Oodi ja Lux Helsinki: viikonlopun kaksi kulttuurikohdetta

oodi ulkoa.jpg

Olen enemmän populaari- kuin korkeakulttuurin kuluttaja, mutta viikonloppuna tutustuin kahteen ilmaiseen kulttuurikohteeseen. Kävimme ystäväni kanssa sunnuntaina Lux Helsinki -kierroksella, ja samalla kertaa päätin käydä tutustumassa keskustakirjasto Oodiin.

Lyhyehkön vierailun perusteella Oodi on mielestäni kaiken hypetyksen arvoinen. Rakennus on mielestäni kaunis ja valoisa, ja se on ehdottomasti hyvä lisä Töölönlahden melko mitäänsanomattomalle arkkitehtuurille. Etenkin ylin, varsinainen kirjastokerros, on upea. Tosin lainattavien kirjojen määrä voisi mielestäni keskustakirjastossa olla isompikin. 

kirjataivas.jpg

On hienoa, että keskustaan rakennetaan kaikille avoimia, julkisia tiloja, joissa päätarkoituksena ei ole ostaminen tai kuluttaminen.Vähän harmittaa, ettei Oodi ollut valmistunut vielä silloin, kun asuin kävelymatkan päässä siitä. Nyt vierailukokemuksesta vei hieman hohtoa se, että paikka oli lähes tupaten täynnä ja kirjastoille ominainen rauhallisuuden ja hiljaisuuden tunnelma puuttui. Toivon, että ajan kuluessa väkimäärät hieman tasoittuvat ja kirjasto pääsee palvelemaan kunnolla perustehtävässään.

oodi ulkoa 2.jpg

Jo useampana vuonna järjestetty Lux Helsinki sijoitettiin tänä vuonna Töölönlahden ympäristöön, ja kävelyreitti alkaa sopivasti Oodin edustalta. Vaikka Lux Helsinki on mielestäni hieno konsepti, eilen Oodi teki minuun suuremman vaikutuksen. Olen käynyt tapahtumassa kaksi kertaa aikaisemminkin, joten tiesin toki, mitä odottaa. Tänä vuonna kierrokselta jäi minun mielestäni puuttumaan se teos, joka aiheuttaisi wow-efektin. Täytyy kyllä myöntää, että tunnelmaani latisti hieman se, että loppumatkasta vatsaani vihloi kävelyn vuoksi niin, etten jaksanut keskittyä paljon muuhun.

Lux Helsingin taideteokset ovat esillä viitenä päivänä. Toivoisin, että tapahtuman kestoa pidennettäisiin vaikkapa kaksiviikkoiseksi tai edes viikon pituiseksi, sillä nyt kokemus kärsi mielestäni samasta asiasta kuin Oodin kohdalla. Ihmisiä oli liikkeellä samaan aikaan niin paljon, että kohteisiin oli vaikea tutustua omaan tahtiin. Sen sijaan piti vain kävellä massan mukana ja suuren ihmismäärän keskeltä osa teoksista jäi jopa osittain näkemättä. Kritiikistä huolimatta olen kuitenkin iloinen, että Lux Helsingin kaltaisia ilmaistapahtumia järjestetään. Toivottavasti myös tulevaisuudessa!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *