Oletko koskaan miettinyt mikä tuoksutaakka saatat olla allergiselle?

Itse en ole tuoksuille allerginen mutta varmaan meillä kaikilla on jotain sellaisia tuoksuja tullut vastaan mitkä ärsyttävät hengitystä, kutittavat nenää tai karheuttavat kurkkua. Kuitenkin tuoksuyliherkkyys on koko ajan lisääntymään päin ja onkin itsellä tullut mieleen miten oma lempituoksu vaikuttaa esim.junassa matkuvastaan allergikkoon.

Vaikka itse rakastan höllätä tuoksuvia tuotteita monessakin muodossa itseeni, voi se olla jollekkin painajainen olla samassa tilassa kanssani(toki, muutamalle ihmiselle se olisi sitä vaikka en millekkään tuoksuisikaan mutta se on jo eri juttu se).Luin allergia-ja astmaliiton sivuilta että jopa 40% väestöstä on tuoksuyliherkkiä, aivan hillitön lukema!Listasin tuoksuvia asioita joita päivittäin käytän ja lista on pitkä! Esim. eri voiteet, hiustuotteet, huulirasvat, pyykinpesuaineet, dödöt, hajuvedet…Näistä todennäköisesti jokin saisi yliherkän niiskuttamaan, pahoinvoimaan tai aiheuttasi päänsäryn.Toki oletan että esim.työkaverini/ystäväni kertovat asiasta mikäli näin on mutta ongelmahan on isompi, ihmisiä kohtaa kaikkialla.

En tarkoita että olisi heitettävä kaikki tuoksuva pois, vaan tarkoitus on herättää ajatuksia ilmoille siitä mitä tuoksut voi pahimmillaan aiheuttaa.Onneksi monet tahot ovat huomioineet tämän ja esim.teatterit järjestävät täysin tuoksuttomia näytöksiä ja on hyvän ilman kampaamoja.Ja tulevaisuudessa varmasti tulee entistä enemmän vaihtoehtoja, joissa tuoksuttomuus otetaan huomioon.

Hajusteallergia ja tuoksuyliherkkyys on muuten kaksi eri asiaa, itselle ainakin tuli yllätyksenä tämäkin.Allergia-ja astmaliiton sivuilla voi lukea näiden erot, suosittelen jo kanssaihmisten takia tsekkaamaan nämä linkit: https://www.allergia.fi/allergiat/tuoksuyliherkkyys/ ja https://www.allergia.fi/allergiat/hajusteallergia/.

Tässä oli nopea pintaraapaisu asiaan johon tulen varmasti jossain kohtaa palaamaan.Itse nautin suunnattomasti tuoksuvasta pyykistä ja innostun älyttömästi uusista hajuvesistä sekä huumaavista hiustuotteista ja toivon kovasti etten itse joudu luopumaan kaikista itselle tärkeistä tuoksuista mutta en myöskään halua olla tuoksutaakka muille. 

hajuste.jpg

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *