Safkasunnuntai-Briossiburgerit omenapekonimajoneesilla
Uusintapostaus parin vuoden takaa.
Nyt olis hieman erilaisia burgereita tarjolla.
Burgereita briossisämpylällä,omena-pekonimajoneesilla ja herneenversoilla.Ja hyvällä cheddarilla,tottakai.Valmistelut kannattaa aloittaa jo edellispäivänä. Eli ei ollenkaan pikaruokaa.
Briossisämpylöihin tarvitset:
1dl maitoa
25g hiivaa
1 rll hunajaa
1 tl suolaa
2 kananmunaa taikinaan ja 1 kananmuna sämpylöiden voiteluun
5dl vehnäjauhoja
100g voita
Ota voi lämpenemään huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi,lisää hiiva,hunaja ja suola. Riko kananmunat sekaan,lisää jauhot pikkuhiljaa ja lopuksi voi. Vaivaa yleiskoneella tai käsin taikinaa noin 10 min. Yleiskoneella tulee kuohkeampaa mutta itse olen se kellä on kodinkoneita aasta ööhön ja kaapissa seisoo, kun esiin ottamisen vaiva on liian iso eli teen tän käsitreeninä lähes aina.
Taikina on aika löysähköä, joten jos sen työstö on hankalaa niin lisää ihmeessä jauhoja. Laita kelmu kulhon päälle ja siirrä taikina yöksi jääkaappiin. Olen tosin välillä oikonut niin että teen aamulla taikinan kaappiin ja illalla väännän sämpylät ja syötäviä on sämpylät näinkin olleet. Vaivaa taikinaa hetki ja jaa taikina 6 osaan (näistä kuvista voit bongata vain 5 sämpylää koska halusin aika isot sämpylät tällä kertaa). Pyörittele sämpylät ja kohottele liinan alla vielä tunti,voitele kananmuna-vesiseoksella ja paista 200 asteissa uunissa 12-15min.
Myös majoneesi on parhaimmillaan yön yli maustuneena, joten sekin kannattaa tehdä päivää ennen hampurilaishetkeä. Oikasin majoneesissa sen verran että en tehnyt ite,ostin ihan perusmajoa kaupasta vaikka aina mainostan kuinka helppoa sen teko on. No snadi fail mutta nyt mennään näin.
Parhaiten toimii mahollisimman kirpeä omppu, nyt mulla oli granny smith.
Omena-pekonimajoneesi:
100 g omenaa kuutioina
100g pekonia pieneksi pilkottuna
100g majoneesia.
Mausteeksi suola ja mustapippuri
Pilko omenat,paista pekoni uunissa pellillä ja sekoita yhteen majoneesin kanssa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Huom.tästä tulee todella tuhtia ja mikäli haluat löysemmän majoneesin niin laita omenaa ja pekonia joko vähemmän tai majoneesia enemmän.
Naudanjauhelihapihvit:
Ota jauheliha lämpiämään huoneenlämpöön noin tuntia ennen pihvien paistoa.
400g naudanjauhelihaa josta muotoillaan pihvit,tee niin ohuet tai paksut kun haluat. Mausteet (mustapippuri,suola ja paprikajauhe) laitetaan pihvin pintaan vasta pannulla. Pihvin voi paistaa joko täysin kypsäksi tai tottakai oman maun mukaan. Paistamiseen käytän yleensä oliiviöljyä,ja niin nyttenkin.
Tahdoin pitää hampurilaiset simppeleinä ja väliin tulikin pihvin ja majoneesin lisäksi vain hyvä cheddar sekä herneenversoa korvaamaan salaattia.
Kun kaikki on valmiina,niin laita cheddar tai muu juusto pihvien päälle ja laita pihvit ja halkaistut sämpylät vielä hetkeki 220 asteiseen uuniin, jotta juusto sulaa. Vinkkinä vielä,laita pihvi juustoineen sämpylän alaosan päälle niin juustoa ei mene hukkaan vaan se valuu pihvin päälle.
Kasaa majoneesi pihvin päälle ja laita siihen herneenversot ja laita burgerille hattu päähän.
Ja tässä lopputulos.Aika buenolta näyttää,ja siltä myös maistui.