Teeveestä tuttu: Palak Paneer
Tunnustan: katson aina CMorelta putkeen Neljän tähden illallisen viikon jaksot…
Viime viikolla Erika Vikman tarjosi Intiassa asuneen tätinsä avustuksella Intialaisen illallisen vierasjoukolleen ja yksi hänen ruokalajeistaan oli Palak Paneer. Herkku jota tilaamme joka kerta Intialaisessa ravintolassa käydessämme tai sieltä ruokaa kotiin tilatessamme.
Ällöttävän näköistä mössöä, mutta voi jeera miten hyvää!
Katsottuani jaksot päätin (ties monennenko kerran), että nyt minä kokeilen tuota herkkua tehdä itse. Ihme ja kumma tällä kertaa muistin kaupasta ostaakin pakastepinaattia ja leipäjuustoa, muut ainekset kyllä löytyvät kaapista normaalistikin.
Joten eikun hommiin.
Kaivoin ”jemmasta” esiin reseptin, joka lukiessa oli ”maistunut suussa hyvälle” ja sen mukaan aloin taikojani keittiössä tehdä:
PALAK PANEER
400 g paneer-juustoa tai leipäjuustoa tai tofua
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä
öljyä
1 tl jeera
1 tl chili
1 rkl jauhettuja korianterin siemeniä
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl garam masala
1 tl suola
1
450 g pakastepinaattia (kyllä, tämä on kätevämpi kuin alkaa tuoreen kanssa vääntämään)
½ dl kermaa
Kuumenna pannussa loraus oliiviöljyä ja herättele aromit pilpotuista valkosipulinkynsistä, inkivääristä ja mausteista. Kun pannulta kohoava tuoksu saa veden nousemaan kielelle, lisää pilkottu sipuli ja anna hautua rauhassa, niin että sipuli pehmenee ja sen makeus nousee esiin kunnolla.
Lisää tomaattipyree ja suola.
Lisää pinaatti ja anna småkoka (kuplia?) pienellä lämmöllä viitisentoista minuuttia.
Paloittele käyttämäsi juusto (ja halutessasi freesaa se öljyssä/voissa, niin että kuutiot saavat vähän väriä ja rapean pinnan. Juusto ei kuitenkaan saa sulaa.)
Lisää juustopalat sörsseliin ja perään vielä kerma, anna kuplia viitisen minuuttia.
Tämän annoksen ulkonäöllä ei ruokalajien missikisoja voiteta, mutta maku on to-del-la hyvä.
Palak Paneerin voi tarjota riisin kanssa, mutta ilman sitäkin, ihan sellaisenaan ruoka maistuu.
Muista kuitenkin, että Naan- tai muu pehmeä leipä on todennäköisesti tarpeen, koska tulet haluamaan kaapia viimeisenkin pisaran lautaselta suuhusi.Toki jos syöt yksinäsi, niin ainahan sen lautasen voi nuolla…