Tattis, Brexit

Tämän viikon keskiviikkona asuinmaani pääministeri lähetti EU-suurlähettiläänsä välityksellä Europpa-neuvoston puheenjohtajalle kirjeen, jossa muodollisesti haki maalleen eroa EU:sta. Nyt se on totta. Brexit oikeasti tapahtuu. 

IMG_1736.JPG

Samana keskiviikkona minä sain koottua, lajiteltua ja skannattua todistusaineiston ainakin viiden vuoden työnteosta ja pysyvästä oleskelusta tässä maassa. Palkkakuitteja, verolippusia, tiliotteita, työsopimuksia, kaasulaskuja. Yhdessä suomalaisen henkilökortin, kahden vanhan passin ja parin uuden passikuvan kanssa lähetin 1,2-kiloisen nivaskan kirjattuna lähetyksenä sisäministeriön Liverpoolin-toimipisteeseen ja hain virallisesti oleskelulupaa Britanniaan. Tai siis: oleskelulupahan minulla on, koska kerran olen tehnyt täällä töitä vähintään sen viisi vuotta enkä ole sitten maahanmuuttoni koskaan ollut yli puolta vuotta kalenterivuodesta muualla. Nyt vain pitää todistaa se oleskelulupa pienellä sinisellä pahvikortilla, jonka sisäministeriö toivottavasti myöntää aikansa papereitani syynättyään. 

Koska aion jatkaa EU:n ja Pikku-Britannian välillä matkustamista vielä Brexitin jälkeenkin. 

Koska haluan vastaisuudessakin automaattisen oikeuden sairaan- ja terveydenhoitoon asuinmaassani enkä joutua pää kainalossa todistamaan kelpoisuuttani käyttää NHS:n palveluita. 

Koska jos matkustaminen muuttuu todella hankalaksi (tai NHS maksulliseksi kaikille ulkkareille), pystyn hakemaan Britannian kansalaisuuden ja passin itsellenikin. Sitten ainakin seistään samassa ei-EU-passijonossa koko perhe.

Koska jos vitutuskäyrä konservatiivihallituksen toikkarointiin kohoaa vielä vähän, saatan sisuuntua hankkimaan sen kansalaisuuden jo äänioikeudenkin takia. 

IMG_1738.JPG

IMG_1765.JPG

Tiedän saavani himoitun sinisen pahviläpyskän ennemmin tai myöhemmin, ei se minua huoleta. Mutta suokaapa ajatus kohtalotovereille: Maiju on yksi niistä, jotka nyt Brexit-prosessin alettua jäävät todella tyhjän päälle, löysään hirteen roikkumaan ilman varmuutta siitä, saavatko jäädä kotiinsa ja pitää perheensä koossa. Sydäntä kylmää hänen ja muiden hänenkaltaistensa puolesta.

Niin että kiitti vain, 52% ja te Daily Failia lukevat peräkylien pojat ja tytöt: tulevat vuosikymmenet tällä sumujen saarella tulevat olemaan todella sumuiset. Not looking forward to it, not at all. 

IMG_1766.PNG

Jotain piristystä ankeaan Brexit-aamuun: muilla EU-kielillä jätettiin muodolliset hyvästit, suomeksi reipas ”heippa”! Kuva kopsattu BBC:n sanomalehtikatsauksesta.

***

Well hello, Brexit. Mrs May triggered Article 50 and on the very same day I finally gathered together 1.2 kg of evidence of at least five years of continuous employment and permanent residence in the UK, so that I can get that most desired fashion accessory of the season, the pale blue Permanent Residence card from the Home Office. I will indubitably get it, I fulfil the criteria and did manage to scramble together enough evidence. But please bear a thought to my fellow EU citizens in the UK – to people such as my friend Maiju: a full-time carer for her severely disabled daughter, she now faces (at least!) two years of uncertainty about whether she can stay in her home and keep her family together. Let alone what will happen to the rest of the country. Yay. Exciting times ahead. 

Kommentit (8)
 1. Meillä jännitetään samaa asiaa, mutta toisinpäin. Saa nähä, voiko mieheni jäädä Suomeen, kun ei kohta enää ole EU-kansalainen. Ja hän ei voi hakea Suomen kansalaisuutta, koska ei osaa kieltä niin hyvin, että läpäisisi kielitestin :/ Meille on epäselvää, aletaanko iso-britannian kansalaisia palauttamaan Suomesta takaisiin Englantiin, vai miten tässä käy :/

 2. Onnittelut nivaskan saamisesta matkaan! Olen juuri itse kasaamassa samaa todistusaineistoa, mutta sun postauksen ja kunnioitusta herattavan kuvan nahtyani melkein pyorryin… Luulin todella paasevani vain viiden vuoden papereilla. Lisaksi en kylla edes vanhoja passejani halua mihinkaan lahettaa joten meinasin kayttaa European passport return service. Tosin katsotaan nyt milloin sinne saa ajan…

  Ja ihan niinkuin vanhojen lippujen ja lappujen kokoaminen ei sinallaan olisi jo arsyttavaa, vastenmielisen koko hommasta tekee se, etta tata ei olisi tarvinut tapahtua!! Kuinka typeria voi ihmiset olla, arrgh! Mietin myos etta milloin ne nostavat kansalaisuushakemuksen ja passin hintaa kun tajuavat etta meita pakon ja pelon edessa kansalaisuutta hakevia saattaa lahitulevaisuudessa olla enemmankin.

  Toivottavasti ei prosessissa mene kovin kauan, olet jo voiton puolella. Onnea matkaan itse kullekin!

  1. Kiitos! Sitä samaa lykkyä pyttyyn toivotan sullekin. PR-prosessissa ei toivottavasti mene paljon kuukautta pitempään ja mä tosiaan en viitsinyt käyttää passipalvelua, koska mulla oli lähettää suomalainen henkilökortti sinne todistusaineistoksi. Vanhoja passejakaan kaikki eivät ole lähettäneet, mä vain iskin ne pakettiin mukaan, kun sattuivat olemaan käsillä enkä niillä tietty muutakaan tee. Viiden vuoden qualifying periodin jälkeen pitää myös todistaa pysyvä asuminen jollain, mikä ei ole kauhean selkeästi ilmaistu hakuohjeissa – mutta siihen riittää melkein mitkä tahansa viralliset kirjeet. Mä käytin tiliotteita, council tax billejä ja kännykkälaskuja, esimerkiksi. 

   Hinnat nousevat nyt taas 6.4. uuden verovuoden alettua, joten eiköhän ne hinnat nouse taas vuoden päästäkin… Jiihaa.

   1. Kiitos etta selvensit tuon etta asuminen pitaa todistaa myos. Hakuohjeet ovat mun mielesta todella huonot ja huvittavinta on etta sen tarkistuslistan, josta tsekata onko kaikki tarvittavat paperit kasassa, saa vasta kun on jo maksanut hakemuksen. Ja jossain oli etta sen jalkeen on viisi paivaa aikaa lahettaa hakemus. Etta kiire saatta tulla..

    Anteeksi etta kaytan sua nyt tietolahteena, mutta lahetitko jokaiselta kuukaudelta todisteen osoitteesta? Vai riittaako kenties yksi per vuosi/asunto?

    Pitaisi muuten ehka hommata tuo suomalainen henkilokortti. Siita olisi varmasti hyotya kun passista en koskaan uskalla luopua.

    1. Mä laitoin muutaman todisteen per vuosi, yritin löytää about yhden per neljännesvuosi. Ja selitin asumisjärjestelyni saatekirjeessä, siis missä asuin milloinkin.

     Oletko sä Facebookissa? Suosittelen liittymään UKCEN-ryhmään, siis UK Citizenship Euroopan Nationals. Sitä vetää muutama maahanmuuttoon erikoistunut lakimies ja sieltä saa oikeasti ihan älyttömän hyviä neuvoja hakemiseen ilmaiseksi. 

     Lykkyä! Sitähän me kaikki tarvitaan…

     1. Kiitos Katie!! Tasta on hurjasti apua, ja tsekkaan ehdottomasti myos tuon Facebook ryhman.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *