Mitä vauvalle täytyy hankkia?

sitteri_turvakaukalo.jpg

Kuvassa vauvaa varten hankitut BabyBjörnin sitteri (käytetty) sekä Britaxin turvakaukalo (uusi).

Sitteri, vaipparoskis, maidonkerääjä, imetyshuivi, unipesä, leikkikaari… Netti on pullollaan erilaisia listoja siitä, mitä kaikkea vastasyntyneelle vauvalle pitäisi olla hankittuna. Osassa niistä on monta kymmentä kohtaa. Olen vielä tässä vaiheessa niin ulalla, etten edes tiedä mitä kaikki listojen kohdista tarkoittavat, saati sitten osaa päätellä ovatko ne tarpeellisia. Postaukseni otsikossa on kysymysmerkki, sillä en oikeasti osaa antaa vastausta kysymykseen.

Olemme onnistuneet käyttämään jo aika valtaisan kasan rahaa vauvan tarvikkeisiin ja vaatteisiin, ja ostoslistalla on edelleen jonkin verran asioita. Meillä kun ei tuttuja lapsiperheitä ole jonoksi asti, joudumme hankkimaan suurimman osan tavaroista ja vaatteista itse. Olen kyllä huomannut, että lähes kaiken raskauteen ja vauvoihin liittyvän voi hankkia käytettynä, ja se on ihan fiksuakin sekä oman kukkaron että ympäristön kannalta. Suurin osa vauvan tarvikkeista ja vaatteista on niin lyhyen aikaa käytössä, että hyväkuntoista tavaraa löytyy esimerkiksi Torista todella hyvin. Sama pätee muuten äitiysvaatteisiin. Olen ostanut itselleni yhdet housut uutena, kaikki loput raskausajan vaatteet olen hankkinut Facebookin kirppiksiltä tai saanut lahjoitettuna.

Toinen näkökulma on se, että vauvan tarvikkeisiin saa käytettyä juuri niin paljon rahaa kuin haluaa. Vain taivas tuntuu täsä kohtaa olevan rajana. Kalleimmat rattaat maksavat pienen auton verran, kun halvimmillaan sellaiset saa käytettyinä murto-osalla hinnasta. Samaten esimerkiksi hyväkuntoisia pinnasänkyjä saa käytettynä pilkkahintaan, ja hienoimmat vauvojen designsängyt maksavat lähes tuhat euroa. Mistä voi tietää, mikä on hinta-laatusuhteeltaan järkevä ostos? En todellakaan tiedä. Haluaisin luottaa siihen, että ainakin vaatteiden osalta äitiyspakkauksen vaatteilla pääsee jo melko pitkälle. Tosin olen kuullut, että vaatteiden mitoitus ei kaikille vauvoille välttämättä sovi. Tämä ainakin ulko- ja toppavaatteiden osalta.

Me emme uskaltaneet hankkia juuri mitään vauvaan liittyvää ennen rakenneultraa. Pinnasänky taisi olla ensimmäinen ostoksemme jo alkuraskaudessa, kun satuin bongaamaan Facebookin kaupunginosakirppikseltä hyväkuntoisen yksilön 20 eurolla. Olin alkuraskauden ajan melko kulutuskriittinen ja ajattelin, että tulen ostamaan mahdollisimman vähän vauvatavaraa ja mahdollisimman paljon käytettynä. No, sitten kun rakenneultran jälkeen annoin itselleni luvan alkaa tekemään hankitoja ja aloin selailemaan nettikauppoja, huomasin aika pian, että hienot periaatteeni olivat lentäneet kankkulan kaivoon. Ensimmäisen lapsen kohdalla kun on hirveän vaikea tietää, mitkä kaikki niistä ylisuloisista vauvantarvikkeista ovat oikeasti tarpeellisia ja mitkä vain ihan kivoja ekstroja. Asiaa monimutkaistaa se, että joillekin vauvoille ja perheille esimerksi sitteri tai maidonlämmittäjä (sain tietää eilen, että sellaisia on olemassa) saattaa olla arjen pelastaja, toisille taas täysin turhake.

Viime viikkoina olen oppinut kantapään kautta, että nettikauppojen selailu voi oikeasti olla aika petollista. Hormonihuuruissani sain päähäni, että minun on pakko saada lapselle leikkitiipii, kun sellaiseen törmäsin. Mitä väliä, vaikka se vie suunnilleen puolet vauvan pikkuruisen huoneen lattiapinta-alasta, tai ettei sille ole minkäänlaista käyttöä ainakaan seuraavaan puoleentoista vuoteen? Siellä se nyt on huoneen nurkassa kasattuna. Ja minun uskottavuuteni rationaalisena kuluttajana on hävinnyt.

Kaikista tärkein eli leikkitiipii on siis ostettuna, ja  tässä loput tähän mennessä tekemämme hankinnat vauvalle:

  • vaunut/rattaat (uutena ostetut)
  • pinnasänky (käytettynä hankittu)
  • auton turvakaukalo, sen kiinnitykseen tarvittava telakka sekä turvakaukalon lämpöpussi (uutena ostettuja)
  • sitteri (käytettynä hankittu)
  • rinta-/kantoreppu (käytettynä hankittu)
  • vaatteita (uutena ostettuja)

Mitä sitten ajattelin vielä ostaa? Jonkinlainen hoitotaso pitäisi varmaan hankkia. Lisäksi kaikenlaista pienempää sälää, kuten unipesää, vaipparoskista, leikkimattoa ja muita olen nettikaupoissa käynyt katselemassa, mutta aika näyttää, tuleeko sellaisia meille.

Toivottavasti muistan vauva-ajan päätyttyä kirjoittaa uuden postauksen samalla otsikolla, mutta ilman kysymysmerkkiä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *