GastroPanel eli mitä verikoe voi kertoa mahalaukun/suoliston terveydestä
I Love Me -messuilla lokakuussa kävin mittauttamassa luuntiheyteni Biohitin pisteessä ja minulle tarjottiin mahdollisuutta myös Gastropanel-testiin, joka kertoo vatsan terveydentilasta monta asiaa. Testi on simppeli verikoe, mutta sitä ennen täytyy paastota 4 tuntia, joten messuilla testi jäi tekemättä.
Biohit kiertää ympäri Suomea tarjoamassa mahdollisuutta testeihinsä ja kun testipäivä marraskuussa järjestettiin Joensuun Uuden Apteekin tiloissa, varasin ajan luvattuun Gastopanel-verikokeeseen.
Neljän tunnin paasto ei paljon normaalipäivää hetkauta, oma aikani oli kello 11 aamupäivällä, olisin siis ehtinyt hyvin nauttia varhaisen aamiaisenkin, mutta jätin sen väliin. Söin illalla normaalin iltapalan eikä aamupäivällä ehtinyt tulla edes nälkä (mutta kyllä maistui se kahvikupillinen verikokeen jälkeen hyvälle!)
Messuilta tuttu Noora vastaanotti minut iloisesti hymyillen ja kertoi Joensuulaisten olevan tosi kiinnostuneita tarjolla olevista mittauksista – hän oli jatkanut päiväänsä niin aamusta kuin illastakin, että mahdollisimman moni halukas ajan itselleen saisi.
Esitiedoiksi järjestelmään kysyttiin mm. vatsaoireista, närästyksestä, närästyslääkkeiden ja tulehduskipulääkkeiden käytöstä ja onko hoidettu helikobakteeria. Sain myös infoa siitä, mitä verikokeesta tutkitaan.
GastroPanel on yksinkertainen verikoe, jonka perusteella määritetään Pepsinogeeni I-, II- ja Gastriini-17 -pitoisuudet sekä Helicobacter pylorin vasta-ainetaso.
Testi tunnistaa luotettavasti onko mahalaukun limakalvo terve vai ei. Yleensähän kun menee valittamaan närästystä, omituisia, epämääräisiä vatsaoireita on ensimmäinen tutkimus inha ”letkun nieleminen”, mutta jos ajatus gastroskopiasta (vatsalaukuntähystys) pelottaa, on tämä oiva tapa tarkistaa onko se tarpeellinen.
Pepsinogeeni- ja Gastriini-17 – pitoisuudet kuvaavat koko mahalaukun tilaa ja toimintaa. Ja Helikobacter pylor vasta-ainetaso kertoo tietysti onko suolistossa Helikobakteeri vai ei. Helikobakteeri harvemmin vaivaa nuoria Suomessa, mutta yli kuusikymppisillä sitä tavataan useammin.
Suoraan Biohitin nettisivuilta:
”GastroPanel antaa luotettavat diagnoosit:
- Mahalaukun toiminnallinen/orgaaninen dyspepsia. Kun mahalaukun limakalvo on terve, on vatsavaivojen syy toiminnallinen dyspepsia tai muu kuin mahalaukun sairaus
- Helikobakteeri-tulehdus
- Atrofinen gastriitti (mahalaukun limakalvon vaurio ja vakava toiminnan häiriö) sekä todennäköisyydet mahalaukun korpus- ja antrumosien limakalvon eri tiloista (normaali, gastriitti tai atrofinen gastriitti)”
Testin perusteella selviää riski mahalaukun syöpään, B12-vitamiinivajeeseen, maha- ja pohjukaissuolihaavatautiin (kauhea sanahirviö!), refluksitautiin & sen komplikaatioon Barretin ruokatorveen.
Mutta itse testi on siis verikoe kyynärtaipeesta – sitä montako putkiloa otettiin ja millaisella neulalla se tehtiin, jää arvoitukseksi, koska en vain kertakaikkisesti kestä nähdä neulaa puhkaisemassa ihoa, en omaani enkä kenenkään muun. Verinäyte lähtee laboratorioon ja lääkäri tutkii sen, tuloksien saamiseen menee pari viikkoa.
Mikäli testitulos on normaali, tarkoittaa se sitä, että mahalaukun limakalvo toimii oikein ja on terve. Mikäli jotain kotikonstein korjattavaa löytyy, saan siitä tiedon ja ohjeet lääkäriltä ja mikäli testissä näkyy jotain jatkotutkimuksia edellytävää, ohjeistaa lääkäri niidenkin suhteen.
Oma varsin perusteellisesti tutkittu suolistoni alkoi oireilla pitkän rauhallisen jakson jälkeen epäonnisen Salazopyrin lääkekokeilun seurauksena. Vatsaongelmahistoriani vuoksi tiedän, että jos lääkärille asiasta mainitsen, niin se on suorilta lähete letkunnielentään ja se ei suoraan sanoen huvita pätkääkään. Niinpä tämä Gastropanel-tutkimus on tervetullut keino selvittää, mikä tilanne on ja välttyä ”turhalta” gastroskopialta, mikäli mitään hälyttävää ei ilmene.
Se on vain sitten rukattava ruokavaliota taas :)
Lisätietoja GastroPanel -tutkimuksesta löytyy täältä ja Biohitin muista tutkimuksista taas täältä.
**tutkimus saatu bloginäkyvyyttä vastaan**