Tonton-tammikuu, 1. viikon ruokalista
Nauratti kun 19vee ilmoitti muuttavansa tammikuun ajaksi siskonsa luokse ”kun ei täällä saa sit mitään syötävää”. Toivotin nuorelle herralle hyvää matkaa, mutta eipä ollut kiire sen enempää pojalla kuin isosiskollakaan sunnuntaina kun tarjolla oli härkis-kormaa ja tummaa riisiä.
Aamupalaksi on vakiintunut puuro ja tee, tämän ensimmäisen viikon ruokalistalla on ollut 2x kaurapuuroa, 2x ohrapuuroa, 2 x mannapuuroa ja viikonloppuna syödään vispipuuroa.
Ruokia en ole kuvannut, mutta kyllähän jokainen tietääkin minkä näköisiä nämä perusruoat yleensä ovat. Toki pakkohan se on kuvata jos erityisiä epäonnistumisia tai muuten huvittavia annoksia syntyy, mutta tämä viikko on mennyt maltillisesti. Katsotaan miten käy jatkossa.
Sunnuntai
Mies teki jo aiemmin mainitsemani, bravuurinsa korman, mutta kanan sijasta kasariin heitettiinkin härkistä.
Öljytilkassa pehmitettiin ensin pilkottua inkivääriä, valkosipulia ja punasipulia, sekaan kolmannes Patakin Korma Currytahnapurkkia. Parin pyöräytyksen jälkeen perään joko kermaa tai kookoskermaa. Vajaan vartin kasaankeittämisen jälkeen sekaan reilu rasiallinen härkistä ja vielä vartin haudutus pienellä lämmöllä. Nautittiin tumman riisin ja salaatin kera. Slurps.
Maanantai
Lounaaksi söimme pinaattikeittoa ja ystävän uutena vuotena lahjaksi tuomia omien kanojen munia.
Päivälliseksi viimeiset itsetehdyt lanttu- ja porkkanalaatikot.
Tiistai
Lounaaksi maistuivat hedelmät – kasa klementiinejä ja banaaneja upposi kiitettävästi
Päivällinen koostui porkkana– ja pinaattiletuista kera pussiperunasoseen sekä vihreän salaatin.
Keskiviikko
Lounaaksi syötiin Pirkka lohikeittoa, jota en ollutkaan ennen maistanutkaan – yllättävää kyllä se oli todella hyvää.
Mies halusi tehdä taas härkiksestä intialaishenkistä apetta ja kenelläkään ei tosiaankaan ollut mitään asiaa vastaan. Se on vain niin hyvää!
Torstai
Lounaaksi keskiviikolta tähteeksi jäänyttä härkistä.
Illalla lautaselle kasattiin kasvispyöryköitä, punajuurilaatikkoa ja remoulad-kastiketta.
Perjantai
Loppiainen ja ensimmäinen perjantai ilman kebabia ja punaviiniä.
Lounaaksi on valmiina tomaatti-mozzarellaravääntöä, (vuoronperään tomaatti- ja mozzarellaviipaleita, päälleväliinsekaan valkosipulia ja kreikkalaista yrttimaustetta. Grillivastusten alla uunissa hetki ja toinen hetki makujen tasautusta ennenkuin nautiskellaan ihan sellaisenaan (rapea patonki/sämpylä kruunaisi tämän herkun, mutta tonton-tammikuu…)
Perinteinen leffa-ilta on kuitenkin tarkoitus pitää, Esikoinen & Juniori saavat kebabinsa ja me tilaamme falafel-annokset. Punaviini korvautuu Sodastreamin light-colalla.
Toivottavasti on niin hyvä leffa, että siihen uppoaa täysillä ettei ehdi kaivata muita stimulantteja. Tässä tilanteessa hajuaistittomuus on hyvä, en haista kihisevän kuuman kebabin tulista tuoksua tai osaa kaivata punaviinin sieraimia helliviä aromeja.
Välipaloina on joka päivä on tullut syötyä mandariineja ja banaaneja, ananaskin on maistunut välipalaksi. Ruokarytmi on varsin säännöllinen, aamupala kasin pintaan, lounas puolen päivän jälkeen ja päivällinen kuuden maissa. Iltapalaa (hedelmiä/rahkaa/marjoja) tulee naposteltua telkkarin tai kirjan ääressä yhdeksän aikoihin.
Helppoahan tämä on ollut, oikeastaan ruoat on parempia kuin hei-paistan-tän-jauhelihan-ja-laitan-sekaan-mitä-kaapista-löytyy-kokkailut mitä yleensä isommin miettimättä tekee. Kaupassakaan ei ole tarvinnut käydä kuin kerran kun istuttiin alas ja mietittiin, mitä halutaan viikolla syödä.
Turjakkeen mielestä tuota härkis-kormaa voisi syödä vaikka joka päivä, mutta miksi muuttaa herkkujen herkku arkimössöksi sillä että sitä söisi liian usein? Netti ja lehdet on täynnä toinen toistaan innostavampia ideoita ja lihattomia reseptejä, tahdon kokeilla ja maistaa mahdollisimman monia makuja ja toivottavasti niistä löytyisi ruokia, jotka jäävät sitten loppuvuodeksikin ruokavalioomme.
Viikonlopuksi on suunnitteilla tonnikalapastaa lauantaille ja lohimedaljonkeja salaatin kera sunnuntaille. Lounaalle lupasi mies valmistaa munakoisoa fetajuustolla ja basilikalla.
Hitsi tää lihaton tammikuu on herkullinen!