Varaslähtö laskiaiseen
Laskiaispulla jakaa ihmiset kahteen leiriin: mantelimassapulla- ja hilloryhmittymiin. Tällä kertaa molemmat täytteet survottiin samaan pullaan, kun otimme tänään äitini kanssa varaslähdön laskiaispulliin.
Pullat tein tällä reseptillä (Olisiko peräisin yläasteen kotitalouden oppikirjasta? En muista.)
2 dl maitoa (mielellään punaista maitoa)
25 g hiivaa
1 muna
3/4 tl suolaa
3/4 dl sokeria
1 tl kardemummaa
6 dl vehnäjauhoja
75 g voita (mielellään oikeaa voita, ei margariinia)
voiteluun kananmuna, pinnalle raesokeria
lisukkeeksi mantelimassaa, vadelmahilloa ja kermavaahtoa
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, suola, sokeri ja kardemumma. Lisää jauhoja vähitellen. Jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa lisää voi. Anna kohota puolisen tuntia leivinliinan alla, muotoile pulliksi. Voitele kananmunalla ja koristele raesokerilla. Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.
Tänään kokeilin uusia kikkoja täytteiden suhteen. Lisäsin raastettua mantelimassaa sekä pullataikinaan että kermavaahdon joukkoon. Pullan väliin laitoin vadelmahilloa. Mantelimassa & hillokombo toimi erinomaisesti!
Pakko kertoa vielä yksi erikoisuus. Omassa lapsuudenperheessäni laskiaispulla on aina nautittu maidon kera. Ei niin että maito on kylmänä lasissa, vaan siten että lämmin maito kaadetaan syvälle lautaselle ja pulla laitetaan täytteineen päivineen kellumaan maidon keskelle. Siinä se sitten pehmenee mukavasti, ja syömisen kanssa pitää olla nopea ennen kuin kermavaahdot sulavat maidon sekaan. Monen kaverini ja mieheni mielestä tämä maitosörsseli on ällöttävä, mutta itse en enää voi ollenkaan syödä laskiaispullaa esim. kahvilassa, ihan vaan siksi että maito puuttuu =)
Herkullista viikonloppua!