Isoja askeleita

Viime viikonloppuna se sitten lopulta tapahtui.

20181117_175154_0.jpg

Lapsi innostui lopulta kävelemisestä oikein kunnolla, ja nythän sitä ei sitten pitele mikään.

20181119_144232.jpg

Kesällä yksivuotisneuvolasta tuli lähete fysioterapeutille, kun lapsi ei ollut vielä edes kunnolla noussut seisomaan omin avuin. Silloin se kuitenkin tsemppasi ja nousi pystyyn päivää ennen fysioterapeutilla käyntiä. Nyt olin varma, että jos kävely ei vielä puolitoistavuotisneuvolassa suju, joudumme taas erityistarkkailuun. Mutta lapsi oli taas ajantasalla, ja eilisellä neuvolareissulla se tepsuttikin pitkin käytäviä aivan onnessaan. Parin kuukauden maltillinen harjoittelu kotona – ensin muutama askel, sitten jo olohuoneen reunasta toiseen kulkeminen – on selvästi tuottanut tulosta, koska nyt kävely yhtäkkiä sujuukin tosi mallikkaasti ja lapsi osasi lääkärin houkuttelemana jopa potkaista palloa (mikä oli minulle yllätys).

Muutenkin tällä kertaa meni sangen mallikkaasti. Lapsen rakentamaa tornia kehuttiin tosi korkeaksi (ja minä huomautin, että kyllä se korkeammankin osaa rakentaa), tyttö kiipesi näytöksenomaisesti seisomaan tuolille ja kiljui muun muassa auto- ja kärry-sanoja niin antaumuksella, ettei jäänyt epäselväksi, tuleeko sitä puhetta jo. Lääkäri oli tyytyväinen, kun kerroin että juu, kyllä se kiipeää syöttötuolin kautta ruokapöydälle, ja juu, parin sanan lauseitakin jo tulee. Lisäksi tyyppi oli kasvanut puolessa vuodessa kuusi senttiä, joten kasvustakaan ei jurputettu. Kaikkien käyrien alla toki edelleen mennään, mutta tasaisesti omaa tahtia. Ja nyt lapsi on jo isompi kuin minä vastaavassa iässä.

Voi mikä ihana tyyppi.

 

Kommentit (4)
 1. Ja tukkakin on jo niin pitkä, että häntä voisi kuvan perusteella luulla vanhemmaksi kuin puolitoistavuotiaaksi!

  Näin juuri 1 vuotta täyttäneen äitinä kyselen kiinnostuneena, koska lapsesi oppi syömään itse ja juomaan kunnolla nokkamukista? Mun poika on tosiaan kävellyt 11-kuisesta, mutta juo vielä tuttipullosta, eikä hoksaa nokkamukia yhtään. Saatika syömistä, ihan syöttämisellä mennään…

  1. Hiukset tolla todella kasvaa ja ne on ihanan paksut myös! 

   Tuo on kyllä opetellut syömään lusikalla ja juomaan nokkamukista jo alle vuoden vanhasta, mutta se on osin myös päiväkodin ansiota. Nyt syöminen sujuu periaatteessa jo aika hyvin – tuo siis osaa syödä melko siististi, mutta usein kyllä pelleilee ja sekoilee niin että kyllä siitä sotkua kumminkin tulee. Ja välillä syö sormilla. Nokkamukistakin helposti juomat kaatuu minne sattuu tai sitten tyyppi purskauttaa juomat suustaan, vaikka siis osaa juoda oikein sujuvasti jo. Mutta siinä muuten hyvänä harjoitteluapuna toimi sellainen nokkamuki johon saa sen lisäosan joka hidastaa virtausta (nimi oli ehkä training cup).

   Eikö sun lapsi halua syödä itse? Toi mun tyyppi kun haluaa tehdä aina kaiken itse, niin ei se enää juuri anna syöttää, paitsi erikoistapauksissa ja jotain herkkuja. Jonkun verran saa toisella lusikalla avustaa mutta enimmäkseen alas menee vaan se minkä hän itse suuhunsa pistää.

   1. Ei tosiaan osoita kiinnostusta itse syömiseen tai juomiseen, availee vain suutaan… Jotain naksuja sun muita syö sormin, mutta varsinaista ruokaa ei, eikä tajua yhtään esim. nokkamukia, leikkii sillä vain ja hakkaa pöytää. No, poika on menossa päiväkotiin tammikuussa, toivottavasti oppisi hommat viimeistään siellä…

    1. Juu mä olen huomannut, että aika vaikea opettaa asioita joihin lapsella ei ole mitään kiinnostusta. Mä kyllä annoin lusikan käteen tosi varhain ja sen kanssa lapsi sitten leikki ja laittoi sitten vähitellen enemmän ja enemmän ruokaa suuhunkin. Mutta aika pitkään se tosiaan oli lähinnä pelleilyä jossa mulla meni hermot. Nokkamuki tuli sitten kunnolla kuvioihin vasta päiväkodin myötä.

     Mutta luottaisin tosiaan, että päiväkodissa kyllä oppii, kun kaikki muutkin syö siellä itse, eikä ne siellä kuitenkaan loputtomiin syötä. Ainakin mun tyttö taitaa päiväkodissa ylipäätään syödä paremmin kun kotona. Kyllä siltä välillä on vaihdettu paita kahdesti päivän aikana ja joskus on vispipuuroa hiuksissa mutta ainakin on syöty itse…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *