Nanny Stillin Kehrä lasisarja

Monet muistavat Kehrä lasisarjan astioita lapsuudesta. Ehkä näitä oli mummolassa, kaverin luona tai kotona? Ne olivat Riihimäen lasin edullista Kotilasi tuotantoa 80-luvulla.

image.jpeg

Sarjaan kuuluu monenlaista lasia, kulhoa, kuppia, lautasta, maljakko ja tuikkulyhty. Sarjan on suunnitellut Nanny Still, joka on kansainvälisesti arvostettu lasitaiteilija.

image.jpeg

Nykyään nämä astiat ovat kirppiksillä todella edullisia. Edes Ikeasta ei saisi samaa määrää astioita samaan hintaan. Pahviset kertakäyttöastiatkin taitavat maksaa melkein enemmän (että vinkkinä kaikille ensimmäistä kotiaan perustaville).

Lasien pinta on kivantuntuista kädessä ja lasit kestävät hyvin konepesua. Nämä voisivat olla nostalgiset myös mökillä.

image.jpeg

Kehrä sarjaa löytyy vielä runsaasti, vaikka sitä ei ole valmistettu enää muutamaan kymmeneen vuoteen. Lasien ja kulhojen pohjasta löytyy ”Kehrä”.

image.jpeg

Kehrä sarjan lisäksi kattaukseen pääsi Humppilan lasille 70-luvulla suunniteltu massiivinen maljakko. Sen suunnittelija on Tapio Wirkkalan veli Tauno. Mutta kuka oli tämä Tauno?

image.jpeg

Netti kertoo miehestä kovin vähän. Maljakko on joka tapauksessa näyttävä ja loisto-ostos hintaan 2,50 €.

Kommentit (3)
 1. Satunnainen keräilijä
  17.10.2016, 20:09

  Nimimerkki ”Lasifani” ei taida olla ihan todellinen lasifani, sillä ”Kehrä” on kyllä Nanny Stillin (tai Nanny Still-McKinney’n) suunnittelema, ja nimenomaan Riihimäen Lasille.
  Haluaisin huomauttaa, että suomalaisista suunnittelijoista useampi on suunnitellut ja suunnittelee edelleenkin esineitä eri valmistajille – yksi tunnetuimmista on toinen lasiesineistään tunnettu suunnittelija Tapio Wirkkala, joka suunnitteli Iittalalle ja Rosenthalille (ikoninen ”Paper Bag” -keramiikkamaljakko on edelleenkin tuotannossa). Ehkä ”Lasifanikin” tietää hänet, tai on joskus ohimennen nähnyt nimen mainittavan jossain..?

  Tuskin arvon ”Lasifani” enää tänne tulee, mutta kaikille muille ehkä riittää Designmuseon (ent. Taideteollinen museo) vastaus ”Kehrä” -kakkuvadista. Luulisi nimittäin suomalaiseen suunnitteluun keskittyneen museon tietävän jotain näistä paremmin kuin jonkun ”kamalan blogistin” – tai netissä anonyymisti raivoavan ”Lasifanin”… 😉
  http://kysymuseolta.fi/designmuseo/#!id=3069

 2. 22.5.2016

  hyvä blogisti, joka olet kirjoittanut artikkelin Riihimäen Lsi Oy Kotilasi -tuotannon laisistosta Kehrä otsakkeella ”Nanny Stillin Kehrä lasisarja” 15.2.2016 ja kyseisessä kirjoituksessanne ja siinä väitätte seuraavasti: ”Sarjaan kuuluu monenlaista lasia, kulhoa, kuppia, lautasta, maljakko ja tuikkulyhty. Sarjan on suunnitellut Nanny Still, joka on kansainvälisesti arvostettu lasitaiteilija”. Suomen Lasimuseo ei ole vahvistanut ko. väitettä omien lähteidensä perusteelta todeksi, joten voisitteko esittää, mille tietolähteelle pohjaatte väitteenne Riihimäen Lsin Kotilasi -tuotannon puristelasisesta Kehrä -lasistosta, että se on Nnany Stillin suunnittelema, joka samaan aikaan oli toiminut suunnittelijana Rosenthalin thetaalla Saksassa?

  NIINPÄ. JOKAINEN VOI NYKYÄÄN PITÄÄ INTERNETISSÄ BLOGIA, VÄHÄT VÄLITTÄMÄTTÄ SIITÄ,
  OVATKO BLOGIIN KIRJOITETUT VÄITTÄMÄT OIKEIN – EDES SINNE PÄIN OIKEIN – SAA KIRJOITTAA MITÄ NIIN SANOTUSTI MITÄ ”SYLKI SUUHUN TUO”, ILMAN MITÄÄN TARVETTA ESITTÄÄ VÄITTÄ-
  MILLEEN EDES YHTÄ KUNNOLLISTA TUTKIMUKSEEN PERUSTUVAA LÄHDETTÄ.

  JA SITTEN KENTIES JOKU VAHINGOSSA LUKEE MAPPI Ö .- LUOKAN ”MUTU” -TIEDOLLA, NETISTÄ KOPIOITUA TODENTAMATONTA NS. TIETOA KIERRÄTTÄVÄÄ HYÖDYTÖNTÄ BLOGIA.

  MIETIPPÄ KAKSI KERTAA, MIKSI MITÄÄN BLOGIA PIDÄT!

  1. Hei Lasifani,

   Blogit harvemmin ovat tieteellisiä julkaisuja joiden jokainen väittämä tulee perustaa lähteeseen. Kuten profiilissani kerron olen keräilijä, joka haluaa tietää ja oppia lisää tästä aiheesta. En väitä olevani asiantuntija, joka tietää kaikesta kaiken. Kiinnostaa tietää lähetätkö saman haukkumaviestin jokaiselle, joka netissä väittää Kehrää Nanny Stillin suunnittelemaksi? Varsinkin kun sitä hänen suunnittelemanaan yleisesti pidetään? 

   Hyvää Kesää sinulle lasifani ja älä ota asioita turhan vakavasti. 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *