Breakfast of champions

p2270187.jpg

I don’t need an inspirational quote – I need coffee

 

Jos olisi pakko valita yksi ateria vuorokaudesta, se olisi aamupala. Voisin syödä aamupalaa lounaaksi, päivälliseksi ja iltapalaksi. Monet ystäväni ihmettelevätkin miksi herään ihan älyttömän aikaisin ennen töihin lähtöä, mutta herään koska haluan syödä aamupalani rauhassa. Pahin painajaiseni on, jos en ehdi syömään aamupalaa ollenkaan. Jos edellisenä iltana tiedän että aamulla on kiire (eli olen kukkunut selaillen instagramia ja pinterestiä), niin teen sen valmiiksi mukaan otettavaksi. Voin valmistaa aamupalan viidessä minuutissa tai voin valmistella sitä 45 minuuttia. On ollut erikoista huomata miten paljon suhtautumiseni aamuiseen syömiseen on muuttunut, kun ikää on tullut lisää. Aamupala todella on päivän tärkein ateria, ainakin minulle.

 

p2270176.jpg

 

Tärkeänä osana aamupalaani on aina ollut hyvä kahvi, mutta tämän kanssa olen viime aikoina ollut pienessä ristitulessa. Mielenkiinnosta starttasin päiväni viikon ajan vihreällä teellä ja olo oli melkoisen hyvä. Vakavassa harkinnassani onkin, jättäisinkö kahvin vastedes pelkästään lounas-aikaan ja viikonlopuille. Ennen vaikeaa päätöstä voin kuitenkin lämpimästi suositella puuron tai croissantin seuraksi tätä ranskalaista luomukahvia. Paahtoaste on 9/10 ja aromitkin ovat sen mukaiset. Tuoksusta voisi nopeasti päätellä, että kyseessä on kallein kahvi maailmassa. Siis se, jonka pavut ovat kertaalleen kulkeutuneet sivettieläimen suoliston läpi. Maku sen sijaan on 10/10. Tämän lisäksi raaka-aineet ostetaan paikallisilta pienviljelijöiltä eettisiä arvoja noudattaen.

 

p2270191.jpg

 

Puuro on ylivoimainen aamupalavaihtoehto siksi, että sitä on mahdollista varioida loputtomasti. Vaikka välillä vaihtelu virkistää, voin todeta että kaurahiutaleet kuuluvat aamuuni tavalla tai toisella noin 90 prosenttisesti. Kuvassa näkyvä puuro on hyvin tyypillinen versio omasta aamupalastani, mutta siinä saattaa olla elementtejä jotka tuovat jotain uutta jonkun toisen lautaselle:

 

Vaniljainen vadelmapuuro (maidoton, gluteeniton)

1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita

1 dl vettä

1,5dl kaura- tai mantelimaitoa

1rkl pellavansiemenrouhetta

1/2tl ruususuolaa

1tl vaniljauutetta

Puuro kannatta keittää hyvin miedolla lämmöllä ja rakkaudella, ja antaa hautua kannen alla muutama minuutti ennen tarjoilua. Päällä toimii erityisesti vadelmat, pekaanipähkinät ja raakakaakaorouhe. Lisämakeutta puuroon saa banaanin siivuilla tai tummalla hunajalla.

 

Aamupalani yhteydessä nautittua kahvia myy muuten Ruohonjuuri, joka hurmaavasti muistuttaa paketin tuotekuvauksessa seuraavaa:

”Tiedäthän sen, että tämäkään tuote ei tokikaan korvaa monipuolista ruokavaliota (muista pureskella hyvin ja syödä muutenkin tietoisesti) eikä muita terveellisiä elämäntapoja. Tärkeää on siis muistaa myös levon ja liikunnan tasapaino, yhteinen aika läheisten ja ystävien kanssa sekä syvään hengittäminen. Pyöräillessä kannattaa käyttää kypärää ja pimeällä liikuttaessa heijastinta. Tukalissa tilanteissa pää tulee pitää kylmänä ja laskea vähintään kymmeneen. On hyvä lisäksi pyrkiä näkemään elämässään enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia – ja kohdella muita siten, miten tahtoo itseään kohdeltavan. Kannattaa myös muistaa, että valinnat vaikuttavat ja että tulevat sukupolvetkin haluavat varmasti elää planeetallamme.”

Pidetään tämä siis mielessä. Nasan löytämät seitsemän eksoplaneettaa eivät ole vielä elinkelpoisia.

Energiaa viikkoon!

 

– Anniina

hyvinvointi terveys mieli ruoka-ja-juoma