Paahdettu kurkuma-kasvissosekeitto

Lapsuusajan lempiruokani oli äidin tekemä kasvissosekeitto, josta tämä resepti on saanut inspiraationsa. 90-luvulla keitossa ei tosin ollut tuoretta kurkumaa tai inkivääriä, mutta tähän 2019 vuoden versioon ne sopivat oikein hyvin. Uunissa paahdetut juurekset antavat keitolle ihanan syvän maun ja terveellisyydestään huolimatta ruoka on todella herkullista. Keitossa on käytetty satokauden juureksia ja kasviksia, jonka ansiosta se on varsin edullinen sekä ekologinen.

Rakastan kurkumaa, mutta en rakasta sen värjäävää ominaisuutta keittiön pinnoilla tai sormissa. Suosittelen siis käyttämään suojahansikkaita ja suojaamaan keittiön pinnat, ettei käy niin kuin meillä, nimimerkillä Sormenpäät edelleen keltaiset, vaikka tein keiton toissapäivänä. Kurkuma on kuitenkin sotkun arvoista!

En halunnut muussata kikherneitä keiton sekaan, vaan tein niistä ja cashewpähkinöistä rapean hakkeluksen. Lopputulos oli kaunis, ja hakkelus sopi erinomaisesti pehmeän keiton päälle.

Tajusin, että en ole lisännyt tänne vielä ainuttakaan pastareseptiä, vaikka pastaruuat ovat ihan lemppareita ja niitä tulee syötyä lähes viikoittain. Ehkäpä siis seuraava lisäys on joku ihana ja täyteläinen pastaresepti!

Paahdettu kurkuma-kasvissosekeitto

Ainekset

1 pieni
palsternakka
1 pieni
bataatti
2
perunaa
2
porkkanaa
1
sipuli
3-4
valkosipulinkynttä
6 rkl
oliiviöljyä
1 rkl
agavesiirappia
1/2
punainen chili
10 cm pätkä
tuoretta kurkumaa
peukalon pään kokoinen pala
tuoretta inkivääriä
7 dl
vettä
1
kasvisliemikuutio
2,5 dl
kaurakermaa
3 rkl
ravintohiivahiutaleita
6-7 rouhaisua
merisuolaa ja mustapippuria
tuoretta lehtipersiljaa
Kikherne-cashew-hakkelus
1 purkki
valmiita kikherneitä
tilkka
öljyä
1 pieni
valkosipulinkynsi
pieni pala
tuoretta kurkumaa
1/3
punaista chiliä
1,5 dl
cashewpähkinöitä
muutama rouhaisu
merisuolaa ja mustapippuria

Tee näin:

  1. Kuori ja pilko juurekset ja kasvikset. Hitaasti kypsyvät (porkkana ja peruna) pienemmiksi ja nopeammin kypsyvät (palsternakka, bataatti ja sipulit) suuremmiksi paloiksi.
  2. Levitä juurekset ja kasvikset uunipellille. Sekoita joukkoon 3 rkl oliiviöljyä, agavesiirappi, suola ja mustapippuri. Paahda 200 asteessa noin 30 minuuttia.
  3. Lisää isohkoon kattilaan 3 rkl öljyä ja pilko sekaan puolikas chili, raastettu kurkuma sekä inkivääri. Kuullota hetki.
  4. Lisää paahtuneet juurekset ja kasvikset kattilaan. Jatka kuullottamista muutama minuutti.
  5. Lisää kattilaan 7 dl vettä ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua hetki niin, että kaikki juurekset ovat pehmenneet.
  6. Valmista hakkelus. Pilko chili, valkosipulinkynsi ja raasta kurkuma. Valuta ja huuhtele kikherneet. Lisää kaikki öljyn kanssa paistinpannulle ja kuullota muutama minuutti. Heitä sekaan cashewpähkinät ja paahda hakkelusta niin kauan, että pähkinät ruskistuvat.
  7. Juuresten ollessa pehmeitä, soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kerma, ravintohiivahiutaleet ja tarvittaessa suolaa.
  8. Annostele hakkelus ja lehtipersilja keiton päälle.
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *