6 asiaa, joita ei kannata sanoa raskaana olevalle naiselle
”Oliko raskaus suunniteltu vai vahinko?” Raskaaksi tuleminen ja lasten saanti ovat hyvin henkilökohtaisia asioita. Niiden taustalla voi olla esimerkiksi pitkäaikaista lapsettomuutta, keskenmenoja, huolellista suunnittelua tai vahinko. Raskaaksi tulon taustasyillä tai motiiveilla ei pitäisi olla muille ihmisille mitään merkitystä siinä vaiheessa, kun päätös vanhemmaksi ryhmisestä on selvästikin jo tehty.
”Muista nyt nauttia raskaudestasi, tämä on ainutlaatuista aikaa!” Raskausaikana olen kuullut lukuisia kertoja kehotuksen nauttia raskaana olemisesta. Vaikka tällä tarkoitetaan hyvää, minulle on tullut siitä lähinnä syyllinen olo. Olen miettinyt, olenko jotenkin huono ihminen, kun en ole pystynyt nauttimaan raskaudestani niin paljon kuin muut ihmiset haluaisivat ja olettavat. Raskaus on kuitenkin jokaisen odottajan kohdalla erilainen, ja siihen liittyy monia asioita, joista ensimmäisenä ei tule mieleen nauttiminen. Kuten pahoinvointi, väsymys, liitoskivut, supistelut, ruokarajoitukset, huoli vauvan voinnista, huoli omasta jaksamisesta. Jatkanko vielä listaa?
”Kuinka paljon painat? / Paljonko sinulle on tullut raskauskiloja?” Normaalisti toiselta ihmiseltä ei ole soveliasta tiedustella hänen painoaan, mutta jostain syystä raskaana olevan naisen keho, paino ja ruumiintoiminnot muuttuvat julkiseksi riistaksi, joista voi tiedustella yksityiskohtia ja joita saa kommentoida. En suoraan sanottuna ymmärrä, mitä ihmiset tekevät sillä tiedolla, paljonko minulle on tullut raskauskiloja. Ainoa ihminen, jota painonnousuni pitäisi kiinnostaa, on raskauttani seuraava neuvolan terveydenhoitaja.
”Oletko varma, ettei siellä ole kahta vauvaa?” Tähän pätee sama kuin edelliseen. Raskaana olevalla naisella ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, minkä kokoiseksi hänen vatsansa kasvaa. Raskausaikana peilikuva muuttuu nopeammin kuin ehkä milloinkaan muulloin, ja siinä on tekemistä, että oma mieli pysyy muutoksessa mukana. Osalle raskaana olevista muuttuva keho voi aiheuttaa ristiriitaisia tunteita, eikä isoa vatsaa ole välttämättä helppo hyväksyä, vaikka onkin onnellinen sen sisällä kasvavasta vauvasta. Asiaa ei auta se, että ulkopuoliset ihmiset vitsailevat vatsan koosta tai kommentoivat ulkonäköä muutoin ei-niin-mukavalla tavalla.
”Muista nyt nukkua / nauttia omasta ajasta / harrastaa / syödä hyvin / liikkua / jotain muuta, sillä kohta et enää pysty sitä tekemään!” Näilläkin sanoilla varmasti tarkoitetaan hyvää. Mutta raskaana oleva tietää itsekin oikein hyvin, että vauvan syntymän jälkeen elämä tulee muuttumaan monilla tavoilla. Ja lisäksi, kaikki eivät pysty raskausaikana esimerkiksi nukkumaan hyvin tai harrastamaan liikuntaa, vaikka haluaisivatkin.
”Etkö vieläkään ole synnyttänyt?” Ei, en ole. Vaikka odotat vauvan syntymistä paljon, voit olla varma siitä, että minä odotan sitä vielä enemmän. Sitten kun vauva syntyy, saat kyllä varmasti tiedon siitä.
Huh, tulipa kärkevää tekstiä. Tarkoituksenani ei ole sanoa, että edellä mainittuja asioita sanovat tai kysyvät olisivat huonoja ihmisiä, tai etteikö raskautta saisi kommentoida. Varmaan itsekin olen joskus vahingossa kommentoinut ajattelemattomasti tai udellut liikaa raskaana olevalta. Nyt raskaana ollessa huomaan, kuinka herkille odottava äiti voi joutua, ihan jo raskaushormonienkin vuoksi. Sellaiset sanat, jotka muutoin voisivat tuntua ihan normaaleilta, voivat raskausaikana harmittaa ja luoda paineita. Siksi halusin kirjoittaa tämän postauksen.