Suunnitelmia vauvan kanssa matkustamisesta

brooklyn bridge.jpg

Kokonainen kesä edessä ilman työntekoa tai koulunkäyntiä. Taitaa olla ensimmäinen kerta koskaan sitten yläasteiän, joten täytyyhän siitä ottaa kaikki irti! Paitsi että meille on tulossa vauva. Lapsi ei tietenkään estä lomailua, mutta kyllä hänen takiaan aika monta asiaa täytyy ottaa huomioon.

Meidän tapauksessamme se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ulkomaanmatkailun sijasta aiomme tänä vuonna reissata kotimaassa. Saatan olla tämän asian suhteen ylisuojeleva, mutta en uskalla lähteä pienen vauvan kanssa ulkomaille. Syynä on se, että vauva ei ole ehtinyt saada tarpeeksi rokotuksia tarttuvia tauteja vastaan. Esimerkiksi tuhkarokkotilanne on käytännössä koko Euroopan alueella sellainen, että en mielellään lähtisi rokottamattoman vauvan kanssa oikeastaan minnekään Suomen rajojen ulkopuolelle. Tuhkarokolta suojaa mpr-rokotus, jonka ensimmäinen kahdesta annoksesta saadaan yleensä vuoden iässä. Tarvittaessa rokotuksen voi antaa jo 6-kuukautiselle, mutta silloin tarvitaan yksi ylimääräinen tehosteannos. 

Yli puolivuotiaan vauvan kanssa minäkin jo uskaltaisin siis lähteä ulkomaille, mutta ainakaan toistaiseksi sellaisesta ei ole suunnitelmia. Sen sijaan haluan päästä kerrankin nauttimaan Suomen kesästä. Olemme suunnitelleet, että lähtisimme kiertämään autolla kotimaata. Reittejä tai kohteita ei ole vielä sen kummemmin mietitty, mutta ainakin käymme mökkeilemässä Kuopiossa ja Suomussalmella. Siitä olisi mahdollista jatkaa ylös Lappiin, jossa en ole koskaan käynyt. 

Tässä vaiheessa olisi hienoa sanoa, että olemme valinneet kotimaan matkailun sen vuoksi, että haluamme ilmastosyistä vähentää lentämistä. Pienempi hiilijalanjälki on toki plussaa, mutta rehellisesti sanottuna jo edellä kertomani seikat painavat päätöksessä enemmän. Olen kyllä myös miettinyt lentämisen vähentämistä nyt, kun aihe on ollut paljon esillä. En tosin ole ollut aikaisemminkaan mikään himomatkailija. Arvioisin, että olen tehnyt keskimäärin yhden edestakaisen reissun vuodessa. Minulla on myös lievä lentopelko, joka tehokkaasti ehkäisee huvikseen lentämistä. En varmasti tule lopettamaan lentämistä kokonaan, mutta lukuisat lentämisen ilmastovaikutuksia käsittelevät uutiset ja muut kirjoitukset ovat tehneet ainakin osittain tehtävänsä minun kohdallani. Jatkossa tulen miettimään tarkemmin, olisiko lentämistä mahdollista korvata esimerkiksi junamatkustamisella.

Automatkailu vauvan kanssa tulee varmasti olemaan erilaista kuin mihin olen tottunut. Todennäköisesti eteneminen on hitaampaa, kun usein pitää pysähtyä syöttämään vauvaa tai vaihtamaan hänen vaippaansa. Toisaalta se voi olla mieheni kannalta ehkä mukavakin asia, sillä hän saa tauon ajamiseen. Hänen näkökulmastaan road trip on vaativampi kokemus, sillä hän joutuu olemaan yksin kuskina. Vauvan takia reissuun joutuu ottamaan mukaan myös paljon enemmän tavaraa, kuten matkasängyn sekä kantorepun ja/tai rattaat.

Suomessa on varmasti lukuisia näkemisen ja kokemisen arvoisia paikkoja. Otan mielelläni vastaan suosituksia eri paikoista ja tapahtumista! Myös kokemukset ja vinkit automatkailusta vauvan kanssa ovat enemmän kuin tervetulleita.

P.s. Postauksen kuva liittyy ja ei liity aiheeseen: se on otettu toissavuotiselta häämatkaltamme.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *