Ruuanlaittoinspiraation puutteeseen
Mitä tehdä silloin, kun ei kertakaikkiaan keksi mitä laittaisi ruuaksi? Pitää lähteä ravintolaan. Ei kirjaimellisesti, vaan katsastamaan mitä suosikkiravintolassa olisi tarjolla, ja soveltaa loput itse. Pää löi aivan tyhjää yhtenä päivänä, joten päätin ”lähteä” Helsingin keskustaan, Kluuviin. Kluuvissa on kauppakeskuksen kasvojen kohotuksesta lähtien majaillut kahvila Fratello, jossa tuli työssä ollessa lounastettua noin kerran viikossa.
Viikon voimassa olevalta lounaslistalta löytyy aina pasta. Tuona päivänä pasta oli tarjolla parsakaalin, sienien, salamin, oliivien ja valkoviinikastikkeen kera. Valkoviinikastike kuulosti vähän liian hienolta ja aikaavievältä kotiäidin arkipäivän lounaaksi, joten sen päätin suosiolla ohittaa. Muuten resepti muotoutui tällaiseksi:
700 g herkkusieniä
400 g parsakaalia
100 g salamia
100 g mustia oliiveja
maun mukaan suolaa ja mustapippuria
parmesania
Pilko parsakaali ja keitä kunnes se pehmenee. Pilko sienet ja kuumenna pannulla kunnes niistä neste irtoaa. Lisää joukkoon keitetty parsakaali, suikaloitu salami ja oliivit. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Salami on melko suolaista jo itsessään. Valmista! Tarjoile keitetyn pastan ja raastetun parmesanin kanssa. Ensin ajattelin että tuleeko pastasta liian kuiva, ja mietin kerman lisäämistä. Sienistä jäi kuitenkin sen verran nestettä, että mitään lisäkostuketta ei tarvittu. Parmesan riitti hyvin.
Yksi tärkeimmistä kriteereistä lounasta kokatessa on reseptin nopeus. Yleensä siinä vaiheessa päivää on jo niin nälkä, että ei huvita jäädä odottelemaan ruuan paistumista uunissa. Enemmän aikaa vievät ruokalajit jätetään suosiolla viikonloppuun. Tai vaihtoehtoisesti ainekset pitää olla valmiina jääkaapissa edelliseltä kauppareissulta ja päivän ohjelma suunniteltuna siten, että on varaa odotella lounaan valmistumista.
Maistuvaa torstaita!