Ajatuksia influenssarokotuksesta raskauden aikana

drops-of-water-578897_1280.jpg

Kuva: Pexels.com

Nyt on se aika vuodesta. Nimittäin influenssakausi on alkamassa, ja neuvolat tarjoavat odottaville äideille ja heidän perheilleen influenssarokotuksia. Olen ammatiltani terveydenhoitaja, joten aihe on lähellä sydäntäni. Työni puolesta laki velvoittaa minut tänä vuonna ottamaan influenssarokotuksen, mutta ilman lakiakin ottaisin sen. Olen sen lähes joka vuosi opiskeluni aloittamisen jälkeen ottanutkin. (Yhtenä vuonna vitkuttelin ottamisen kanssa liian pitkään, ja rokotukset ehtivät loppua koulultani. Muutama viikko myöhemmin olinkin sitten influenssan kourissa.)

Tänä vuonna olen kokenut rokottautumisen erityisen tärkeäksi, sattuneesta syystä. Raskauden aikana otettu influenssarokotus nimittäin suojaa myös vastasyntynyttä lasta jopa kuuden kuukauden ajan. Rokotuksilla pystytään todennäköisesti estämään jopa puolet syntyvien lasten ensimmäisten elinkuukausien influenssoista, jotka usein vaativat sairaalahoitoa. Influenssa ei muutenkaan ole mukava tauti, mutta raskauden toisella ja kolmannella kolmanneksella se on odottavilla äideillä tavanomaista vaikeampi.

Ehkä jo sanomattakin selvää, että lapsemme tulee saamaan kaikki kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset (paitsi tietenkin siinä hyvin epätodennäköisessä tapauksessa, että jokin terveyteen liittyvä syy estäisi rokottamisen). Suomessa rokotuskattavuus on onneksi edelleen hyvin korkea, vaikka rokotusvastaisuus onkin ollut mediassa viime vuosina melko runsaasti esillä. Ymmärrän toisaalta myös niitä vanhempia, jotka empivät rokotusten ottamista koska pelkäävät, että ne voisivat aiheuttaa haittaa omalle lapselle. Suurimmalla osalla meistä on varmaan muistissa ns. sikainfluenssarokotteen aiheuttamat narkolepsiatapaukset. Jokainen pandemiarokotuksen aiheuttama sairastumistapaus on totta kai äärimmäisen surullinen enkä missään tapauksessa halua väheksyä sairastuneiden ja heidän läheistensä kokemuksia. Onneksi näitä tapauksia oli kuitenkin vähän, ja pandemiarokote oli aivan eri tapaus kuin kansallisessa rokotusohjelmassa vuosia tai jopa vuosikymmeniä käytössä olleet rokotteet. Näitä rokotteita on tutkittu paljon, ja niiden tiedetään olevan hyvin turvallisia ja tehokkaita.

Rokotteiden ottaminen ja ottamatta jättäminen on totta kai jokaisen oma päätös, mutta terveydenhoitajana minua harmittaa asiassa se, miten paljon rokotteista ja erityisesti influenssarokotteista liikkuu väärää tietoa sosiaalisessa mediassa ja internetissä ylipäätään. Ihmiset eivät useimmiten tahallaan levitä väärää tietoa, mutta oma kokemusperäinen tieto asiasta (joka valitettavasti usein on väärä) yleistetään valitettavan usein kaikkia koskevaksi tosiasiaksi. Haluaisinkin käyttää tässä mahdollisuuden kumota kaksi väärinkäsitystä, joihin useimmin olen törmännyt influenssarokotteista keskusteltaessa:

1. Otin influenssarokotuksen ja sairastuin heti sen jälkeen influenssaan. Rokotus siis aiheutti minulle influenssan. Vaikka näin voisi helposti päätellä, väite on kuitenkin väärä. Influenssarokote ei sisällä eläviä viruksia, joten se ei voi aiheuttaa influenssaa. Jos sairastut pian rokottamisen jälkeen influenssaan, se johtuu siitä, että rokotteen antama suoja ei ole vielä ehtinyt muodostua (rokotteen täysi suojateho saavutetaan noin kahden viikon kuluttua rokotuksen saamisesta), tai olet sairastunut sellaiseen influenssavirustyyppiin, jota vastaan rokote ei suojaa.

2. Otin influenssarokotuksen ja olin sen jälkeen koko talven kipeänä. Rokote on siis hyödytön. Influenssarokote suojaa ainoastaan influenssaa vastaan, ei virusperäisiä flunssia vastaan. Flunssa ja influenssa ovat kaksi eri asiaa, eikä flunssaa vastaan valitettavasti ole vielä keksitty rokotetta. Tämänvuotinen influenssarokote antaa suojan neljää eri influenssatyyppiä vastaan. Se, miksei influenssarokotus anna sataprosenttista suojaa, johtuu siitä, että Maailman terveysjärjestö WHO valitsee vuosittain rokotteeseen ne viruskannat, joiden se arvioi todennäköisimmin aiheuttavan influenssaa (lähde: THL). Valitettavasti aina tämä arvio ei mene täysin nappiin, ja silloin rokotuksen suojateho on huonompi. Tästä huolimatta rokote kannattaa ottaa, sillä vaikka rokotteen suojateho olisi vain 10 prosenttia, on se silti 10 prosenttia enemmän kuin ei suojaa ollenkaan.

Lisää tietoa raskaana olevien influenssarokotteista THL:n sivuilla.

Huh! Toivottavasti tämä postaus ei mennyt ihan saarnaamiseksi. Mitä mieltä te muut olette asiasta?

Perhe Terveys Raskaus ja synnytys Ajattelin tänään