Naiserityisyys.

Kävin tänään synnytyssairaalassa vierailuilla ja se oli ihan jees. Meidän porukalle ei tosin tarjottu mahdollisuutta kokeilla aquarakkuloita tai ilokaasua, niin kuin yhden ystäväni vierailulla oli tehty. Opin myös kuitenkin uuden asian: synnyttämään lähtiessä taksiin saa jonkun Kela-tuen! Muuten kaikki oli oikeastaan aika tuttua oman selvityksen, äitiysjoogan synnytysluennon ja perhevalmennuksen (myönnetään!) takia. 

Mua huvitti, että paikalle oli sattunut myös yksi ilmeisesti rokotuskriittinen pariskunta, jossa varsinkin isä kyseli esimerkiksi K-vitamiinista kieltäytymisestä. Häneltä kuulin myös kysymyksen, jonka hassua kyllä, olin kuullut myös äitiysjoogan synnytysluennolla yhdeltä isältä: onko spinaalipuudutuksilla jotain muita vaikutuksia kuin kivun lievitys eli edistävätkö ne synnytystä myös jollain muulla tavalla. Jostain syystä mua jäi mietityttämään tuo kysymys. Tämä on nyt ylitulkintaa, mutta jotenkin tuntui musta kohtuuttomalta, että mies edes kysyi tuollaista, vähän niin kuin hän olisi ajatellut, että kipu ei ole tarpeeksi hyvä syy antaa puudutusta. (Joskus se syy saattaakin olla se, että kätilö arvioi, että äidin voimat eivät muuten riitä.)

Mua yllätti muutenkin, että isät olivat enemmän äänessä kuin äidit. Totta kai naisilla on enemmän tietoa tästä aiheesta, eli myös vähemmän kysymyksiä, mutta oli se silti musta erikoista. Huomasin taas ajattelevani, että tää synnytysbisnes on kyllä niin naisten hommaa, että eikö nää miehet voisi pysyä kotona. Tiedän, että iso osa tästä ajatuksesta tulee mun omasta tilanteesta ja suurimmalle osalle synnyttäjiä se oma mies on juurikin se paras tuki sinne synnytykseen. Mä oon kuitenkin aina jostain syystä ajatellut, että joku muu olisi kivampi, lähinnä joku nainen siis. Näin myös silloin, kun olin parisuhteessa. 

Kätilö puhui tietenkin ihan rehelliseen ja reippaaseen tyyliin kaikesta synnytykseen liittyvästä ja periaatteessa musta on tietenkin hyvä, että miehet kuulee sen kaiken myös. Naisen fysiikkaan liittyvistä jutuista pitäisi varmasti puhua paljon enemmän kaikille useissa tilanteissa yhteiskunnassa, jotta ne eivät olisi tabuja. Jossain vaiheessa kävi kuitenkin mielessä, että jos olisin esimerikiksi jostain toisesta kulttuurista kotoisin, saattaisin pitää miesten läsnäoloa kiusallisena, kun puhutaan tällaisista jutuista.

Perhe Raskaus ja synnytys Vanhemmuus
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.