Ajatuksia menestymisestä ja onnistumisesta

”Menestyminen ei välttämättä vaadi suuria ponnistuksia. Riittää, että muut suoriutuvat huonommin. Menestyminen on aina vertailua muihin. Onnistuminen on sen sijaan vertailua itseen. Onnistuminen on sitä, että tekee omat tehtävänsä niin hyvin kuin kulloinkin voi.”

(Pekka Seppänen)

Minua voisi pitää monessa asiassa hyvänä. Minulla on myös monia taitoja. Kuitenkaan en ole oikeastaan millään mittapuilla menestynyt. En ole osannut, halunnut tai jaksanut pukea taitojani menestyksen vaatimaan muottiin. Olen kulkenut aina omia omituisia kiertopolkujani.

Toki olen pärjännyt ihan kohtalaisesti. Turvaa itselleni tuo se, että olen esimerkiksi useimmiten onnistunut saamaan mielekkäitä töitä, kun olen sellaisia halunnut, olen päässyt elämäni aikana moneen kivaan opiskelupaikkaan, valmistunut niistä kiitettävin arvosanoin sekä onnistunut seurustelemaan kymmenen vuotta saman rakkaan ihmisen kanssa.

Menestyminen tarkoittaa varmastikin eri ihmisille eri asioita, mutta itse tarkoitan sillä lähinnä normaalia parempaa palkkaa, sitä että on laajasti arvostettu ja maineikas tai että saa haluamansa työn kuin työn sormia napsauttamalla.

Usein vaivaan päätäni sillä, miten voisin menestyä paremmin. Olisihan mukavaa olla rikas ja saada unelmien työpaikka. Mietin esimerkiksi, miksi niin latteat ja huonosti kirjoitetut jutut saavat näkyvyyttä somessa, miksi joku sivistymätön tai suorastaan juntti ihminen saa niin paljon sananvaltaa mediassa (tai pääsee Yhdysvaltain presidentiksi), miksi sellaiset alat, joita itse arvostan, ovat huonosti palkattuja ja yhteiskunnallisesti vain vähän esille nostettuja tai arvostettuja ja sitten taas sellaisissa töissä, jotka ovat omasta mielestäni ”täysin höpöhöpöä”, saa tienattua valtavan omaisuuden tai miksi pelkällä nuoruudella ja kauneudella voi päästä niin monessa asiassa niin pitkälle

Joskus saatan olla jopa katkera edellä mainittujen asioiden takia. Sitten kuitenkin muistutan itselleni, että menestyäkseen on usein tingittävä monista asioista, usein jopa omista laatukriteereistä ja osattava luovia alan vaatimilla ehdoilla. Monesti menestyminen nykypäivänä tarkoittaa myös sitä, että sen saavuttanut ihminen on käyttänyt ihan kaiken aikansa menestymisen tavoittelulle. Joskus menestyminen voi myös olla ihan silkkaa sattumaa tai sitä että olet ”nuori, kaunis ja oikeaan aikaan oikeassa paikassa”.

Menestys sinällään ei välttämättä ole hyvä tai huono asia. Se ei välttämättä myöskään muuta menestyjän elämää suuntaan tai toiseen, jos menestys on tullut ”siinä työn ohessa”, mutta menestyjien kadehtiminen voi tehdä ihmisen onnettomaksi. On aivan ajan hukkaa tavoitella jotakin niin abstraktia asiaa, saatika kadehtia muita. On hyvä muistuttaa itselle (itseni mukaan lukien), että voin olla hyvä ja riittävä, vaikken ole taloudellisesti tai maineeltani menestynyt, mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan.Menestys ei myöskään sellaisenaan tuo onnea. Miltä tuntuisi olla vaikkapa menestyskirjailija sellaisella kirjalla, joka omasta mielestäsi on ihan täysi paska?

Jos lähtee tekemään asioita maineen, menestymisen ja muihin vertailemisen kautta, saattaa kulkea täysin väärään suuntaan ja aina vain kauemmas siitä, miten oikeasti haluaisi elää. Lisäksi menestys on usein hyvin ohimenevää, eikä tosiaan oikeastaan kerro vielä mistään mitään.

Onnistuminen sen sijaan vaatii jatkuvaa oman itsen haastamista. Olisi tärkeää tehdä niitä asioita, joita arvostaa ja jotka kokee merkityksellisiksi, ja luottaa siihen, että asiat järjestyvät sitä kautta. Joskus on tarve levolle ja toisinaan tärkeää on saada tunne siitä, että menee elämässä eteenpäin ja suoraan haasteita kohti. Tällä oman itsen kuuntelulla ei ole mitään tekemistä menestymisen kanssa. Menestys tulee, jos tulee.

Onnistuminen tarkoittaa jokaiselle eri asiaa. Jollekin onnistuminen voi olla sitä, että saa päivän tiskit tiskattua tai käytyä kaupassa, jollekin se voi olla sitä, että on ystävällinen työkavereille vaikka on väsynyt ja menkkapäissään tai se, että soittaa jonkin vaikean puhelun tai että hoitaa jonkin pitkään vaivanneen asian. Parasta onnistumisissa on se, että ne ovat kaikille mahdollisia ja kaikkien saavutettavissa. Ja huom. onnistumisia tulee vain, jos välillä epäonnistuu, tämä on myös hyvä muistaa.

Näin ollen:

  • Olen onnistunut ”tanssijana”,  kun opin jotain uutta, siedän turhautumista ja epäonnistumista, nautin tekemisestä tai saan ylipäänsä mentyä säännöllisesti treeneihin.
  • Onnistunut oma blogikirjoitus on minulle sellainen, joka mahdollisesti herättää keskustelua, jota kirjoittaessa olen oppinut jotakin uutta ja jossa on mielestäni sisältöä ja olen saanut sanottua jotakin olennaista jostakin ja joka ilahduttaa minua vielä vuosienkin päästä.
  • Onnistunut arkipäivä on minulle sellainen, että olen uskaltanut haastaa itseäni, ponnistellut ja ollut menemättä sieltä, mistä aita on matalin ja kokenut sitä kautta ehkä jonkinlaista flowta työskennellessäni. Onnistunut arki on myös sitä, etten vaivu yksin ollessa turhaan itsesääliin, vaan osaan ajatuksen voimalla ja omalla toiminnalla nostaa itseni suosta ja lähteä taas eteenpäin.
  • Onnistunut viikko on minulle tällä hetkellä sellainen, että uskallan olla mahdollisimman paljon sillä kliseisellä ”epämukavuusalueella” ja että olen nähnyt ja kokenut jotain uutta ja vähän seikkaillut ja että olen jaksanut olla ystävällinen ja kiva, vaikka olisin ollut huonolla tuulella.

Mistä sinä saat onnistumisen tunnetta?

Kuva: Gesina Sundström

hyvinvointi ajattelin-tanaan hyva-olo tyo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *