Se kuuluisa suostumus
sisältövaroitus: maininta raiskauksesta seksuaalirikoslain yhteydessä
Tämän vuoden alussa Suomessa tuli voimaan uusi seksuaalirikoslaki, jossa seksi ilman suostumusta on raiskaus. Mahtavan selkeää ja kiistämätöntä! Vai onko? Koitan tässä postauksessa kertoa mahdollisimman selkeästi ja monipuolisesti:
– Mitä suostumus tarkoittaa?
– Mitä suostumuksen puute tarkoittaa, ja mistä tiedät että suostumus perutaan kesken seksin?
– Mistä tiedät saaneesi kumppanilta suostumuksen seksiin?
– Miten ilmaiset suostumuksesi seksiin?
Sanaa suostumus ei uudessa seksuaalirikoslaissa itsessään käytetä, vaan suostumuksen puute ilmaistaan vapaaehtoisuuden puutteena. Suostumus on kuitenkin yleisessä käytössä oleva, napakka ja selkeä ilmaisu, joka tarkoittaa samaa kuin seksuaalirikoslain pidemmät ilmaisut vapaaehtoisuudesta. Suostumus sanana on jopa parempi kuin vapaaehtoisuus. Suostumus tarkoittaa, että henkilö on aktiivisesti ja omasta tahdostaan itse ilmaissut haluavansa seksiä.
Kyse on niin tärkeästä asiasta, että näin parhaaksi liittää tähän suoraan finlex.fi-sivustolta raiskauksen määritelmän. Tämän luettua käy hyvin selväksi, millaisissa tilanteissa suostumuksen puute on selkeä, ja millaisia tilanteita ei mitenkään voi puolustella suostumukselliseksi seksiksi.
“Joka on sukupuoliyhteydessä sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti, on tuomittava raiskauksesta vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.
Henkilön osallistumista sukupuoliyhteyteen ei ole pidettävä vapaaehtoisena, jos:
1) hän ei ole sanallisesti, käytöksellään tai muulla tavalla ilmaissut osallistuvansa siihen vapaaehtoisesti;
2) hänet on pakotettu sukupuoliyhteyteen käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkauksella; tai
3) hän ei ole voinut muodostaa tai ilmaista tahtoaan tiedottomuutensa, sairautensa, vammaisuutensa, pelkotilansa, voimakkaan päihtymistilansa, heikentyneen tajunnantilansa, tilanteen äkillisyyden, erityisen valta-aseman vakavan väärinkäytön tai muun näihin rinnastettavan syyn vuoksi.
Yritys on rangaistava.”
Suostumukseen läheisesti liittyvä termi on tasavertaisuus. Ihmisten välisen seksin tulisi tapahtua siksi, että osapuolet nimenomaan haluavat seksiä toistensa kanssa. Kaikenlainen valta-asemien ja väkivallan kaikkien muotojen käyttö seksin saamiseksi on tuomittavaa.
HUOM! Roolileikit, fantasiat ja BDSM ovat asia erikseen. BDSM-piireissä ollaan äärimmäisen tarkkoja suostumuksesta.
Tasavertaisuus kattaa tässä yhteydessä myös osapuolten tajunnan tilat. Humalaisen tai muuten puolustuskyvyttömän ihmisen hyväksikäyttäminen on sanomattakin selvästi täysin väärin.
Kun suostumus nyt on noussut yhteiskunnalliseksi puheenaiheeksi, on noussut esiin myös toksisen maskuliinisuuden saastuttamia ihmisiä, jotka vitsailevat siitä, että nyt pitää varmaan tehdä kirjallinen sopimus, ennen kuin ryhdytään hommiin. Eipähän tarvitse. Ja jos et ole tähän asti tiennyt, haluaako joku harrastaa kanssasi seksiä vai ei, niin äläpä harrastakaan.
Ennen seksiä tapahtuu yleensä paljon asioita, jotka johtavat seksiin. Hyväntuulista, flirttailevaa jutustelua, hymyilyä, koskettamista, josta toinen ei vetäydy pois vaan painautuu lähemmäs, suutelua, vaatteiden riisumista… Vakiintuneiden seksikumppaneiden välillä suostumusta ei aina ilmaista sanallisesti, vaan kommunikoidaan suostumuksesta tavalla, joka on osapuolille itselleen riittävän selkeä.
Nyrkkisääntönä voisikin pitää tätä: Mitä uudempi seksikumppani, sitä selkeämmin suostumus kannattaa sekä kysyä, ettå ilmaista. Mieti valmiiksi omaan suuhusi sopivat sanat. Suomen kieli on täynnä toinen toistaan mahtavampia ilmaisuja seksille. Tarkista toki myös, että kumppani ymmärtää, mitä kysymykselläsi tarkoitat. Poimi hyviä vaikka seuraavasta listasta:
“Naidaanko?”
“Pannaanko?”
“Nussitaanko?”
“Jos vähän nakuiltais?”
“Oisko meillä tänään vähän seksiä?”
“Haluan sua ihan tosi paljon.”
“Mä niin haluaisin rakastella sua.”
“Mä niin haluaisin sut mun sisään.”
Se, mitä kumppani vastaa tällaisiin ehdotuksiin, kertoo joko suostumuksesta tai sen puutteesta. Ja jos suostumus puuttuu, seksiä ei harrasteta. Jos et ole varma, saitko suostumuksen, seksiä ei harrasteta. Ei koskaan väkisin!
Jos suostumus on edelleen hankalasti hahmotettava käsite, voit ajatella sitä liikennevalojen avulla:
– Selkeät Kyllät ja Joot ovat vihreitä valoja kadun ylittämiseen eli seksiin.
– Vastaamattomuus ja En mä nyt oikein tiedä / Mua pelottaa/jännittää, sekä kaikki muutkin epävarmuuden ilmaisut ovat keltaisia valoja. Keltaisella valolla pysähdy kysymään, onko kumppanilla kaikki ok. Joskus sylittely, lohduttaminen ja juttelu ovatkin niitä asioita, jotka vastaavat sen hetkiseen tarpeeseen seksiä enemmän. Keltaisilla valoilla ei ylitetä katua, eli ei harrasteta seksiä.
– Punaisen valon vastauksia ovat kaikki kielteiset vastaukset, myös fyysiset pois vetäytymiset tai kesken tilanteen jähmettymiset. Kielteisen vastauksen saatuasi lopeta seksuaalinen toimintasi ja varmista kumppanilta, onko tällä kaikki ok. Jos kumppanin on tässä tilanteessa vaikea kommunikoida tarpeistaan, peräänny tilanteesta hieman, ja anna kumppanille sekä fyysistä, että henkistä tilaa itsensä ja ajatustensa kokoamiseen. Punaisilla valoilla tietä ei ylitetä, eli seksiä ei missään nimessä harrasteta.
Punaisen valon vastaus ei ole minkäänlainen rangaistus, opetus tai vallankäyttöä kumppania kohtaan. (Jos se onkin, niin suhteessa on muitakin selvitettäviä asioita kuin suostumus.) Jokaisella on oikeus kieltäytyä seksistä, aina. Se oikeus kuuluu keholliseen itsemääräämisoikeuteen, eikä sitä saa rikkoa. Kieltäytymisen syyt voivat olla moninaisia, mutta ennen kaikkea ne ovat yksilöllisiä. Seksistä kieltäytyvä ihminen ei ole tilanteessa tilivelvollinen kertomaan kieltäytymisensä syytä. Ei on yksinkertaisesti ei, ja jos eitä ei kunnioiteta, tapahtuu rikos.
Jos suostumus tuntuu vieläkin haastavalta termiltä ottaa haltuun, kannattaa lukea tämä Sexpon artikkeli suostumuksesta.
***
Muistetaan olla kilttejä ja kunnioittavia toisillemme, varsinkin jokaisen henkilökohtaisten rajojen suhteen.