Ilmakasveihin ihastunut

IMG_0032.JPGViime viikolla sain viimeinkin postissa tilaamani ilmakasvit.
Olin pitkin kesää ja alkusyksyä törmäillyt näihin viehkoihin ”loiskasveihin” siellä sun täällä ja viehättynyt niistä kohtaaminen kohtaamiselta enemmän. Ajatus viherkasvista, joka ei tarvitse mullanvaihtoja eikä pikkukemistin testipakkausta lannoituksen saamiseksi kohdilleen sykäytti laiskansutjakkaa sieluani, joten kun viimein näitä tuli Viherpeukaloiden nettikauppaan myyntiin tilasin oitis omani.

IMG_5066.JPG

Ilmakasvit, eli Tillandsiat kuuluvat ananaskasvien heimoon ja niitä esiintyy luonnonvaraisina lähinnä trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla Ameriikan ihmemaassa. Suurin osa tillandsioista on päällyskasveja, eli ne kasvavat puiden rungoilla ja oksilla. Juurten ainoa tehtävä on sitoa ne isäntäkasviin, joten kotioloissa niitä voi laittaa kasvamaan lähes minne tahansa!
Simpukankuoriin, oksiin, koristekantoihin, lasiastioihin…mielikuvitus on rajana! 
Ilmakasvit eivät siis käytä juuriaan ravinteiden tai veden hyödyntämiseen vaan ne saavat luonnossa kaiken tarvitsemansa ilmasta käsin sateen ja erilaisen putoavan orgaanisen aineksen muodossa. Kotioloissa olisi aika huolestuttavaa, jos ilmankosteus olisi niin kostea, että kasvit kukoistaisivat puhumattakaan putoilevasta orgaanisesta aineesta, joten Tillandsioiden hyvinvointi on varmistetta toisin keinoin.

IMG_0817.JPGKäytyäni pörhiläiset postista laitoin ne heti kylpyyn, kasveja suositellaankin kylvetettävän kerran viikossa (tai kerran kahdessa viikossa, ohjeet vaihtelevat) ja vedessä lillumisen jälkeen ne on kuivatettava hyvin alassuin, ettei lehtien juureen jäisi liikaa kosteutta mädättämään kasvia.
Kun kasvi on sitten esillä mihin se sitten sijoitetaankaan, sitä on hyvä sumutella parin-kolmen päivän välein – mitä aurinkoisempi ja kuumempi paikka, sitä useammin – mutta taas pitää muistaa, ettei ylikastele ja sitämyöten mädätä pörhiläistään.
Parin viikon välein sumutusveteen lisätään mietoa lannoitetta ja näillä simppeleillä hoito-ohjeilla kasvien pitäisi viihtyä ja viihdyttää katsojiaankin kauneudellaan.

IMG_1355 2.JPGOlin aiemmin jo tilannut tällaisia ripustettavia lasipalleroita ajatuksena rakennella niihin jotain jouluista, mutta niistä tulikin nyt Tillandsioitteni koteja. Saattaa olla, että laitan tuohon pohjalle jotain koristehiekkaa, helmiä tahi muuta lisärekvisiittaa, mutta näin alkuun näyttävät kauniilta ihan itsekseen.

IMG_1452 2.JPG

IMG_1995 2.JPGRipustin ilmakasvini lasipalloissaan olohuoneen erkkeriin viime talvena askartelemieni paperinarupallojen sekaan. Jäävät ehkä hiukkasen näkymättömiksi, joten sijoituspaikkakin voi vielä muuttua. Voisivat olla varsin veikeitä vaikka kylppärissäkin!

IMG_0416.JPG

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *