Testissä ”yön yli sämpylät”
Ostan yleensä paistopisteestä viikonloppuaamujen erikoisherkuksi tuoreita sämpylöitä tai vaikkapa briosseja, mutta viime viikolla muistin että pakastimessa on pussitolkulla kurpitsasosetta juurikin sämpylöiden leipomista varten.
Mutta kuka jaksaa herätä aamuvarhaisella viikonloppuna tahkoamaan taikinaa ja odottamaan sen kohoamista ja leipoa sen sämpylöiksi ja taas odottaa niiden kohoamista ja sitten paistumista. Johan siinä nääntyy nälkään tai ainakin kärttyyntyy koko viikonlopuksi!
Muistin lukeneeni yön yli kohotettavista sämpylöistä ja siitäpä heti googlettelemaan. Reseptejä löytyy pilvin pimein ja luettuani useamman version, nostin tarvikkeet pöydälle ja aloin säveltämään:
1 l kurpitsasosetta
2 pussia kuivahiivaa
1 rkl suolaa
ripaus sokeria
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl pellavansiemeniä
2 dl sämpyläjauhoja
n. 9 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä
Sotkin puuhaarukalla kuivahiivan huoneenlämpöiseen kurpitsasoseeseen, heitin suolan ja sokerin sekaan ja sekoittelin sörsseliin kaurahiutaleet ja pellavansiemenet.
Jauhot sotkin seokseen vähän kerrallaan ja lopuksi sekoitin vielä öljyn varsin löysään taikinaan.
Minkäänmoista alustamista EI tarvinnut, reseptien lupauksen mukaan sitko muodostuu hitaan kohoamisen aikana jääkaapissa ja koska inttervebissä näin luvataan, niin sehän on tietysti tuhannen totta!
Kulhon tai minun tapauksessani kattilan päälle vetäisin muovihupun ja nostin kattilan jääkaappiin.
Aamulla herättyäni pistin uunin lämpiämään 250 asteeseen, nostin TODELLA HYVIN kohonneen taikinan pöydälle ja lusikoin taikinasta sämpylöitä leivinpaperille. Päälle ripottelin vielä kaapista löytyneita seesaminsiemeniä.
Sämpylät saivat paistua puolisen tuntia ja simsalabim, meillä oli tarjolla pellillinen ihanan rapeakuorisia, sisältä pehmeän meheviä sämpylöitä!
Taikinaa ei tarvitse leipoa kerralla, joten jääkaapissa odottaa paistoon pääsyä sunnuntai-aamun herkut.
Aivan mahtava idea nämä yön yli sämpylät, kannattaa kokeilla, koska kruunaavat aamupalapöydän upeasti.
Tuoreet sämpylät <3 <3