 4 isoa kypsää tomaattia 
  • puolikas kurkku
  • 1 dl hienoksi pilkottua punaista tai keltaista paprikaa
  • pienehkö punasipuli
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl valkosipulijauhetta (koska talossa ei ollut tuoretta valkosipulia; jos sitä on, pari kynttä riittää)
  • 1/2 tl juustokuminaa
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl savupaprikaa 
  • maun mukaan vastajauhettua mustaapippurirouhetta
  • 1/2 l kirsikkatomaatteja
  • 1/2 dl neitsytoliiviöljyä
  • 1 sitruunan (tai limetin) mehu
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • koristeeksi valmiiseen keittoon esim. krutonkeja tai revittyjä basilikanlehtiä

image.jpeg

image.jpeg

Tee näin:

  1. Jos olet viitseliästä ja/tai keittiössä taitavaa sorttia, voit kuoria (nuo isot ensiksi mainitut) tomaatit. Jos et ole, riittää, että kuutioit ne. 
  2. Kuori ja kuutioi kurkku ja punasipuli (sekä valkosipuli, jos käytät tuoretta etkä jauhettua).
  3. Kaada kaikki ylläolevat isoon kulhoon ja lisää suola, juustokumina, oregano, savupaprika ja mustapippurirouhe. Sekoita lusikalla.
  4. Puolita kirsikkatomaatit ja laita ne tehosekoittimen kulhoon. Lisää oliiviöljy, sitruunamehu ja balsamiviinietikka. Surruuta tasaiseksi soseeksi.
  5. Jos olet sitä viitseliästä sakkia, puserra kirsikkatomaattiliemi siivilän läpi tomaatti-kurkkuseoksen joukkoon; jos et ole, kaada se sellaisenaan. Sekoita lusikalla.
  6. Kippaa noin kolmasosa seoksesta takaisin blenderiin ja soseuta, kippaa takaisin, sekoita lusikalla ja soseuta… niin monta kertaa kunnes koko soppa on soseutettu. 
  7. Jos maltat odottaa, anna jäähtyä jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua. Jos et malta, voi sopan syödä samantienkin.
  8. Koristele annokset basilikanlehdillä ja/tai krutongeilla sekä mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla.

image.jpeg

Minun gazpachoni näyttää aina kissan oksennukselta eikä almodóvarlaisen uhkeanpunaiselta herkulta – olisikohan syy siinä, etten ikinä jaksa kaltata ja kuoria tomaatteja? Suussasulavan hyvää se on silti.

image.jpeg

Alkuperäisessä ohjeessahan on myös jalapeñoa, cayennepippuria ja Worcestershire-kastiketta, mutta niitä meidän kaapista ei tällä kertaa löytynyt, ja hyvää tuli silti. Ilman Worcestershire-soossia tämä gazpachon versio käy tietysti vegaanillekin, ja ilman krutonkeja se käy gluteenittomasta. Kevyttä ja terveellistä tämä soppa on kelle tahansa. ¡Buen apetito!

*** 

A rather divine gazpacho recipe from Chef John. I replaced jalapeño ja cayenne pepper with smoked paprika, lime with lemon, and left out the Worcestershire sauce, and I bet it didn’t make it any worse. ¡Buen apetito!

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta DIY

Miten monet synttärit voi kolmevuotiaalla olla?

Vastaus: No ainakin neljät!

IMG_7531.JPG

Ensiksi meidän Eddien kolmevuotista elämäntaipaletta nimittäin juhlittiin vähän etuajassa mökillä Suomen perheen ja ystävien kesken….

IMG_7307.JPG

Limettijuustokakku oli kaunis ja melkein-kolmevuotias tohkeissaan kynttilöiden puhaltamisesta, mutta itse kakku ei valitettavasti ipanaan uponnut.  

IMG_7327.JPG

Synttärihenkinen paita Notonthehighstreet.comista.

IMG_7319.JPG

Totuttuun tapaan Eddien syntymäpäiväksi iski vuoden kovin helle, joten leijonanosa vieraista pulahti järveen. 24-asteista vettä, huikeaa!

Sitten kotiinpaluun jälkeen nautittiin oikeana syntymäpäivänä isin ja äidin kanssa kaupan red velvet -kakkua ja leikittiin pilkkuun asti uudella muumitalolla…

IMG_7416.JPG

IMG_7345.JPG

image.jpeg

Seuraavaksi äiti pääsi leipomaan fairy cakeja päiväkodin pirskeisiin. Päiväkodin traditioihin kuuluu myös valokuvien näyttäminen sankarin elämänvaiheista koko ryhmälle sekä maapallon kuljettaminen aurinkoa esittävän pyöreän kynttilän ympäri niin monta kertaa, kuin sankarille on vuosia kertynyt. Söpön havainnollistavaa!

IMG_7406.JPG

Eivät ne kauniita olleet, mutta ajoivat asiansa. Ohje täältä (mutta älä usko, että tuosta määrästä tulisi 24 kakkusta! 12 pientä sain riivittyä kasaan, sitten oli tehtävä toinen taikina.)

Ja lopuksi vielä pidettiin lievästi muumiteemaiset grillibileet kotona Lontoon (ja lähitienoiden) ystäville ja Englannin-mummille:

IMG_7515.JPG

IMG_7519.JPG

image.jpeg

Tarjoomuksiin kuului tällä kertaa grillattavien lisäksi karjalanpiirakoita munavoin kera, vihanneksia ja dippikastikkeita, raparperipiirakkaa oman pihan raparperista (myös vegaaniversiona, täältä) vaniljakastikkeen kera, oreo- ja muumikeksejä sekä sipsejä.

IMG_7528.JPG

IMG_7520.JPG

Grillissä valmistui hampurilaisia, hot dogeja, kanaa, maissia, kasvisvartaita sekä sinihomejuustoherkkusieniä. Trendikästä pekoniraparperiakin oli tarkoitus kokeilla, mutta ähky iski ensin.

IMG_7536 (1).jpg

IMG_7550 (1).jpg

IMG_7561.JPG

Ylläolevat kaksi kuvaa Eddien kummatädin PL:n kamerasta.

Nyt kyllä juhliminen saa vähäksi aikaa riittää; kakkuakin on mussutettu jo niin monta viikkoa, että lapsiparka piti jo viedä hammaslääkäriin hammassärkyä valitettuaan! Tunnin maanittelun, uhkailun ja kikkailun jälkeen hammaslääkärin onnistui kurkistaa suuhun sen verran, että hän uskalsi epäillä, ettei näkyviä reikiä ollut, mutta käski kuitenkin tuomaan muksun takaisin, jos valittaminen jatkuu… Auts. Huono äiti -pisteitä sen kun ropisee, kun pelkään, että hampaiden harjaus on omatoimisen kolmevuotiaan käsissä ollut ihan liian ylimalkaista eikä ole korvattavissa säännölliselläkään ksylitolipastillien mussuttamisella. (Tosin on myös mahdollista, että isopieni drama kingimme on huomannut, että hammassärkyä valittamalla saa heti äidin jakamattoman huomion, eikä hampaaseen ihan oikeasti satukaan. Ota tuosta nyt selvää.)

Lahjoiksi kolmevuotiaamme sai edellämainitun muumitalon lisäksi Playmobilin kierrätysauton, taikahiekkaa, vettä ruiskuttavan paloauton, kotibiologin ötökkätutkimussetin, jättikassillisen kaverin lasten entisiä pelejä, muovi- ja pehmoeläimiä, palapelejä, astioita, vaatteita ja kirjoja. Suosikeiksi niistä on tähän mennessä osoittautunut muumitalo, kierrätysauto, paloauto ja Tuomas-veturi -palapeli (ylipäätään Tuomas-veturi on juuri nyt sellainen lemppari, että olisi ehkä pitänytkin järjestää Tuomas-teemaiset synttärit). Taikahiekkaa en ole vielä uskaltanut päästää laatikostaan, ja yksi lahjapalapeli näyttää olevan kolmevuotiaalle aika kunnianhimoinen 500-palainen… 😉 Mutta näköjään tuo tiitiäinen koko ajan jatkaa kasvuaan, joten epäilemättä 500-palaiset palapelitkin ovat arkipäivää ennen kuin osaan kuvitellakaan!

Sylin täydeltä onnea, kaikista rakkain Eddiemme! <3 <3 <3

***

How many times can you celebrate a 3-year-old? At least four times, if you’re our Eddie! First we had a party for the Finnish family and friends in the summerhouse, then celebrated on the actual birthday with just Mummy and Daddy; next there was a party at the nursery with fairy cakes, candles and ”walking the Earth around the Sun” three times, and finally a Moomin-themed barbecue for the friends and family in Britain. No surprise then that the dear child has been complaining about toothache, after a few weeks of constant cake-munching. Yikes!

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe Lasten tyyli