8 erilaista hiustenpesukokemusta

Sampoo, myös shampoo tai šampoo, on hiusten pesuun tarkoitettu pesuaine. Sampoita valmistetaan muun muassa normaaleille, värjätyille ja hilseileville hiuksille. Myös lemmikkieläimille on omat erikoissampoonsa.

Vaikutus

 

Sampoo toimii poistamalla hiuksista karvatupen tuottamaa talia. Rikkoutumaton hius on itsessään vettähylkivä, joten pelkällä vedellä suoritettava pesu ei ole kovin tehokasta. Sampoon anioniset tensidit pienentävät hiuksen pinnan ja pesuaineen välistä pintajännitystä, mikä mahdollistaa talin poistamisen.

Haitat

Sampoon tiheän käytön seurauksena päänahan luonnolliset öljyt huuhtoutuvat pois ja hiuksista voi tulla heikot ja kiillottomat. Sampoonkemikaalit voivat ärsyttää silmiä ja ihoa sekä aiheuttaa hiustenlähtöä. Sampoon kemikaalit myös saastuttavat ympäristöä.[2] Joidenkin iholääkärien mukaan tiheä sampoopesu saa talirauhaset tuottamaan liikaa öljyä, minkä seurauksena hiukset rasvoittuvat pesun jälkeen nopeasti, jolloin ne täytyy pestä pian uudelleen. Sampoon käytön vähentämisen seurauksena rauhaset alkavat tuottaa vähemmän öljyä, jolloin hiukset säilyvät rasvoittumattomina pidempään.

Suorat lainaukset Wikipediasta. Shampoo (jonka kirjoitusasua yritettiin yleistää sampooksi jossain kohtaa) on siis itsessään laaja käsite jo ja ei kuitenkaan ainoa tapa pestä hiuksia. Itse mukavuudenhaluisena valitsen usein nestemäisen shampoon helppouden takia mutta tosiaan vaihtoehtoja löytyy myös. Joten päätin kokeilla muutaman erilaisen tavan saada hius puhtaaksi.

Ensin kokeilin ruokasoodaa(1.) hiustenpesussa. Olen tämän aiemminkin testannut mutta päätin paneutua asiaan uudelleen. Tein vedestä ja soodasta tahnan minkä hieroin päähän shampoon tavoin. Koska luomulinjalla mentiin päätin kirkastaa hiukset sitruunamehulla, eli käytin sen muka hoitoaineen tilalla. Ihan ok lopputulos, jouduin kyllä laittamaan kosteussuihkeen ja hiuksiin jätettävää hoitoainetta että sain hiukset selväksi joten vesitin kemikaalittomuuden tässä kohtaa tehokkaasti. En usko että tähän enää turvaudun kun täysin luomuja shampoita on markkinoilla mikäli sellaisen koen tarpeelliseksi.

Siirryn kakkoskokeiluun, eli halpa perusshampoo vs. kalliimpi kampaamosta ostettu kilpasiskonsa. 

erhie.jpg

Koska shampoo on shampoo ja sanan alle mahtuu miljoona eri shampoota päätin ottaa tähän kokeiluun myös edullisen markettituotteen(mitä en sano pahalla enkä halveksuen). Valitsin mahdollisimman tavallisen tuotteen ilman turhia hoito-ominaisuuksia ja kokeiluun päätyi erittäin hieno suomalainen shampoo(2.). Pullon design on yksi kaikkien aikojen lemppareistani! Puhdasta tuli, ja hyvä hoitoaine oli paikallaan tämän jälkeen. Aion loppupullon käyttää syväputsarina.

Mutta koska minulla on tosi käsitelty hius, ei liian pesevä tuote oikeen toimi edes pitkillä pesuväleillä joten otan vertailuun seuraavaksi Davinesin nou-nou shampoon(3.). Eli kosteuttava shampoo kyseessä ja tällä pestessä hiukset jäävät pehmeiksi ja voin poistua välillä suihkusta ilman hoitoainettakin.(Davines muuten tunnetaan ihanien tuotteiden lisäksi ekologisuudestaan ja arvoistaan.) 

Vaikka minulla ei yleensä ole kiire suihkusta pois, olen kovasti innostunut hoitopesuista. Hoitopesu on vähän kuin wash and go tyyppinen ratkaisu muttei sinnepäinkään. Oikeasti hoitopesu ei säästä yhtään aikaa, päinvastoin, sen pitää antaa vaikuttaa muutamia minuutteja. Testissä oli Matrixn cleansing conditioner(4.), ja voi pojat im in looooove. Ihana pehmeä kiiltävä tukka. Tämähän on aika messevä kemikaalipläjäys mutta aika kiva siitä huolimatta. Matrixilla on erilaiselle hiukselle omat hoitopesunsa olemassa joten kaikille löytyy omansa.

matrix.jpg

Seuraava kokeilu on Lushin palana myytävä shampoo, jossa on myös hoitoaine samassa (5.). Lush on tunnettu luonnonmukaisuudestaan, vaikkei tuote olekaan täysin luomu niin sisältää luonnollisten raaka-aineiden lisäksi turvalliseksi todistettuja synteettisiä raaka-aineita. Palashampoot pakataan aina paperiin mikä on helpompi hävittää kun muovipullo. Lushilla onkin kampanja menossa jossa kolme tyhjää shampoopulloa palautettuaan saa palashampoon ilmaiseksi (lisää täältä aiheesta http://www.lush.fi/news/56/pakkaus-on-jatetta-kokeile-kiinteaa-shampoopalaa). Godiva tuoksuu aika voimakkaalta noin palana mutta hiuksiin jää kiva hento tuoksu(joka jakaa mielipiteen puolesta ja vastaan). Tämä vaahtosi hyvin ja jätti hiukset kiiltäviksi. Ihan latvassa jouduin käyttämään hiuksiin jätettävän hoitoaineen.

P8090606.JPG

Kaikki blondit ainakin tietää silver shampoon eli seuraavana kokeilen shampoota joka sävyttää pesun yhteydessä. Monesti sävyttävät shampoot pesee tehokkaasti eikä testiversio Fudgen violet toning shampoo(6.) ole poikkeus. Oma hiekan vaalea hius peseytyy hyvin ja saa viileämmän sävyn. Joudun kyllä aina laittamaan kosteuttavan naamion tai vähintäänkin tehokkaan hoitoaineen tämän pesun jälkeen. 

fudge.jpg

Shampoilla on monia muitakin ominaisuuksia pesun lisäksi kuten yllä tuli jo todistettua, ja esim. päänahan hoitoon on omansa, ja mm. hilsettä, ihottumaa ja erilaisia päänahan ihosairauksia saadaan hyvinkin hoidettua ja pidettyä kurissa ihan shampoolla. Itsellä ei muita ongelmia päänahassa ole kuin satunnainen kuivuminen, ja hiusten värjäyksen jälkeen välillä päänahkaa kiristää hieman. Sillon kaivan esiin system4 sarjan climbazole shampoon(7.). Tehokas erikoisshampoo rauhoittaa kummasti ärtynyttä päänahkaa ja hiuksetkin jää kivan ilmaviksi ilman että päänahka on liian pesty. Kampaajana suosittelen tätä tai vastaavia tuotteita aina pipokaudelle. Suomalainen sim on tämän system4 sarjan takana ja tätä myydään kampaamojen lisäksi apteekeissa.

sim.jpg

Välillä on pakko käyttää syväputsaria ja seuraava pesukokemus onkin siis syväpuhdistava. Itsellä oli käytössä Wellan versio. Tämä wella on aika perushyvä syväpuhdistava ja kevyesti putsaa muotoilutuotteet ja satunnaisesti myös köytän hiusvärin kirkastamiseen tätä. Päänahka kaipaa syväpuhdistusta varsinkin jos käyttää runsaasti lakkaa ja suihkii sen läheltä. Monesti kannattaa käyttää päänahkaa hellivä hoitonaamio syväputsun jälkeen jos yhtään on kuivuuteen taipuva iho.

wella.jpg

Oli ihan mielenkiintoista havannoida kuinka laaja käsite onkaan hiustenpesu ja kuinka erilaista olikaan heittää se perusshampoo päähän kun kokkailla soodatahnaa ja löträtä sitruunalla.

 

Osa tuotteista saatu blogin kautta eli Davinesin NouNou maahantuojaltaan FaceHelsingiltä, ja Lushin Godiva pala Lushilta. Muut ostettu itse.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *