Sano muikku!

Ystävä laittoi viestiä, että olisi tarjolla aamulla nuotasta nostettua muikkua, jos niinkuin kiinnostaisi.

Minuahan kiinnosti ja pyysin häntä varaamaan minulle 5 kiloa eväkästä. Noudin sankollisen (hups, en ihan tainnut osata miettiä miten paljon 5 kg onkaan) ja sitten vasta aloin miettiä, että mitäpä näistä tekisin.

Urakan ensimmäinen osa oli kalojen puhdistus. Onneksi muikkua ei sinällään tarvitse perata, mutta suolistaa kuitenkin ja viidessä kilossa (yllätys!) on aikamoinen homma. Ja mieshän ei voinut hommaan osallistua, koska ei raakaa kalaa pysty koskettamaan ja kertakäyttöhanskat olivat lopussa/hukassa.
Puolitoista tuntia nypelsin peukalo nilellä kalamäärää ja keittiön kaukaa kiertävät perheenjäsenet onnittelivat minua hajuaisin puutteesta, kuulema tuoksu oli kovin kalainen!
Lopulta putsaus oli lopussa ja kasa muikunpäitä tuijotteli minua sisuksineen lavuaarista. Kannoin kasan pihalle, hyvää ruokahalua vaan harakat ja varikset.


Näin kauniina kiiltelivät putsatut fisut.

Ensimmäiseksi kasasin muikkuja, sipulia ja tomaatteja kerroksittain uunivuokaan, väleihin ropsin sitruunapippuria ja suolaa, päälle roiskin chilistä tomaattikastiketta ja työnsin vuokan niineenhyvineen leivinuunin lämpöön.

Seuraavaksi pesin taloudesta löytyvät tyhjät lasipurkit kansineen ja täytin ne puoleen väliin muikuilla.

Päälle 1 rkl tomaattipyreetä,  1 rkl ketsuppia,  1 rkl ruokaöljyä, 1tl merisuolaa, 1 rkl pilkottua sipulia, 1 tl sokeria ja yksi valkopippuri.

Mausteiden päälle lisää muikkuja, purkki melkein täyteen. Kansi kiinni ja korkeareunaiselle pellille kylmään uuniin.

Lämpötila 120 astetta. Kun purkissa alkaa kuplia, lämpö alennetaan 100 asteeseen. Ja sitten purkit unohdetaan uuniin ainakin puoleksi päivää, ei haittaa vaikka päiväksi.
Aikaisintaan viiden-kuuden tunnin muhimisen jälkeen lämpö nollille ja purkkien annetaan jäähtyä kunnolla.
Voilá, sinulla on nyt siististi umpioituja muikkusäilykkeitä, jotka maistuvat paremmalle kuin mikään mitä kaupasta saisit ostettuna! Kuvassa olevat purkit on juuri laitettu uuniin. Kypsänä näky on huomattavasti herkullisempi.

Viidessä kilossa muikkuja on ihan pirusti kalaa, joten niitä riitti mieshenkilöiden toiveena esitettyihin paistettuihin  muikkuihinkin.
Fisut kieriteltiin ruisjauho-suola-sitruunapippuriseoksessa ja paistettiin kuumalla pannulla voi-öljyseoksessa.

Tarjoillaan perunasoseen kera tai katoavat kyllä ihan sormisyötävinäkin.

 

Kommentit

Yhtä sirkusta!

Muikut on ihan parhaita!! Mä ostan aina perattuna ne kaupasta. En ole koskaan perannut kalaa :). Kerran sain työkaverilta muikkuja, hän perkasi ne minulle heh

Suttastiina

No mitäs sitä turhaa työtä, jos ilmankin pääsee!

 

HM
rakastan rakastan

Ooh, mäkin tykkäisin jos joku vain perkais ne ensiksi. Sä olet kyllä ollut todella ahkerana. Mulla on henkinen allergia raa'an kalan käsittelyyn :( Voissa paistetut muikut kyllä maistuisi!

Iloista viikonloppua sinulle!

Suttastiina

Paistetut muikut on kyllä possuhyviä!

Tälläkertaa tosin nuo umpioidut fisut onnistuivat niin hyvin ettei ikinä! Parasta pitkään aikaan. Jopa nuori Herra 18vee totesi niihin tulevan himo!

mukavaa viikonloppua teillekin ja karvakuonolle rapsutuksia.

jennajohannasi
Pirtti

Oiiiiiiiih mitä herkkuja! Mä syön ihan liian vähän kalaa kun en oikein osaa valmistaa mitään.. Aina vaan kalasoppa tai uunilohi. Pitää ehkä pyytää äitiä opettaan miten perataan kala :D

Suttastiina

Muikuista on helppo aloittaa, niitä ei tarvitse edes suomustaa!

Just laskeskelin, että 5 kg muikkuja maksoi 20 euroa ja siitä määrästä syöty nyt kaksi 3h päivällinen, kaksi  2h lounasta ja noita umpioituja tomaattimuikuja jäi kotiin 6 purkkia, yhden purkin vein anopintekeleelle ja yhden vanhemmilleni.

Yks lohifile maksaa saman ja katoaa yhdellä päivällisellä.

HPöllö (Ei varmistettu) https://helvetinpollo.blogspot.fi/

Muut miehet ostavat vaimoilleen/tyttöystävilleen lahjoiksi hajuvesiä ja ihania alusvaatteita yms.
Minut saa onnelliseksi, kun tuo pienen purkillisen tönkkösuolattuja muikkuja.... Niitä ei nimittäin usein saa.
Voiko sen suurempaa rakkaudenosoitusta nainen puolisoltaan saada? :)

Suttastiina

Ukki teki aina neulamuikuista "tönkkösuolattuja" ja ne maistuivat ihanalle. Todellakin harvinaista herkkua!
Kalamarkkinoilta saa joskus paistettuja neulamuikkuja ja nekin vievät kielen mennessään.

HPöllö (Ei varmistettu)

Paistetut neulamuikut on myös ihania - se vaan kun missään ei nykyään saa olla kunnolla suolaa, niin nekin on vähän...hmm... mauttomia... Mun mielestä kaurapuuro ja kala pitää suolata kunnolla :D
Siksi kai niistä tönkkösuolatuista niin tykkäänkin :) Täällä Hämeessä niiden saanti on vaan vähän huonoa.

Kommentoi