Uuniperunat herkkutäytteellä

Tämä ruoka syntyi vähän vahingossa, kun aloin tekemään uuniperunoille täytettä jääkaapin jämäaineksista. Siitä tulikin yllättäen niin herkullista, että kirjoitin reseptin ylös. Kyseessä on helppo ja vaivaton ruoka, jonka jaksaa tehdä vielä pitkänkin päivän jälkeen.

Rakastan uuniperunoita ja mielestäni ne ovat yksiä parhaita kylmien ilmojen ruokia.  Mausteiset kikherneet yhdistettynä tuhdin juustoiseen kastikkeeseen uuniperunan sisällä, aika täydellistä. Kastike maistuu hämmentävän paljon vuohenjuustolta, joten sen ystäville iso suositus.

Ps. Pimenevät päivät ovat aiheuttaneet ongelmia kuvauksen kanssa ja hyviä kuvia on tosi vaikea saada. Pahoittelut siis tästä kökkölaadusta.

Uuniperunat herkkutäytteellä

Ainekset (4 annosta)

4-6
Rosamunda-perunaa (isoa)
Kikhernetäyte
2 rkl
öljyä
1-2
valkosipulinkynttä
1 purkki
kikherneitä suolaliemessä
1/2
kesäkurpitsa
1 tl
harissa-kuivamaustetta (myös tahna käy)
1/2 tl
kurkumaa
suolaa ja mustapippuria
Juustoinen kastike
1 purkki
kaurafraichea
2/3 pakettia
Violifen Greek White blockia
1/2
sitruunan mehu
1 tl
kuivattua karhunlaukkaa
suolaa ja mustapippuria
lehtipersiljaa
1 h 15 min
{
AKTIIVINEN 15 min
PASSIIVINEN 1 h

Tee näin:

  1. Huuhtele perunat ja pistele niihin haarukalla reikiä. Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla n. tunti.
  2. Pilko valkosipulinkynsi ja kuullota hetki öljyssä. Lisää valutetut kikherneet.
  3. Pilko kesäkurpitsa ja lisää pannulle. Mausta harissalla, kurkumalla, suolalla ja mustapippurilla. Paista hetki, jotta kikherneet ja kesäkurpitsa saavat väriä.
  4. Murustele Violifen Greek white -juusto kaurafraichen sekaan. Mausta sitruunan mehulla, karhunlaukalla, suolalla ja mustapippurilla.
  5. Uuniperunoiden ollessa kypsiä, lisää kikhernetäyte sekä juustoinen kastike perunoiden päälle. Viimeistele lehtipersiljalla.
Koti Ruoka ja juoma

Rouskuohratto

Äitini oli ehtinyt sienimetsälle ja toi meille mukanaan ihania valmiiksi ryöpättyjä rouskuja. Olen enimmäkseen kokkailut suppilovahveroista ja kantarelleista, mutta myös rouskut osoittautuivat erittäin herkullisiksi. En ole vielä tänä syksynä tehnyt ehdottomasti tähän vuodenaikaan kuuluvaa ohrattoa, joten nyt oli sen aika. Ruuasta tuli ihanan täyteläistä ja herkullista. Tällaista ruokaa voisin syödä vaikka jokaisena syksyisenä iltana, nam.

Olen pyrkinyt vähentämään riisin käyttöä, joten sen sijaan olen käyttänyt suomalaisia ohrasuurimoita niiden ekologisuuden sekä ravintopitoisuuden vuoksi. Ohrasuurimoissa on hyvin proteiinia eli sitäkään ei tarvitse välttämättä erikseen lisätä. Näppärää ja herkullista!

Rouskuohratto

Ainekset (4 annosta)

12 dl
vettä
1
kasvisliemikuutio
1
sipuli
2-3
valkosipulinkynttä
3-4 nokaretta
margariinia
4 dl
ryöpättyjä rouskuja (voi korvata muilla sienillä)
3 dl
esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
1 purkki
påMACKAN maustamatonta tuorejuustoa (Oatly)
3 rkl
sitruunan mehua
1/2 tl
roseepippuria murskattuna
2 tl
karhunlaukkaa
1/3 tl
muskottipähkinää
2 rkl
ruohosipulia pilkottuna
suolaa ja mustapippuria

Tee näin:

  1. Kiehauta kasvisliemi ja pidä lämpöisenä.
  2. Pilko sipulit ja valkosipulinkynnet.
  3. Kuullota sipuleita margariinissa hetki ja lisää (pilkotut ja ryöpätyt) rouskut. Jatka kevyttä paistamista n. 10 min. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta sivuun.
  4. Kuullota ohranjyviä margariinissa hetki ja lisää sen jälkeen kasvislientä pienissä erissä niin, että edellinen neste ehtii lähes imeytyä. Jatka tätä siihen asti, että 2/3 liemestä on lisätty.
  5. Kaada sieni-sipuliseos ohraton sekaan. Lisää loput liemestä osissa.
  6. Ohrasuurimoiden ollessa kypsiä sekoita sekaan tuorejuusto ja nokare margariinia.
  7. Mausta sitruunan mehulla, rouhitulla roseepippurilla, ruohosipulilla, karhunlaukalla sekä muskottipähkinällä.
  8. Lisää suola ja mustapippuri. Ohratto saa jäädä hieman juoksevaksi ja täyteläisen paksuksi.
Koti Ruoka ja juoma