100% Hotter on ilkeä ohjelma

Ääh, taas kiva muodonmuutos-reality, jonka katsomisesta nauttisin äärettömän paljon JOS sen sanoma ei olisi niin hirveä.

Aloin siis katsoa Netflixista 100% Hotter -nimistä sarjaa. Perusidea on, että kolme tyylitaituria (kampaaja, stylisti ja meikkaaja) tekevät ohjelmaan osallistuville tyylimokailijoille muodonmuutoksen. Jakson kulku on seuraava: Joka jaksossa on kaksi henkilöä, jotka ovat joko itse ilmoittautuneet tai sitten joku heidän läheisensä on ilmoittanut heidät ohjelmaan saamaan apua hirvittävään ulkomuotoonsa.

Usein ”hirvittävä ulkomuoto” tarkoittaa överiseksuaalista pukeutumista, barbie lookia, punkkariutta tai muuta alternative ihmisen peruspukeutumista. Jakson alussa paheksutaan, pyöritellään silmiä ja kauhistutaan. Asiantuntijat stailaavat tyypit uudelleen, ja lopuksi lopputulosta ihastellaan porukalla.

Itse muodonmuutoksen seuraaminen on tyydyttävää ja ihanaa. Meikkeihin ja vaatteisiin keskittyvää ohjelmaa on ilo katsoa. Moni varmasti jakaa tämän fiiliksen, minkä voi päätellä siitä kuinka yleisiä make over -kohtaukset ovat elokuvissa ja sarjoissa. (Olin oikeasti pettynyt, kun Netflixin Isn’t It Romantic -elokuvassa koko homma skipattiin, vaikka tajuankin miksi niin tehtiin.)

Kaikki muu ohjelmassa onkin sitten aika äässistä. Ensinnäkin osallistujien ulkomuotoa kommentoidaan omaan korvaani tosi ilkeään sävyyn. On ällöttävää, että sarjan puitteissa ”ruma” ulkomuoto ilmeisesti oikeuttaa kommentoimaan sitä ihan miten vain. (EI MUUTEN OIKEUTA just saying)

Kaiken huipuksi kommentteja eivät anna vain asiantuntijatiimi, vaan myös tavalliset kadun tallaajat, joilta mennään kysymään mielipidettä. Tämän lisäksi he arvostelevat osallistujan ulkonäön asteikolla 1-10.

Miksi ihmeessä ensinnäkään kenenkään pitäisi välittää mitä joku random tyyppi kadulla sanoo ja toiseksi miksi tuntemattomia ihmisiä kannustetaan dissaamaan yhtään ketään? Numeroarvostelu taas on jo lähtökohtaisesti väärin. Maailman ilkein katugallup. 

Ilkeän kommentoinnin lisäksi toinen ihan äärimmäiset ällöttävä piirre sarjassa on se, miten muodonmuutoksen tarpeellisuus perustellaan.  Esimerkki: Usein tyylimokailija pukeutuu liian seksikkäästi, ja muodonmuutos tarvitaan, jotta hän voisi tavoitella unelmiensa työpaikkaa tai löytää kumppanin. Paljastavat asut lähettävät ”vääränlaisen viestin” eivätkä kunnon miehet ota sellaisia naisia vakavasti.

Anteeksi nyt vain, mutta minusta tässä korjataan nyt väärää ongelmaa. Jos mies ei voi suhtautua naiseen vakavasti pukeutui hän miten lystää, niin se on sen miehen ongelma.

Ja jos punkkari herättää toimistotyössä huomiota ja tarvitsee siksi uuden ulkomuodon, niin eikö olisi aiheellista pohtia sen toimiston työkulttuuria? Miksi töitä ei voisi tehdä sellaisena kuin on varsinkin, jos työntekijä ei ole tekemisissä asiakkaiden tms. kanssa eli ei edusta yritystä tapahtumissa tai asiakaspalvelutilanteissa?

Ja miksi kenenkään pitäisi muuttaa lookiaan siksi, että ”pukeutuu vaatteisiin, joissa hänen isänsä ei päästäisi häntä ulos”? Aikuinen nainen ei todellakaan tarvitse isän tai kenenkään muunkaan  miehen lupaa sille, minkä näköisenä baariin lähtee.

Haluaisin katsoa kannustavia ohjelmia, joista tulee hyvä mieli.

100% Hotter olisi ollut kivempaa katsottavaa, jos osallistujiin oltaisiin suhtauduttu aidon kunnioittavasti. Parempi ohjelmaformaatti olisi, jos kadun tavalliset tallaajat pääsisivät ”väärin” pukeutuvien stailattaviksi. Erilaisuus vaatii rohkeutta ja visiota.

 

Seuraa minua Instassa: @almatuuva ja @namukala_paints

Kulttuuri Leffat ja sarjat Ajattelin tänään Tasa-arvo