Petina Gappah: Muistojen kirja

IMG_7659.JPG

Muistojen kirja hehkui kirjaston hyllyssä niin, että lainasin sen edes lukematta takakannen esittelytekstejä. Ja hyvä niin.

Zimbabwelainen kirjailija, kirjallisuus ja kulttuurikin ovat minulle tuntemattomia ja lukukokemus antoi pienen välähdyksen maan elämästä, missä  nykyisyys kulkee käsi kädessä vanhojen tapojen  ja taikauskon kanssa.

Kirjan päähenkilö, albiinonainen Memory (alkuteoksen nimi the Book of Memory) päätyi 9-vuotiaana vanhempiensa myymänä tuntemattoman valkoihoisen miehen huomaan ja nyt hän istuu vankilassa kuolemantuomittuna samaisen miehen murhasta.
Memoryn asianajajan pyynnöstä hän kirjoittaa muistonsa tarinaksi amerikkalaiselle journalistille toivoen, että tätä kautta hänen tuomionsa lievennettäisiin tai peräti kumottaisiin.

Kerronta on rehevää, lukiessa haistaa ja maistaa Memoryn muistot, oli elämä vapaudessa tai vankilassa. Yhteiskunnan tarina kietoutuu yksilön tarinaan, Gappah puhuu Zimbabwesta sydämen lämmöllä vaikka poliittinen tilanne ja yhteiskunta saavatkin hienovaraista kritiikkiä.

Monitasoista tarinaa oli kiehtovaa lukea, samanaikaiseisti olin ”sisällä” Memoryn elämässä, mutta silti katselin ulkopuolelta.
Virkistävän erilainen kirja!

Helmet-lukuhaasteessa sijoitin kohtaan 41. Valitsin kirjan sattumanvaraisesti

PS: Vielä tänään ehdit osallistua Ystävänpäivän kirja-arvontaan!

kulttuuri suosittelen kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *