Skonssit, ne makeat välipalaleivät
Täältä tulee skonssiresepti, jota jo tässä eilisessä postauksessa lupailin.
4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 tl vaniliinisokeria
1/4 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
100 g voita
1 muna
1 dl luonnonjugurttia
1/2 dl rusinoita
tarjoiluun ranskankermaa/kermavaahtoa ja marmeladia/hilloa
Sekoita kulhossa jauhot, sokerit, suola ja leivinjauhe. Lisää hieman sulatettu voi ja sekoita murumaiseksi. Lisää muna, jugurtti ja rusinat, mutta älä vatkaa liikaa, jotta taikinasta ei tule sitkeä. Pyöritä taikina halkaisijaltaan 5 cm tangoksi ja viipaloi n. 12 osaan. Paista 200 asteessa 15-20 min. Tarjoile halkaistuna ranskankerman ja marmeladin kera.
Tuo ylläoleva resepti on alunperin MeNaisista (tai Annasta). Joissain resepteissä skonssit voidellaan kananmunalla ennen paistamista. Wikipedia tiesi kertoa, että skonssit ovat skotlantilaisia välipalaleipiä. Rusinoiden sijaan täytteenä käytetään joskus juustoa tai taateleita. USA:ssa skonssien vastine on karpalo-, mustikka-, pähkinä- tai suklaatäytteinen pikkuleipä.
Vaikka skonssit itsessään eivät ole kovin makeita, lisukkeet varmistavat että sokerikiintiö tulee täyteen eikä kerralla kahta enempää jaksa syödä :)
Mukavaa perjantai-iltaa!