Palkkaerot heijastavat laajempia ongelmia

Viime viikon perjantaina oli STTK:n lanseeraama naisten palkkapäivä, josta eteenpäin naiset työskentelevät vertauskuvallisesti loppuvuoden palkatta. Ilahduttavan monet tahot olivat tarttuneet päivän teemaan ja jakaneet palkkauksen epätasa-arvoon liittyvää sisältöä kanavissaan.  Törmäsin kuitenkin myös useampaan palkkaeroa ja epätasa-arvoa vähättelevään julkaisuun.

Sukupuolten välistä keskimääräistä palkkaeroa selitetään segregaatiolla, miesten runsaammilla työtunneilla ja naisten uran katkeamiselle perhevapaisiin. Kyllä, nämä selittävät palkkauksen epätasa-arvoa, mutta eivät tee siitä oikeutettua. Keskimääräinen palkkaero tasa-arvovaltuutetun uusimman raportin mukaan on 16,1%, josta selittämätöntä on noin 6%. Kyse on siis palkka- ja työsyrjinnästä.

Sen lisäksi, että nämä tekijät selittävät yhtä tasa-arvo-ongelmaa, ne ovat tasa-arvo-ongelmia itsessään. Meidän pitää tutkia ja purkaa miksi segregaatio on edelleen hyvin vahvaa (ja voimistumassa). Meidän pitää ymmärtää, että miesten tekemät runsaammat työtunnit näkyvät vastaavasti naisilla huomattavasti korkeampina palkattomina kotityötunteina. Meidän pitää ymmärtää miksi edelleen lähes 90% kotihoidontuen ja valtaosa vanhempainvapaan käyttäjistä on naisia.

Se, että merkittävä osa keskimääräiseen palkkaeroon vaikuttavista syistä on nimetty, ei tarkoita, että ongelma olisi ratkaistu. Vuotavaa putkea ei korjata vain löytämällä vuotokohta. Se pitää myös tukkia.

Naisten hakeutuminen hoiva-alalle tai miesten hakeutuminen teknilliselle alalle ei ole vain yksilön päätös. Ei ole vain yksilön valinta, että nainen hoitaa talouden pyykit tai kattaa kahvit pöytään vieraiden tullessa. Ei ole vain yksilön valinta, että isyysvapaan jälkeen isä palaa töihin ja äiti pitää vanhempainvapaat sekä mahdollisesti vielä jatkaa kotona kotihoidontuella. Näihin vaikuttavat ne paljon puhutut rakenteet – eli mitä yhteiskunta ja sen instituutiot normittavat ja mitä ne representoivat.

Syy miksi itse olen kiinnostunut erityisesti työelämän tasa-arvokysymyksistä, on sen läpiluotaavuus ihmiselämässä; työ määrittää pitkälti sosioekonomista asemaa, ihmissuhteita, arkirytmiä, kuplaa, identiteettiä sekä lukuisia muita asioita edelleen palkan kautta. Palkka heijastaa tyypillisesti työn vaativuutta ja sisältöä sekä työntekijän asemaa omassa työyhteisössään, mutta myös yhteisöissä ja yhteiskunnassa. Raha itsesään on valtaa, mutta raha myös symboloi valtaa.

Kyse ei ole siis vain rahasta itsessään, vaan sen tuottamista muista ilmiöistä ja mahdollisuuksista. Kyse ei ole vain yksilöiden valinnoista tai ”kutsumusammatista”. Kyse on siitä, kenen ääntä kuunnellaan, kuka päättää asioista, kuka on itsenäinen ja saavatko kaikki ansaitsemansa arvostuksen työstään.  Kuten niin monessa muussakin asiassa, etuoikeutettujen voi olla vaikea tunnistaa epäkohtia sekä ymmärtää ettei kaikki ole yksilön omissa käsissä. Palkkaerot ovat yhteiskuntamme yksi keskeisimmistä vuotavista putkista. Eikä se korjaannu itsestään, vaan vaatii korjaustoimia.

 

Puheenaiheet Raha Uutiset ja yhteiskunta

Suuret odotukset ja ylibuukattu arki – missä työelämän muutos viipyy?

Osallistun Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen työnä -kurssille. Viime viikolla Helsingissä pidettyjen kahden lähipäivän aikana käsittelimme sukupuolentutkimusta opiskelevien työllisyysmahdollisuuksia ja -näkymiä. Nyt kun viides opiskeluvuosi pyörähti käyntiin, nämä asiat alkavat tuntumaan viimeistään ajankohtaisilta ja paineet oman osaamisen riittävyydestä kasvavat.

 

Perjantaina oli myös Specia ry:n uuden etätyötila SpeciaHubin avajaiset. Tilaisuudessa olivat puhumassa Demos Helsingin Cris Rowley ja Akavan Ida Mielityinen. Erityisesti Mielityinen toi esille oman osaamisen tunnistamisen vaikeudet, vähyyden ja puutteet niin osana koulutusta kuin työelämässäkin. Yliopiston tarjoamien yleisten työelämätaitojen vähyys ja erityisesti eväät oman osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen saivat osakseen paljon kritiikkiä myös muilta osallistujilta. Tätä työelämätoitotusta puskee muutenkin nyt joka paikasta. Ehkä tässä elämänvaiheessa sille on myös tavallista herkempi ja tiedostamattaan tarttuu kyseisen teeman kirjoituksiin vahvemmin.

 

Opiskelijoille kerrotaan, että substanssi tulee osata hyvin, mutta työelämä- ja käytännöntaitoja ei saa sieltä luentosalista. Ole aktiivinen järjestöissä, sillä sieltä ne todelliset taidot opitaan. Ja ne v-e-r-k-o-s-t-o-t. Suomi on pieni ja 70% työpaikoista saadaan muiden kuin työpaikkailmoitusten kautta. Tekoäly tulee ja heittää nykyisen maailman päälaelleen. Elämämme helpottuu, muutosvauhti nopeutuu ja työnkuvat muuttuvat – asiantuntijatyöstä tulee entistä intensiivisempää. Kymmenen vuoden päästä tulee vähintäänkin ymmärtää ohjelmistoja, muuten olet mennyttä työmarkkinoilla. Datan merkitys lisääntyy ja tiedosta tulee entistä vahvemmin valtaa. Ja sitten vielä se oman osaamisen tunnistaminen, brändääminen ja myyminen. Ihmiset rakastavat edelleen tarinoita ja ollaksesi mielenkiintoinen ja haluttava asiantuntija, tulisi sinun rakentaa itsestäsi brändi, kirjoittaa sivaltavia twiittejä, luoda kontakteja LinkedInissä ja kertoa arkista tarinaasi instastoorin puolella. Ja olla uutisista kaiken aikaa perillä sekä hyödyntää välimatkat pinnalla olevien podcastien tai äänikirjojen kuuntelemiseen. Tehokkuus ja ajankäyttö pitäisi pingottaa äärimmilleen, niin ettei yksikään yksittäinen vartti jää päivästä hyödyntämättä itsensä kehittämiseen. Ja tietysti pitää muistaa etsiä myös sisäistä itseään mindfulnessin avulla.

 

Tällä työelämäkurssilla otettiin kuitenkin vahvasti myös työhyvinvointi ja työssäjaksaminen esille. Kaksi sukupuolentutkimuksen alumnia olivat molemmat kokeneet työuupumuksen ja kertoivat oppineensa itsestään huolehtimisen vasta kantapään kautta. Kun työtä saa tehdä intohimosta, uupumus on todellinen vaara. Usein yhteiskunnallisesti aktiivisilla henkilöillä ja tällä alalla myös vapaa-ajan harrastukset ovat hyvin lähellä työtä, jolloin rajan vetäminen on hyvin vaikeaa.

Työkulttuurin on todettu kulkevan vaaralliseen suuntaan ja huolestuttavan moni nuori sairastuu työuupumukseen vain muutaman työelämävuoden jälkeen. Neuvot onnistuneeseen ja unelmien työelämään ovat vahvasti ristiriidassa toistensa kanssa. Tämä taitaa kuitenkin olla arvokysymys; millaista työelämää haluan olla rakentamassa? Haluanko mennä mukaan oravanpyörään ja kilpailla osaamisen, verkostojen, järjestöaktiivisuuden ja ajankohtaisten ilmiöiden analyysin avulla muita, tulevia kollegoitani vastaan työmarkkinoilla? Vai voisimmeko kaikki hidastaa? Mutta onko minulla oikeastaan mahdollisuutta valita ja tehdä tällaista päätöstä, jos haluan kuitenkin tavoitella unelmieni työtä ja olla osaltani parantamassa maailmaa. Kulttuuri on näennäisesti muuttumassa, mutta silti meille valmistuville toitotettavat odotukset ja neuvot ovat täysin epäinhimillisiä. Onneksi kuitenkaan 13h päivillä kerskumalla ei saa enää ihailua osakseen. Päinvastoin. Hesari kirjoitti sunnuntaina yrityksestä, joka oli rajoittanut työsähköpostiin ja -kalenteriin pääsyä iltaisin, viikonloppuisin ja loma-aikoina. Tavoitteena oli työntekijöiden jaksaminen, hyvinvoinnin ja työasioista irtautumisen edistäminen – ja tulokset pelkästään positiivisia. Tällaiset uutiset antavat toivoa (ainakin toivottavasti) pian valmistuvalle suorittajalle. Meistä halutaan oikeasti pitää myös huolta. 

 

Puheenaiheet Opiskelu Työ Syvällistä