Coco Loco
Tiedätkö sen tunteen, kun tekee mieli jotain hyvää? Mielellään saisi olla vähän terveellistäkin. Sopivassa suhteessa maistuvaa ja täyttävää, mutta kuitenkin sellaista, ettei omatunto kolkuttele jälkeenpäin. Tuijotat jääkaappia, selaat reseptejä, ja yhtäkkiä katseesi kiinnittyy ohjeeseen, joka täyttää kaikki edellämainitut kriteerit. Ohjeen viimeinen kohta kuuluu: ”Anna tekeytyä yön yli jääkaapissa ja nauti seuraavana päivänä”. BOOM. Eihän se nyt tähän hätään ehdi. Been there, done that.
Kyllä. Tämä ohje kuuluu juurikin tähän samaiseen jahkailu-kategoriaan, mutta mihinkäs meillä on kiire kodeistamme lähteä, kun ei mihinkään edes pääse. Oikeastaan tämän teoksen valmistelu olisi pitänyt aloittaa jo toissapäivänä. Tai riippuen tietysti siitä, kuinka perinteinen elintarvike kookosmaito sinun jääkaapissasi on. Oikeasti hyvät asiat vaan ottavat aikansa. Jos kuitenkin oikein suunnittelemaan ryhtyy, voi tätä herkkua tehdä isomman satsin kerralla, ja nauttia sitten myöhemmin uudestaan, ihan ex tempore.
Nyt puhumme siis kookosjogurtista. Ohjeita on netissä paljon, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan siihen tarvitaan vain kookosmaitoa ja aikaa. Sen lisäksi, että valmis kookosjogurtti on kaupan hyllyllä h****tin kallista, peittoaa tämä herkku edullisuutensa lisäksi verrokkinsa myös maullaan. Kookosmaidoissahan on lähtökohtaisesti todella paljon eroja. Omiin maku- ja koostumusmieltymyksiinsä sopivimman löytääkin vain testailemalla. Alkuperäisen reseptin bongasin itse ihanan Virpi Mikkosen Kiitos hyvää -kirjasta (Otava 2014) ja sitä olen varioinut riippuen päivästä ja mielen muuttujista.
Tarvitset ainakin:
- Steriloidun lasipurkin
- Harsokankaan ja kumilenkin
- 2 purkkia kookosmaitoa (mieluiten täysrasvainen)
- 2+ probioottikapselia
Ehkäpä lisäksi:
- vaniljauute- tai jauhe
- hunaja, stevia tai erytritoli
- valmis iltapala (jogurtti on valmis vasta aamulla, muistathan)
- psylliumia kuiduksi
Tee näin:
- Steriloi se lasipurkki oikeasti (esim 125° uunissa n15min). Anna jäähtyä.
- Ota yön yli nukkuneet kookosmaitotölkit jääkaapista, ja lusikoi päälle kerrostunut, valkoinen osuus purkkiin. Voit lorauttaa tölkin pohjalta hieman nestettä sekaan, jos haluat jogurtista juoksevampaa.
- Avaa probioottikapselit ja sekoita ne kookoksen sekaan. Lisää myös vanilja.
- Vispaa koko seos tasaiseksi.
- Lisää haluamasi makeutus ja sekoita (itse jätän tämän kohdan väliin).
- Peitä lasipurkki sisältöineen harsoliinalla ja kiinnitä se purkkiin tiiviisti kuminauhalla. Anna jogurtin nukkua huoneenlämmössä vähintään yön yli. Mitä rasvaisempaa kookosmaito on, sitä nopeammin se hapattuu. Itse hapatan jogurttia yleensä noin 24 tuntia.
- Jogurtin hapattaminen loppuu, kun se siirretään jääkaappiin. Anna purkin olla kylmässä vähintään tunti ennen tarjoilua.
- Lisää valmiin kookosjogurtin päälle hunajaa, marjoja, pähkinöitä, tai granolaa ja nauti työsi tuloksesta. Jogurtti säilyy jääkaapissa pari päivää.
Miksi sitten tarvitsee nähdä kaikki tämä vaiva, eikä voi vain syödä tavallista turkkilaista jogurttia? Ei tarvitsekaan, mutta rohkaisen kokeilemaan tätäkin vaihtoehtoa. Monen muun hyvän syyn lisäksi, omasta mielestäni kookosjogurtti vain yksinkertaisesti maistuu paremmalta ja raikkaammalta. Maukkaita aamupalahetkiä!
@anniinaelise