Eufemismien tarpeellisuudesta

wtf.jpg

Minä olen kyselijöille, itsellenikin, sanonut Pojalla olevan aivokasvain, joka on sellainen kärkkäästi ja aggressiivisesti jakautuva, gradus III:n ependymooma. Kyllähän minä tiedän, että gradus III tarkoittaa pahanlaatuista kasvainta eli syöpää. Tämän myötä Pojalla ei varsinaisesti ole aivokasvain vaan aivosyöpä. 

Ystävämme Wikipedia kertoo, että eufemismia eli kiertoilmausta käytetään yleensä lieventävänä ilmaisuna tiukasta tai epämiellyttävästä asiasta. Tässä tapauksessa suojaan sillä omaa psyykettäni ja joissain määrin läheisiänikin. Syöpä on yhä nykypäivänäkin niin pelottava termi, että en jaksa käydä asiaa, hyviä ennusteita ja tehokkaita hoitoja toistuvasti läpi sukulaisteni ja tuttavieni kanssa – tai itseksenikään.

Tänään putosi postilaatikostamme kuvan lappunen, B-lausunto, muutamana identtisenä kopiona. Sieltä löytyy toinen mörkö: vammaistuki. Eikö se riitä, että lapsellani on syöpä, täytyykö systeemin ja byrokratian nyt leipoa hänestä vammainenkin. Ymmärrän tietenkin, että taloudellisen toimeentulon turvautuminen on hieno asia, yksi murhe vähemmän, mutta jotenkin mieli tarttuu nyt näihin epäolennaisuuksiin. 

Arvon yhä, tahdonko keskusteluapua tämän asian tiimoilta. Minä inhoan vaikeista asioista puhumista. Kirjoitan mieluummin ajatukseni auki itsekseni ja jaan valmiit ajatukseni, jos koen sen tarpeelliseksi. Mies on samanlainen möllöttäjä, joskaan hän ei kirjoita vaan insinöörin logiikalla purkaa asian ja kokoaa sen sitten päässään uusiksi. Pojan voisi olla hyvä päästä puhumaan, ehkä myös neljävuotiaan Isomman Pikkusiskon.

hyvinvointi terveys ajattelin-tanaan raha
Kommentit (1)
 1. Moi taas.

  Voi paska että se oli pahanlaatuinen. Pahoittelut ja voimia ihan kauheasti!

  Lasten teho-osasto. Voi apua mikä paikka, samaan aikaan maailman sydämellisin ja ihan kamala. Halaus. Niiltä reissuilta ei vanhempi palaa entiselleen.

  Nää Kelan ja kaupungin tukiasiat on kyllä ihan järkyttävä suo, kun olisi vähän muistakin asioita mielessä tossa vaiheessa. Meitä kympin Sosiaalityöntekijä (joka kuulemma on vaihtunut sittemmin) auttoi ihan sanelemalla mitä niihin hakemuksiin kirjoitetaan, koska sanamuodoilla on toki merkitystä tukipäätöksen kannalta. Ja koska Erityishoitorahaa haetaan joka kuu uudestaan, nin säästä se ensimmäinen kappale, jotta osaat ne sanamuodot ensi kuussakin.

  Meidän toki nuorempi esikoinen kuitenkin tajusi että pikkuveljellä on joku hätänä ja reagoi varsinkin jälkikäteen, kun pahin tilanne oli ohi. Me kävimme lopulta kaikki yhdessä ja erikseen puhumassa. Myös vanhemmat, sekä itsenämme että parina. Osittain sen takia että kaveri joka on itse sairastanut syövän sanoi joutuneensa käymään terapeutilla jälkikäteen kun luuli ettei tarvitse keskusteluapua. Itse tiedätte parhaiten, minä lähinnä halusin muistuttaa että mieluummin menette sinne turhaan, niin että tuntuu siltä että ei ole mitään puhuttavaa, kuin huomaatte jälkikäteen että olisi pitänyt mennä.

  Halaus.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *