TNF-alfa estäjä

img_2204_0.jpg

Ei mulla nyt oikeestaan tällä hetkellä ole mikään nivel kipeenä…AUTS – AI- AIIIIIH- ON-SE-JA-SE-JA AUTS SE!!! Jep – kovin oli taitava Herra Tohtori löytämään ne kiljuvat nivelet meikäläisen kropasta, mutta en ottanut kortisonipiikkejä mihinkään kohtaan koska pärjään ilmankin näin lomalla (ja pian työttömänä).

Lääkäri kertoi Kelan nyt kiristäneen kriteerejään, minkä seurauksena myös hylsyjä on tullut biologisten lääkkeiden korvausta haettaessa. Hän oli kuitenkin sitä mieltä, että minulla on tosi hyvät mahdollisuudet hyväksyvä päätös saada ja itsekin mieluumin kyllä ottaisin itsepistettävän lääkkeen kuin kävisin parin viikon välein sairaalassa tiputuksessa.
Päädyimmekin siihen, että lääkäri lähettää B-lausunnon pikaisesti Kelalle ja sittenpä vain odotellaan. Mikäli päätös on positiivinen, ensimmäinen pistos hoidetaan sairaalassa ja sen jälkeen hoidan homman itse kotona. Mikäli päätös on negatiivinen, aloitamme lääkityksen sairaalassa. 

Sain mukaani nivaskan esitteitä vaikka tulevaa lääkitystä ei vielä spesifioitu, mutta todennäköisesti aloitan joko Embrelin tai Simponin.

Molemmat lääkkeet ovat ns. TNF-salpaajia. Ai mikä TNF?? TNF on lyhennys sanasta Tuumorinekroositekijä alfa ja se on tulehdusreaktion syntyyn vaikuttava välittäjäaine eli sytokiini. 
TNF-alfa on pääasiassa makrofagien erittämä proteiini, joka osallistuu tulehdusreaktion lisäksi monenlaisiin biologisiin prosesseihin ( mm. solunjakautuminen, rasva-aineiden metaboliaan ja verihyytymän muodostukseen ) Biologiset lääkkeet ovat täsmälääkeitä jotka ovat geeniteknologian avulla tuotettuja proteiinia. Tämä proteiini vaikuttaa tulehdustilassa, myös reuman tulehdustilassa, keskeisen välittäjäaineen tai solun toimintaan.(Wikipedia)

Koska biologiset TNF-alfaa estävät lääkkeet vähentävät täsmällisesti tämän tulehdusvälittäjäaineen määrää, ne myös huomattavasti alentavat taudin aktiviteettia ja joskus sammuttavat sen kokonaan.

Vaikeita sanoja ja käsitteitä kun ei tuo biologia ole koskaan ollut lempiaineita, mutta asia saa luvan aueta, joko itse tutkimalla tai apua pyytämällä osaavammilta. Vuoden vaihteeseen mennessä toiveissa on päätös saada joten onhan tässä aikaa tutkiskella, kysellä ja vertailla kokemuksia eri foorumeissa.

Toiveikkaaksi koen itseni, vaikka pikkuisen pelottaa/jännittääkin!

PS: labrakokeiden tulokset olivat oivalliset, kaikki minkä piti olla negatiivista sitä oli, eli ei ollut tuperkkeliä, hepatiittiä eikä HIViäkään ja muut arvot kirkkaasti ohjearvojen välissä 🙂

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *