Dora Jungin ja Tampellan damasteja

Yksi suurista suomalaisista muotoilijoista on suurelle yleisölle varsin tuntemattomaksi jäänyt tekstiilitaiteilija Dora Jung. Hän on saanut useita kansainvälisiä palkintoja taidokkaista tekstiileistään. Esimerkiksi vuoden 1937 maailmannäyttelyssä hänen damastiliinansa palkittiin kultamitalilla ja hänet on myös kolmesti palkittu Milanon triennaalissa.

image.jpeg

Dora Jung on työskennellyt suurimman osan urastaan Tampellan tekstiilitehtaan suunnittelutehtävissä ja Tampella valmisti paljon hänen suunnittelemiaan damastitekniikalla toteutettuja liinoja 1950-1970 -luvuilla. Hänen töitään arvostettiin jo aikanaan, mutta nykyään niitä on nähty arvohuutokaupoissa. Seinäkudokset voivat olla hinnaltaan useita tuhansia.

image.jpeg

Löysin muutama päivä sitten nämä Sata ruusua sarjan lautasliinat edullisesti. Sata ruusua oli tilaustyö, jonka Jung suunnitteli Stockmannin 100-vuotisjuhliin ja kuviosta on tullut desingklassikko.

image.jpeg

Lautasliinoissa on myös edellisen omistajan nimikirjaimet. Eikös tuo kruunu nimikirjanten päällä tarkoita että omistaja olisi ollut aatelinen? Luulisin niin. Vasemmassa alanurkassa taitaa näkyä Jungin käyttämä Min häst-merkki, jolla taiteilija signeerasi työnsä.

image.jpeg

Lautasliinojen lisäksi löysin eilen Fidan mylläkkäpäiviltä aivan pilkkahintaan tämän pellavadamastiliinan, jossa oli muutama pieni kahvitahra. Maksoin tästä neljä euroa. Laitoin liinan pesukoneeseen käsinpesuohjelmalla ja käsittelin tahrat sappisaippualla. Puhdasta tuli. (Varmaan nyt joku tekstiilien puhdistuksen paremmin tunteva kauhistelee tätä rajua käsittelyä.)

image.jpeg

Liina on varmasti Tampellan, mutta kuviolla en ole vielä löytänyt nimeä. Tietääkö joku tästä tarkemmin? Tampellan liinat tunnistaa varmasti kirjaimista TL, jotka yleensä löytyvät liinan alakulmasta.

image.jpeg

Siinähän ne selvästi näkyy. Vinkkinä että älkää ainakaan heittäkö näitä roskiin. Voitte yllättyä kuinka arvokkaita tällaiset vanhat liinat ovat. Dora Jungin suunnittelemia tuotteita valmistaa nykyään Lapuan kankurit. Eli näitä kuoseja on jälleen saatavilla muualtakin kuin kaappien kätköistä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *