Vapaaehtoinen lapsettomuus ei tarkoita lapsivihaa.

Uusivuosi ja uudet kujeet tai sitten ei. Minusta tuntuu että meidät vapaaehtoisesti lapsettomat tuomitaan vuosittain keskustelupalstoilla ihmisryhmänä läpimädiksi olennoiksi ja perusteeksi riittää se että joku anonyymi on kertonut viestissä olemansa vela ja vihaavansa lapsia.

Oletan että suurimman osan ihmisiksi itsensä ihmiseksi luokittelevan olennon järjenjuoksu olisi sen verta tehokasta että ymmärtää että vapaaehtoinen lapsettomuus ja lapsi viha ei ole synonyymeja. Vapaaehtoinen lapsettomuus ei tee kenestäkään myöskään lasten kasvatuksesta mitään ymmärtämättömäksi vanhaksipiiaksi tai edes narsistiksi. Se että lasta / lapsia sanoo huonokäytöksisiä se ei ole automaattisesti lapsi vihaa.

Vapaaehtoiseen lapsettomuuteen on niin monta syytä kuin on velaakin eikä meitä voi yhden eikä kymmenenkään syyn perusteella niputtaa yhdeksi ihmisjoukoksi. On valitettavaa että itsensä vapaaehtoisesti lapsettomiksi identifioivien joukossa on myös niitä jotka ei ole vain veloja vaan ovat mieleltään sairaita ja lähinnä lapsia vihaavia ihmisraunioita. Ja kyllä lapsista löytyy myös niitä huonosti käyttäytyviä pikku pilttejä joita äibbä ja iskä ei ole osanneet kasvattaa. Mikään diagnoosi kun ei tee hyväksyttävää siitä että pizza buffetissa pikku Burjo-Betteri tulee muiden asiakkaiden lautasilta hakemaan pizzapaloja ja kiskomaan niitä lattioille tai ruokakaupassa ohikulkijoiden potkiskeleminen noin 10v koltiaiselta. Tilanteet voivat olla vanhemmille todella hankalia mutta rajansa kaikella riippumatta diagnooseista tai niiden puutteesta. Aikuisen ja terveen ihmisen pitää pystyä kommentoimaan tilannetta asianmukaisesti tai olla hiljaa ja niellä kiukkunsa. Lapsen satuttamisella edes trollaus mielessä ja anonyymillä palstalla on täysin tuomittavaa. Meillä kaikilla pitäisi olla ne peruskäytöstavat hallussa ja lapsille niiden opettaminen kuuluu ensisijaisesti vanhemmille riippumatta lapsen diagnooseista. Ylilyöntejä sattuu kaikille mutta anteeksi pitää osata pyytää.

Saako meitä veloja sitten haukkua lapsettomuuden vuoksi kerta lapsillekaan ei saa niin tehdä? No ei tietenkään saa! Mikään ei oikeuta haukkumaan ketään vanhaksipiiaksi tai katkeriksi ämmiksi jne. Vapaaehtoinen lapsettomuus syineen kun on lähtökohtaisesti jokaisen oma asia. Ja jos käyttäydytään asiallisesti, molemmin puolisesti niin voidaan puhua syistä. Oma velauteni johtuu ihan puhtaasta epävarmuudesta ei sen kummemmasta. En ole varma osaisinko olla lapselle hyvä äiti tai että miten voin olla varma että talous kestää ainakin sen 18v sitä että elätettävänä on toinen minusta riippuvainen ihminen?

Lopuksi

Tämä on aihe josta pitäisi pystyä keskustelemaan rauhassa ja rakentavasti mutta tämä on asia joka herättää ihmisissä niin paljon tunteita että asiallinen ja rakentava keskustelu aiheesta taidetaan ensimmäisen kerran keskustelupalstoilla käydä asiallinen keskustelu vuonna 2033.

perhe vanhemmuus vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *