Mango-riisinuudelisalaatti karamellisoidulla nyhtökauralla

Grilliruuan ja keitettyjen perunoiden syömisen välissä tekee välillä mieli jotain ihan muuta. Itselleni maistuu näin hellepäivinä parhaiten mausteinen ja raikas ruoka, jota havitellessa syntyi tämä ihana mango-riisinuudelisalaatti. Jääkaapissa oli valmiina paketillinen nyhtökauraa, josta sain ajatuksen karamelloida sen ja heittää muuten proteiiniköyhän salaatin joukkoon.

Tätä ruokaa voisin syödä varmasti vaikka joka päivä – niin herkullista se on. Perinteisemmät grilliruuat ja perunat maistuvat myös taas hyviltä kun välillä saa jotain ihan erilaista.

Mango-riisinuudelisalaatti karamellisoidulla nyhtökauralla

Ainekset

3 kerää
riisinuudelia
2
porkkanaa
1/2
kurkku
1
mango
2-3
kesäsipulin vartta (koosta riippuen)
vajaa ruukku
tuoretta korianteria
thai-basilikaa
Karamellisoitu nyhtökaura
1 paketti
nyhtökauraa
1 rkl
ruokaöljyä
1 rkl
seesamöljyä
1
valkosipulinkynsi
2 rkl
sokeria
2 rkl
soijakastiketta
Kastike
1
limen mehu
1 rkl
seesamöljyä
3 rkl
soijakastiketta
5 cm
inkivääriä
1/2
valkosipulinkynsi
1/2-1
punainen chili (tulisuudesta riippuen)
1 tl
sokeria

Tee näin:

  1. Valmista riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele nuudelit sen jälkeen kylmällä vedellä, etteivät ne jää kiinni toisiinsa.
  2. Valmista karamellisoitu nyhtökaura: lisää kuumalle pannulle öljyt, valkosipuli ja nyhtökaura. Kuullota hetki. Lisää sokeri ja paista kovalla lämmöllä niin, että nyhtökaura karamellisoituu ja ruskistuu. Mausta soijakastikkeella.
  3. Vedä spiraalileikkurin läpi pestyt porkkanat ja kurkku.
  4. Pilko kesäsipulin varret. Kuori ja pilko mango pitkittäin.
  5. Pese ja silppua korianteri sekä thai-basilika.
  6. Lisää kaikki yllämainitut isohkoon kulhoon.
  7. Kuori ja hienonna inkivääri ja pilko chili sekä valkosipuli.
  8. Valmista kastike: sekoita limen mehu, soijakastike, inkivääri, seesamöljy, chili, sokeri ja valkosipuli keskenään.
  9. Lisää nyhtökaura ja kastike salaatin joukkoon nostelemalla varovasti.
Koti Ruoka ja juoma

Herkkuburgerit

Oijoi, Seppälän Citymarketista löytyi The Beyond Burgereita! Olen muutaman kerran maistanut kyseisiä pihvejä ravintolassa ja kotona syötyinä ne olivat yhtä herkullisia kuin muistinkin. The Beyond Burger -pihveistä piti tietenkin tehdä hampurilaisia ja näistä tuli heittämällä yksiä parhaimmista mitä olen koskaan syönyt.

Hyvään hampurilaiseen kuuluu mielestäni pihvin lisäksi juusto, majoneesipohjainen kastike, suola- tai maustekurkku, tomaatti, sipuli sekä salaatti. Hyvin perinteisellä linjalla siis mennään. Kikkailin näihin burgereihin ihanan sinappisen, hieman savuisen ja tulisen kastikkeen, joka kruunasi koko setin.

Ihanaa Pride-viikkoa kaikille! Toivottavasti ensi vuonna ehtisi itsekin paikan päälle.

Herkkuburgerit

Ainekset (2 annosta)

2
The Beyond Burger -pihviä
1 rkl
margariinia
2
sämpylää (esim. paistopisteeltä)
2
vegejuustoviipaletta
1/2
tomaatti
1/2
maustekurkku
salaattia (rapsakkaa lajiketta, esim. frisee)
1
kevätsipuli varsineen
2 rkl
Devil's Red Pepper paprikahilloa (myös ketsuppi käy)
Sinappinen kastike
1 rkl
vegaanista majoneesia (X-tra kevytmajoneesi)
2 rkl
maustamatonta soijajogurttia
2 tl
Dijon -sinappia
1 tl
Sambal Oelek -chilitahnaa
2 tl
Poppamiehen savuchilikastiketta
1 tl
Poppamiehen nestemäistä valkosipulia
1/2 tl
suolaa

Tee näin:

  1. Kuumenna paistinpannu ja lisää nokare margariinia.
  2. Paista pihvejä noin kolme minuuttia per puoli kunnes pinta on rapea ja sisus mehevän punertava.
  3. Valmista sinappinen kastike. Sekoita majoneesi, jogurtti, sinappi, chilikastikkeet, nestemäinen valkosipuli sekä suola keskenään. Laita hetkeksi jääkaappiin maustumaan.
  4. Leikkaa tomaatti, maustekurkut ja kevätsipuli renkaiksi. Revi salaatti.
  5. Halkaise sämpylät ja kuumenna hetki pannulla.
  6. Lisää pihvien päälle juustoviipale ja anna lämmetä hetki.
  7. Kokoa burgerit. Alimmaiseksi Devil’s Red Pepper -hilloa, seuraavaksi pihvi+juusto, tomaatti, maustekurkku, sipuli, salaatti ja päälle reilusti sinappista kastiketta. Nauti sellaisenaan tai ranskalaisten kanssa.
Koti Ruoka ja juoma