Sano muikku!
Ystävä laittoi viestiä, että olisi tarjolla aamulla nuotasta nostettua muikkua, jos niinkuin kiinnostaisi.
Minuahan kiinnosti ja pyysin häntä varaamaan minulle 5 kiloa eväkästä. Noudin sankollisen (hups, en ihan tainnut osata miettiä miten paljon 5 kg onkaan) ja sitten vasta aloin miettiä, että mitäpä näistä tekisin.
Urakan ensimmäinen osa oli kalojen puhdistus. Onneksi muikkua ei sinällään tarvitse perata, mutta suolistaa kuitenkin ja viidessä kilossa (yllätys!) on aikamoinen homma. Ja mieshän ei voinut hommaan osallistua, koska ei raakaa kalaa pysty koskettamaan ja kertakäyttöhanskat olivat lopussa/hukassa.
Puolitoista tuntia nypelsin peukalo nilellä kalamäärää ja keittiön kaukaa kiertävät perheenjäsenet onnittelivat minua hajuaisin puutteesta, kuulema tuoksu oli kovin kalainen!
Lopulta putsaus oli lopussa ja kasa muikunpäitä tuijotteli minua sisuksineen lavuaarista. Kannoin kasan pihalle, hyvää ruokahalua vaan harakat ja varikset.
Näin kauniina kiiltelivät putsatut fisut.
Ensimmäiseksi kasasin muikkuja, sipulia ja tomaatteja kerroksittain uunivuokaan, väleihin ropsin sitruunapippuria ja suolaa, päälle roiskin chilistä tomaattikastiketta ja työnsin vuokan niineenhyvineen leivinuunin lämpöön.
Seuraavaksi pesin taloudesta löytyvät tyhjät lasipurkit kansineen ja täytin ne puoleen väliin muikuilla.
Päälle 1 rkl tomaattipyreetä, 1 rkl ketsuppia, 1 rkl ruokaöljyä, 1tl merisuolaa, 1 rkl pilkottua sipulia, 1 tl sokeria ja yksi valkopippuri.
Mausteiden päälle lisää muikkuja, purkki melkein täyteen. Kansi kiinni ja korkeareunaiselle pellille kylmään uuniin.
Lämpötila 120 astetta. Kun purkissa alkaa kuplia, lämpö alennetaan 100 asteeseen. Ja sitten purkit unohdetaan uuniin ainakin puoleksi päivää, ei haittaa vaikka päiväksi.
Aikaisintaan viiden-kuuden tunnin muhimisen jälkeen lämpö nollille ja purkkien annetaan jäähtyä kunnolla.
Voilá, sinulla on nyt siististi umpioituja muikkusäilykkeitä, jotka maistuvat paremmalle kuin mikään mitä kaupasta saisit ostettuna! Kuvassa olevat purkit on juuri laitettu uuniin. Kypsänä näky on huomattavasti herkullisempi.
Viidessä kilossa muikkuja on ihan pirusti kalaa, joten niitä riitti mieshenkilöiden toiveena esitettyihin paistettuihin muikkuihinkin.
Fisut kieriteltiin ruisjauho-suola-sitruunapippuriseoksessa ja paistettiin kuumalla pannulla voi-öljyseoksessa.
Tarjoillaan perunasoseen kera tai katoavat kyllä ihan sormisyötävinäkin.