#Uraoivallus: saat sen, mihin tyydyt.

Alussa ajattelin, että kaikki on ok, kunhan saan sen työpaikan. Päästyäni alkuun (tietenkin palkattomana harjoittelijana) ajattelin, että kyllä se tästä, kunhan saan palkkaa. Saatuani palkallisen sopimuksen ajattelin, että voin rentoutua, kunhan saan itseni yli näistä pätkäsopimuksista. Ensimmäisellä toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella ollessani ajattelin, että kyllä se iloksi muuttuu sitten, kun olen ylemmässä asemassa enkä alemman portaan korvattavissa oleva työntekijä. Nyt ajattelen, että kyllä tässä sitten voi rentoutua, kun olen markkina-asemansa vakiinnuttaneessa oikeasti kivassa yrityksessä hyvällä sopimuksella työllistettynä tekemässä niitä tehtäviä, missä olisin oikeasti hyvä, sen sijaan että teen pois toisten hanttihommia.

Toisaalta, oikeasti tiedän, ettei työelämässä varmaan koskaan pääse turvalliseen asemaan ja lepäämään laakereillaan, oli sitten toimitusjohtaja tai perusduunari tai mitään siltä väliltä. Maria Veitolan suuri oivallus on uskaltaa vaatia palkkaa. 

 

”Tosi pitkään minua on pidetty asemassa, että onhan noita tulijoita. ’Jos et suostu ehtoihin, mulla on pitkä lista nimiä, kenelle voin soittaa.’ Se on tosi ärsyttävä vallan muoto. On ihan perseestä, että ihmisten kunnianhimoa käytetään hyväksi.”

 

Ytimeltään tässä asemassa on nykyään suomessa ihan jokainen työtä jonkun muun omistamassa yrityksessä tekevä. Yrittäjä on näennäisesti vapaa, mutta toisaalta yksinyrittäjän asema on yhtälailla puun ja kuoren välissä: jos et pysty tarjoamaan projektia X hintaan Y, löytyy kyllä varmasti joku, joka tarjoaa sillä hinnalla kuin me haetaan. Todella, todella harva meistä on niin kysytyssä asemassa ja korvaamaton, että voi sanoa oman hintansa ja tehdä haluamiaan töitä kuten Maria Veitola. 

Ja jatkaen tällä tylsällä sivuraiteella, itseasiassa tällä tavalla koko markkinatalous pysyy pystyssä: työvoimaa on oltava tarjolla enemmän kuin työtä. Kun työntekijät kilpailevat työstä, palkat pysyvät alhaalla ja yritysten on helppo kasvaa.

Tähän liittyy oma uraohjeeni:

SAAT SEN MIHIN TYYDYT.

 

Kun työntekijä tai yrittäjä pelkää liikaa sitä, että tilaisuus menee sivu suun, tulee tehtyä tyhmiä sopimuksia. Kun haluaa epätoivoisesti miellyttää pomoa, päätyy istumaan iltakahdeksalta tekemässä töitä epäinhimillisellä deadlinella ilman iltalisiä, ylityökorvauksia tai oikeastaan edes myyntihintaa, kun iltatyösi laitetaan ilmaisina lisätunteina asiakkaalle. Pidemmän päälle näin toimiva yritys ei tule koskaan nostamaan palkkaasi, koska se ei alunperinkään ole osannut tehdä työn tekemisestä kannattavaa.

Kulttuurialalla, joka siis on omaa sarkaani, on itsestään selvää, että on olemassa tiettyjä työpaikkoja, joihin kukaan koskaan ei pääse palkallisena. Jostain löytyy aina joku, joka on valmis hommiin ihan hyväntekeväisyyshengessä, työvoimatoimiston pakottamana tai koulun pakollisena harjoitteluna.

Älä ole se tyyppi.

Töissä ollaan kolmasosa elämästä. Jos pomosi on psykopaatti, palkka ei vastaa koulutustasoasi ja jokainen työkaverisi pelkää työpaikkansa puolesta niin, että selkäänpuukottaminen on enemmän sääntö kuin poikkeus, kannattaako siihen tyytyä? On varmasti totta, että aina löytyy niitä muitakin tulijoita. Toinen kysymys on se, suostuuko kukaan muukaan niistä tulijoista jäämään.

 

Työ ja raha Raha

Ruutuaikaa ja vapaa-aikaa

b.jpg

 

Anna kirjoittaa blogissaan aikuisten ruutuajasta ja siitä, miten ymmärrämme olla huolissamme lasten ajankäytöstä mutta emme omastamme. 

Suosittelen jokaiselle sen miettimistä, mistä voi luopua, mitä ei tarvitse katsoa ja milloin puhelinta ei oteta käyttöön (esimerkiksi ruokapöydässä)! Sen lisäksi suosittelen myös keinoa, jolla itse tehokkaimmin olen päässyt irti ruuduistani.

Sisusta koti niin, että olohuoneesi ei ole TV-alttari, makuuhuoneesi työhuone ja keittiösi viihdekeskus.

Tehokkaimmin olen päässyt irti puhelimesta, tietokoneesta ja TV:stä kun suunnittelin kotini niin, että siellä on kivoja paikkoja ihan vaan olla. Paikkoja lukemiselle, kutomiselle, lintulaudan tuijottamiselle, teen juomiselle, musiikin kuuntelulle. Ja aina, kun tuntuu että jotain pitäisi tehdä, eikä vaan olla, voi hoitaa huonekasveja: kiertää tutkimassa, joko opuntia kukkii, mitä kuuluu peikonlehden uudelle kasvulle, miten vaaleita lehtiä tekee marble queen-kultaköynnös. Tarkkailla, ettei uusissa kasveissa näy merkkiäkään villakirvoista ja miettiä, joko ne voi siirtää pitkäaikaisten huonekasvien joukkoon.

Ainakin itsellä ruutuajan kanssa ongelman ydin on puoliksi tarpeessa olla tehokas. Tuntuu, että kun on jollain tapaa kiireinen ja aktiivinen, edistää hirveän tehokkaasti kaikkea tärkeää, vaikka tosiasiassa tekemisillä on niihin merkittäviin tekemistä vailla oleviin asioihin yhtä paljon vaikutusta kuin nyt vaikka sillä opuntian tuijottamisella. Instagramin scrollaaminen tuskin on edistänyt yhtäkään työprojektia ikinä. (Ellei ehkä ideointivaiheessa.)

Vapaa-ajasta nauttii ihan eri tavalla, kun on oikeasti läsnä siellä missä on, eikä koko ajan ajatuksissaan poissa – oli se pakoreitti sitten excel, facebook tai netflix.

Annan vinkit ruutuajan vähentämiseen Ihme ituhippi-blogissa.

Hyvinvointi Mieli